27 Май, 2022 15:35 2 633 4

Филм за расизма в полицията вдигна Нидерландия на крак

  • холандия-
  • нидерландия-
  • полиция-
  • расизъм-
  • дискриминаци

Документален филм за дискриминацията в нидерландската полиция предизвика обществен дебат в цялата страна за расизма

Филм за расизма в полицията вдигна Нидерландия на крак - 1
Снимка: Shutterstock

Документален филм за дискриминацията в нидерландската полиция разпали дискусия за расизма в страната. Много полицейски служители и граждани се надяват най-накрая да се стигне до промяна, предаде Асошиейтед прес.

„Синьото семейство“ разглежда темата за тормоза и страха в националните полицейски сили. В понеделник филмът беше излъчен за първи път по нидерландската телевизия, като премиерата беше насрочена в седмицата, в която се навършват две години от години от убийството на Джордж Флойд от полицията в американския щат Минесота.

Ръководството на полицията получи възможност да гледа филма по-рано и обеща да предприеме действия.

Филмът е за живота на родения в холандската колония Суринам Перис Конрад, който пристига в Нидерландия на 4 години и от малък мечтае да стане полицай. Тъмнокожият Конрад прекарва 26 години в редовете на полицията и разказва за дискриминацията, с която се е сблъсквал още докато учел в полицейската академия.

„Личните истории болезнено ясно разкриват колко голямо е влиянието на расизма и колко дълго продължава то“, коментира полицейският началник Хенк ван Есен. „Всички ние има какво да направим; не само ръководителите, а всичките 65 000 колеги“, допълни той.

Тази седмица нидерландският парламент с голямо мнозинство взе решение за по-строг контрол над полицейските началници. Поводът бяха самоубийствата на трима полицаи през последните години, които са се оплаквали от дискриминация.

Миналата година нидерландски вестник публикува скрийншотове от чат група на полицаи, които си разменят расистки шеги и публикуват обиди във връзка с убийства на хора, които не са с бял цвят на кожата. „Един турчин по-малко“, пише служител на реда от групата по повод жестоко убийство на 16-годишно момиче, застреляно пред гимназията от бившия си приятел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъш

    6 6 Отговор
    Браво, само така!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Колега

    2 0 Отговор
    Занимавайте се още с това, а той ЕС междувременно си отива и етнически и политически. Тимарете правата и на последния неграмотник и плащайте, плащайте плащайте.................. за въдене. Няма да трае още дълго защото територийката ви е малка и скоро вие ще се ограждате като в Р.Ю.Африка.
  • 4 Расизма

    6 1 Отговор
    Е добро и хубаво нещо. Африканците не по-малко мразят белите и в това няма нищо чудно. Проблемът е че белите толерират такива да живеят на нашия континент - Европа.
Новини по държави: