Last news in Fakti

8 Юни, 2013 14:26 1 225 0

Ердоган смекчава тона

  • ердоган-
  • турция-
  • сблъсъци

Протестите продължават

Ердоган смекчава тона - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди турци отново изпълниха снощи емблематичния истанбулски площад „Таксим. Демонстрацията премина при по-спокойна атмосфера.

Липсваха сблъсъците с полицията, нарушавали мира в мегаполиса на Босфора, откакто избухна общественото недоволство.

В 11-я ден на протеста срещу Ердоган и правителството на неговата Партия на справедливостта и развитието група демонстранти организираха петъчна молитва на „Таксим”. Ердоган пък посети джамия в азиатската част на Истанбул.

След пореден призив за край на демонстрациите и обвинения срещу участниците в тях, че рушат частна и държавна собственост и нараняват хора, в тона на премиера се забеляза омекване: „Ние сме против тероризма, насилието, вандализма и действията, заплашващи свободата на другите. Аз съм с отворено сърце за всички демократични искания”, заяви Ердоган.

„Аз знам какво означава защитата на природата. Тя не е вандализъм. Да бъдеш природозащитник не значи да убиваш хора”, каза той в обръщение към защитниците на парка „Гези”, чието разрушаване „запали” Истанбул.

 

Докато международните медии са съсредоточени върху случващото се на централния площад "Таксим", в един от крайните квартали на Истанбул се състояха нови сблъсъци между полиция и демонстранти, съобщи кореспондент на bTV.

С коктейли "Молотов" и камъни жителите на крайния квартал "Гази" изразиха недоволството си срещу управлението на Ердоган. Полицията им отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. Има ранени демонстранти, но все още липсва официална информация колко точно са те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: