Last news in Fakti

30 Май, 2022 12:30 1 595 18

Войната в Украйна задълбочи кризата в най-бедните африкански страни

  • украйна-
  • война-
  • глад-
  • африка-
  • буркина фасо-
  • сомалия-
  • судан-
  • йемен-
  • западна африка

Ситуацията е много тежка на юг от Сахара, където различни благотворителни проекти са застрашени от последиците от войната в Украйна, което потенциално излага на риск милиони животи

Войната в Украйна задълбочи кризата в най-бедните африкански страни - 1
Снимка: Shutterstock

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги за доставки бяха тежко нарушени и цената на строителните материали, горивото и храната нараснаха в Западна Африка, предава Ройтерс.

Ситуацията е много тежка на юг от Сахара, където различни благотворителни проекти са застрашени от последиците от войната в Украйна, което потенциално излага на риск милиони животи.

Хуманитарните агенции, които вече срещнаха трудности заради увеличения на цените по време на пандемията, казват, че кризата в Европа е влошила нещата. Дори цената на животоспасяващите терапевтични храни за недохранени деца се е повишила.

Утежнявайки проблема, някои страни-донори са отклонили държавната помощ от най-тежко засегнатите страни в Африка, за подпомагане на повече от шестте милиона бежанци, избягали от боевете в Украйна.

Дания заяви през март, че намалява наполовина помощта си за Буркина Фасо тази година за да я пренасочи за настаняване на украински бежанци. Помощите за Мали също са намалели с 40 процента. Сложна е ситуацията и в Судан, особено в южните му район.

Швеция също така заяви, че планира да отклони 1 милиард долара от бюджета си за помощ, за да помогне за покриване на разходите за приемане на украински бежанци.

"Действие срещу глада", благотворителна организация, оперираща в цяла Африка, отбелязва, че цената на хранителни продукти като ориз, олио и захар се е повишила с 20% до 30% през последната година, което автоматично означава намаляване на доставките със същия обем.

Проблемът не се ограничава само до Африка. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) изхранва 13 милиона души на месец в Йемен, където икономиката е разрушена от гражданската война, но е намалила дажбите за 8 милиона от тях от януари.

Може да се наложи Програмата да направи и допълнителни съкращения, след като бяха събрани само една четвърт от двата милиарда долара, от които се нуждае за Йемен тази година от международни донори.

"Взимаме храна от бедните и храним гладните", каза Ричард Рейгън, представител на WFP в Йемен.

Конфликтите в Етиопия, Сомалия, Демократична република Конго и региона на Сахел принудиха милиони да напуснат домовете си. Близо половин милиард души живеят в крайна бедност, според Световната банка.

Западна Африка е изправена пред безпрецедентен недостиг на храна, който заплашва близо 40 милиона души, дължащ се отчасти от сушата и въздействието на войната в Украйна върху цените и доставките на храни.

Здравни специалисти и хуманитарни работници казаха, че е твърде рано да се прецени какво точно ще бъде въздействието върху общностите и може да отнеме месеци, за да се види колко щети ще причини намаляването на помощта.

УНИЦЕФ твърди, че харчи 137 милиона долара годишно за закупуване на терапевтична храна за недохранени деца и общият ѝ пазар се оценява на до 400 милиона долара, но хуманитарните агенции казват, че тя става твърде скъпа.

През последната година цената ѝ се е повишила с 23%, включително увеличение от 9%, регистрирано от началото на кризата в Украйна, каза за Reuters основният производител на такава храна "Нурисет".

В писмо до клиентите през март, предупреждаващо за предстоящо увеличение на цените, се казва, че цената на съставките като палмово масло, мляко на прах и суроватка, както и опаковките, включително ламинат за сашетата, са се повишили рязко. Разходите за доставка също нараснаха. Като цяло разходите са нараснали с 39%, съобщиха от компанията.

Увеличението тревожи УНИЦЕФ. Организацията прогнозира, че цените на терапевтичните храни ще се повишат с 16% през следващите шест месеца заради Украйна и смущенията от пандемията. Без допълнително финансиране, още 600 000 деца може да останат без лечение, се казва през май. Ефектите вече се усещат, казват хуманитарните работници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Тези клетници ще ги учите зимъска да карат ски по Пампорово и Банско.
  • 2 Бедните

    15 0 Отговор
    Африкански страни са по богати и от България техен проблем е защо не хранят децата си
  • 3 Оля-най красивата

    12 1 Отговор
    Ами Щатите да плащат - на Россия и омръзна...
  • 4 зор

    8 0 Отговор
    Имах скомруци в клетка -като гугутките са -като се напълни клетката с пилета -а клетката не беше малка -скомруците спряха да се разплождат -и се чудехме защо не снасят яйца -приятел каза че няма достатъчно место за повече пилета -
  • 5 Който не работи

    9 0 Отговор
    Не трябва да яде
  • 6 видял

    12 1 Отговор
    Гадовете намесиха и африканските държави във войната . Не ви прави чест бе иди-оти !! Та там от десетки години има глад , защото русите хора не работят , защото много ги мързи.
  • 7 Жулиен Шварцер SCH JVLIVS

    8 3 Отговор
    Зелински да им даде някой и друг милион бая напълни гушата сънародниците му в Европа не са виждали толкова пари на месец като помощите които им се дават .Да им се спре хуманитарната помощ и се пренсочи в Африка а украинските курортисти от Европа да се прибират там откъде дойдоха
  • 8 ъъъ

    12 1 Отговор
    мойто пропагандирано канче,разбра къде е цаката на глада при тях....
    дайте им оръжиеееееееееееееее

    според герето на просията а.к.а Зеленски ...
    само това ще ги спаси

    Коментиран от #9

  • 9 ъъъ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ъъъ":

    гуруто на просията
  • 10 Според руснаците след войната в Украйна

    2 9 Отговор
    става ясно, че земята е плоска: "ЗЕМЛЯ на самом деле ПЛОСКАЯ? Научное расследование". Гова показва, че чугунените руски кратуни са във времето на Птоломей, а за нашите тоже !
  • 11 Мамул

    9 3 Отговор
    Дали кризата в Украйна е проблема на Африка? Последните 300 години от Африка се граби безогледно. Африка беше донор на целият "западен свят" докато забогатее. Кражбите и безчинствата в Африка са възмутителни. Черния континент е най- насиленият континент от западните нашественици. Сега Африка вегетира с цената на много глад и нищета. И на никой не му пука!
  • 12 Зеленко е страхлив..

    1 2 Отговор
    По Рождение..
    Андрий Билецкий и Дмитро Ярош - те докъде я докараха?
  • 13 Бай Манчо

    5 0 Отговор
    Цените на световните пазари на зърно и хранителни продукти нарасна доста преди войната - не подвеждайте читателите , цените на транспорта с контейнери скочи 6 пъти от 2020 г насам отделно цените на пшеницата скочи до около 400 - 430 долара за тон още тогава , производството на украйна е около 2 % от световното производство на пшеница - хайде по- малко пропаганда
  • 14 През 1950г.

    6 0 Отговор
    населението на Африка е 260млн., а сега 1,26млрд. благодарение на помощите. Така се научиха - колкото по-голямо семейство, толкова повече помощи, а не им се работи.
  • 15 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор
    Как се правят на утрепани обаче, ЕС членките държат земи колкото поне една Украйна в Африка. Франция всяка година вади 35-40млн тона пшеница, а Украйна 25-28млн тона, как става тая работа?

    Коментиран от #16

  • 16 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Bълкът":

    Оп забравих Германия дето е два пъти по-малка от Украйна пък те вадят 22млн тона зърно.
  • 17 ВАЖНОТО Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПРОСПЕРИРА

    2 0 Отговор
    А ЛИНДА ЯКО МЛАТИ ТЕСТОТО !
  • 18 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Защо обединения запад не им помага на тези хора,какво чакат от войната в Украйна и Русия, нали ЕС и НАТО започнаха тази война и пращат ешелони с оръжие ?