7 Юни, 2013 08:46 1 625 0

Ердоган се завърна, посрещнаха го протести

  • турция-
  • протести
Ердоган се завърна, посрещнаха го протести - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За поредна нощ хиляди младежи се събраха в Истанбул и Анкара на протест срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

Късно през нощта обаче близо 3000 души се стекоха да посрещнат премиера, който се завърна от тридневно посещение в Магреба.

Това е първия масов израз на подкрепа за премиера, откакто започнаха протестите. Тонът на Ердоган към участниците в антиправителствените протести отново беше обвинителен.

Той призова протестите, обхванали страната, незабавно да спрат.

Някои от привържениците на премиера скандираха "Да отидем да смачкаме Таксим!". Ердоган обаче призова привържениците си като зрели и спокойни хора да се върнат по къщите си при семействата си.

Докато привържениците на Ердоган го посрещаха на летището, площад Таксим отново беше пълен с протестиращи. Речта на премиера беше посрещната с недоволство. Протест имаше и в столицата Анкара, където до полунощ обстановката беше празнична.

Сблъсъци между полиция и протестиращи е имало в Анкара и Антакия. На трибуната в Истанбул се качи лидер на протеста, който е бил на среща с представители на властта и обясни, че правителството не си е променило позицията. Според протестиращите така властимащите провокират хората да излизат по улицата.

В същото време най-близкият съюзник на Ердоган – САЩ реагира гневно на позицията му за протестите. В официално изявление Белият дом подчерта, че огромното мнозинство от демонстрантите са обикновени граждани, които упражняват правото си на свобода на словото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: