Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:49 630 7

Лидерът на европейската десница: Приемането на Украйна в ЕС е приоритет

  • ес-
  • украйна-
  • членство-
  • десница-
  • еп

"Нека бъдем честни: не сме в най-добрия момент от своята история", призна Вебер

Лидерът на европейската десница: Приемането на Украйна в ЕС е приоритет - 1
Снимка: БГНЕС

Приемането на Украйна в Европейския съюз е приоритет, заяви германският евродепутат Манфред Вебер след избирането си вчера начело на Европейската народна партия (ЕНП) – проевропейска дясна политическа сила, която в момента преживява трудности, предаде Франс прес.

Вебер, който беше единственият кандидат за приемник на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, е изправен пред трудната задача да възстанови влиянието на ЕНП след тежките поражения, които тя претърпя във Франция и Германия, предаде БТА.

"Първото послание, което трябва да изпратим сега, е: да, вие можете да станете член на Европейския съюз", заяви Вебер в слово след избирането си в Ротердам, Нидерландия.

"ЕНП подкрепя кандидатския статут за нашите украински приятели, също и за Република Молдова", добави той в присъствието на бившия украински президент Петро Порошенко, срещу когото е образувано дело в Украйна, но властите му разрешиха да присъства на събитието.

Киев изрази недоволство във връзка с отказа на някои страни от ЕС да ускорят одобряването му за кандидат с оглед руската инвазия от 24 февруари. Този месец се очаква по въпроса за кандидатския му статут да се произнесе Европейската комисия.

Вебер заяви, че следващият приоритет е ЕНП да възстанови своя статут на първа политическа сила, след като партиите от консервативната десница търпят едно след друго поражения в ЕС.

"Нека бъдем честни: не сме в най-добрия момент от своята история", призна Вебер.

Едва 7 са вече заседаващите в Европейския съвет лидери от партии членки на ЕНП. И въпреки че ЕНП остава най-голямата сила в Европарламента, тя трябва да се съобразява със социалистите и с либералите от "Обнови Европа", пояснява АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    20 0 Отговор
    Айде стига ги лъгахте тези украинци..то не беше ЕС...то не беше НАТО--толкова ви повярваха,че Зеленски се изцепи ,че ядрена бомба ще прави...па сега по три пъти на ден реве като бито куч....ЕС и САЩ са най-виновни за ужаса на сегашните украинци....
  • 2 Кво става е?

    10 0 Отговор
    Работна ръка и трябва на Европа, а не труженички по баровете!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мда

    3 0 Отговор
    ТИКВАТА КАКВО Е КАЗАЛ ПО ВЪПРОСА?
  • 6 Сандо

    2 0 Отговор
    Обективно погледнато много трудно ще я приемат.Какъв договор можеш да сключиш с държава,чиито граници всеки ден се променят?Макар че евроуправляващите са факири когато трябва да изпълнят поставената задача.
  • 7 Тиквоча

    2 0 Отговор
    Най-сърдечни поздрави от твоя искрен приятел - Тулупа!
Новини по държави: