Last news in Fakti

6 Юни, 2013 15:11 18 920 4

Дамата в червено - символ на протестите в Турция се казва Джейда

  • турция-
  • протести-
  • полиция-
  • истанбул
Дамата в червено - символ на протестите в Турция се казва Джейда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джейда  Сунгур е името на дамата с червена рокля, която се превърна в символ на гражданските протести в Турция, съобщава Си Ен Ен.

Сунгур е асистент в департамента по градско планиране към Техническия университет в Истанбул. Тя придоби популярност след като беше част от малка група от хора, отишли да защитят централния градски парк „Таксим' от идващи да го разрушат булдозери. Там обаче ги очаквал патрул от полицаи охраняващи мястото. Един от тях приклекнал и изстрелял струя от лютив спрей право в лицето на Джейда.  Тази непредизвикана атака, оставила дамата в състояние на шок, като малко по-късно тя се срутила на една от пейките в парка, борейки се за глътка въздух.

Местният фотограф на „Ройтерс“- Осман Орсал успява да заснеме точно този момент на насилие, а снимката му се превръща в сензация сред потребителите на социалните мрежи. Дамата в червена рокля  показана в тях се превръща в символ на последвалите протести в Турция.

Въпросното изображение разбуни още повече протестите сковали турската държава през последните 10 дни. Протестиращите се обявиха против проислямистката политика на премиера Реджеб Ердоган.  Те правят от снимката протестни плакати, а в Измир дори са издигнаха билборд осъждащ полицейското насилие.

Самоличноста на Сунгур беше разкрита в сряда, като тя отказа да коментира случилото се по време на първите протести в Истанбул. В кратки дописки до турските медии, тя само обяснява, че е просто една малка част от огромно движение на хора, борещи се за своите права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Е той полицая гледам надъхан но ще го пръскат и него но не знам с какво.

    Коментиран от #2

  • 2 Remark Erix

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бхд БхД":

    Policaqt si izpulnqva slujebnite zaduljeniq ( ni6to nqma da mu napravqt ) a puk na neq sa i iztekli o4ite , ostanaloto nqma nikakvo zna4enie .
  • 3 comment

    0 0 Отговор
    Едва ли е служебно задължение на кой да е полицай да малтретира жени!!!
  • 4 Ники Николов

    0 0 Отговор
    само така, ислям докато им дойде акъла