Last news in Fakti

6 Юни, 2013 08:29 1 321 0

И Орхан Памук подкрепи протестите

  • истанбул
И Орхан Памук подкрепи протестите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският нобелов лауреат Орхан Памук порица „репресивния подход” на правителството и заяви, че Ердоган е причина за безредиците и насилието.

В статия за турския в. „Хюриет”, Памук отправи критики към кабинета, че не се е консултирал с обществеността по плановете за застрояването на парк в Истанбул, което беше и основата на протестите. "Тази политика е нечувствителна и без съмнение разкрива част от все по-авторитарен и репресивен подход на правителството", пише Памук.

И тази нощ продължиха размириците в Истанбул. Полицията пак използва сълзотворен газ, водни оръдия, димни гранати и сила срещу протестиращите.

Протестите в Турция взеха трета жертва. Човекът е загинал при сблъсъци с полицията в Анкара, а не както се твърдеше в Измир. Младежът, прострелян от полицай в Анкара, почина в болницата. По-рано други двама демонстранти загинаха в бунтовете. Ранените са вече почти 4200, трима са в критично състояние.

Хиляди протестиращи се събраха снощи в центъра на Анкара, за да поискат за пореден път оставка на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той се завръща днес в Турция след тридневна обиколка в страни от Северна Африка.

Говори се обаче, че Ердоган няма да подаде оставка, но хората протестират, за да привлекат общественото мнение по света.

Сблъсъците със силите на реда започнаха, след като протестиращите издигнаха барикади по улиците и ги подпалиха. Полицията обаче премахна загражденията и използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството.

„Дойдохме, защото тук съществува фашизъм. Не ги обичаме. Ердоган ни казва какво ще правим. Ние не искаме това. Протестите са вече в цяла Турция. Ние сме за демокрацията. Какво чакаме ли? Просто Ердоган да си отиде. Това е всичко”, заяви протестираш, представил се като Жан.

В сряда към демонстрациите се присъединиха и представители на синдикатите от обществения сектор, както и възпитаниците на големите училища.

В сряда Турция бяха арестувани 25 блогъри. Те са заподозрени, че са подстрекавали към размирици и антиправителствена пропаганда през "Фейсбук" и "Туитър". Всички задържани са под 25 години. Сред тях и двама българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: