8 Юни, 2022 12:15 952 19

Антъни Блинкън критикува цензурата в Куба, Никарагуа и Венецуела

  • сащ-
  • антъни блинкън -
  • медии-
  • свобода-
  • преса-
  • куба-
  • никарагуа-
  • венецуела

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува усилията за потискане на печата в няколко латиноамерикански страни

Антъни Блинкън критикува цензурата в Куба, Никарагуа и Венецуела  - 1
Снимка: Shutterstock

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува усилията за потискане на печата в няколко латиноамерикански страни и заяви, че САЩ се стремят да увеличат защитата на медиите в региона, известен с най-много убийства на журналисти, съобщи Ройтерс.

В речта си на проява, посветена на свободата на печата, преди срещата на върха на Северна и Южна Америка, която има за цел справянето и с икономическите проблеми и миграцията, Блинкън заяви, че правителства в региона използват широкообхватно законодателство, наблюдение и контрол, за да потискат свободата на печата и сплашват журналистите.

Той посочи Куба, Никарагуа и Венецуела - трите държави, които президентът Джо Байдън изключи от "Срещата на върха на Америките", защото не са демократични, като заяви, че на действията на независимата журналистика в тези страни се гледа като на престъпление.

"Няма район в света, който да е по-опасен за журналистите", каза Блинкън и допълни, че най-малко 17 медийни работници са били убити тази година в Западното полукълбо, цитирайки данни на ЮНЕСКО за убитите журналисти.

Миналия уикенд британският журналист Дом Филипс и Бруно Перейра, експерт по въпросите, свързани с коренното население, изчезнаха в Бразилия, докато информираха за положението в отдалечена част на Амазонската тропическа гора близо до границата с Перу, в която цари беззаконие.

"Престъпления като тези продължават да се случват в немалка степен, защото от хората, които ги поръчват и извършват, много рядко се търси отговорност. Това изпраща послание, че тези нападения могат да продължават безнаказано", каза Блинкън.

Той също така отправи критики към Салвадор.

"Правителствата използват широкообхватно законодателство, за да потискат свободата на изразяване, както видяхме в неотдавна приетите – през март и април тази година – промени в Салвадор", каза Блинкън.

През март в Салвадор бяха регистрирани 62 убийства за един ден, най-кървавият от края на гражданската война през 1992 г. насам. В отговор от законодателната асамблея, доминирана от дяснопопулистката партия на президента Наиб Букеле, беше обявено извънредно положение, с което бяха преустановени конституционните права на гражданите.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    28 0 Отговор
    Този пич пропусна факти

    Коментиран от #8

  • 2 Геша

    46 0 Отговор
    Няма по-голяма цензура от това да изключиш от ефир президента си докато говори, както направи СНН с Тръмп. Млъкнете лицемери!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А бе

    41 0 Отговор
    да та еба в боклука ! А вашата цензура и дезинформация, а ?
  • 5 Всички

    34 0 Отговор
    Ви показаха среден пръст и не дойдоха на срещата в Маями. Защо
  • 6 Ало обора,

    38 0 Отговор
    Днес колко демократични стрелби имаше у вас??
  • 7 Тома

    38 0 Отговор
    А срирането на руски телевизии как ще коментира.Сега трябва и ние да напреднем в класацията за свобода на словото
  • 8 Ами

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    то да е само "Факти", с мед да ги намажеш !
  • 9 А ЦЕНЗУРАТА СПРЯМО УЙКИЛИСС?

    34 0 Отговор
    А ЩО НЕ КРИТИКУВА ЦЕНЗУРАТА В БЪЛГАРИЯ И ЕС???? ЩО НЕ КРИТИКУВА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФАКТИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ? ЩО НЕ КРИТИКУВА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФЕЙСБУК?????? ЛЪЖЛИВ Е Американският държавен секретар Антъни Блинкън!!!!
  • 10 АМИ ТУК

    12 0 Отговор
    Кога?
  • 11 А цензурата

    26 0 Отговор
    На Есъту срещу руски тв и канали,?
  • 12 Дългият

    27 0 Отговор
    Комично е представител на страната, в която се фабрикуват всички правилни новини и в която се спират предавания и цели телевизий да се пъчи като защитник на демократичната журналистика и свободната белетристика. Това БЕШЕ преди години, когато Стайнбек посети СССР но и американските войски във Виетнам и описа честно всичко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чича ви САМ

    8 0 Отговор
    Здравейте, гауроши!
    Многу ва убичам и затуй построих стотици военни бази на Еуропата.

    Да ви признавам, идите ни далячко, но кат сми са зафанали, щи ва пазим и советоваме. На нашийо континент не остана кого да советваме, откак напраяхзме на трупове индиенецо дет са прайше на коренний населенец и сме дошли на Еуропата да ва советваме как да са спраяте с руската агресия дет витай у воздуха.

    Аку си мислите че сме ва ОКОПИРАЛИ, така ви са чини. Сминете си училата и питайте тея дет им плащаме да ви думат, колку сте СУВЕРЕННИ и ДЕМОКРАТИЧНИ, уткак сме дошли.

    Вие в Булгарии, когда бехте у Вършавския договор, немахге руски военни бази на вашта тиритория, но кат ва натикахме у НАТО, са потрудихме да си напраяме 4 наши убави вуенни бази в Булгарско и ут тугава идвам удържаме да ва опазваме от руската агресия.

    Многу сакаме, от Булгарско, да хвърлим няколко ОТБРАНИТЕЛНИ бомби над Мусква, но най страх да ни ни утговорят с поЗДРАВ, на нашийо континент, Вий тук сте печени и мойте да удържите всичку.

    Аку на питате, дали не сакаме да съ върнем на нашийо континент, ши требе да ви кежем Цъ. Немойте си платите, за толкуз удоволствие дани видите гръбо.

    Само един патрон на изрита навремето от дръжавата си. Де Гол ли беше, или облечен.
    Ма ний са справихме димократично с него.

    Зафанали сме са с вас, щи ви помагаме с оружие как на усраинците, но требе да изчакате докат ва сбийми с руснаците, да мойте са ОТБРАНЯВА ду посленийо булгар.

    Дотугас чекайте !
  • 15 Сандо

    7 0 Отговор
    А каза ли нещо за ЦЕНЗУРАТА в ЕС?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Блинкън

    1 0 Отговор
    Коментира всичко друго но забравя да каже колко милиона жертви от войни, водени от Сащ има, добре е, че има и будни американци, които припомнят неоспорими факти

    "Армията на САЩ е извършила много военни престъпления, но никога не е била наказана.

    Това заяви кандидатът за американски сенатори Джон Паркър. Той припомни, че въоръжените сили на САЩ по време на войната във Виетнам убиха около 2 милиона души, други 500 хиляди души пострадаха от излагане на вещество, наречено "оранжев агент". Бомбардировката над Хирошима загина над 80 000 души. Въпреки това американската армия и правителството на САЩ останаха ненаказани.

    Според Паркър това се дължи на отчетността на ООН пред властите на САЩ и позицията на западноевропейските сили в преследването на военнопрестъпници"