Last news in Fakti

8 Юни, 2022 17:45 1 069 4

Бившият премиер на РСМ Никола Груевски е осъден на още шест години затвор

  • рсм-
  • никола груевски-
  • затвор-
  • осъден-
  • северна македония

Съдебният съвет от скопското поделение реши да конфискува партийната централа на ВМРО-ДПМНЕ

Бившият премиер на РСМ Никола Груевски е осъден на още шест години затвор - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски е осъден на още шест години затвор по аферата "Талир 2", а вторият подсъдим, бившият главен правителствен секретар Кирил Божиновски, беше осъден на две години условно. И двамата са виновни за престъплението „злоупотреба със служебно положение и власт“ по делото, пише скопското издание „Слободен печат“, цитира dariknews.bg.

Съдебният съвет от скопското поделение реши да конфискува партийната централа на ВМРО-ДПМНЕ, както и недвижимите имоти в цялата страна, закупени от сега осъдените и партията за партийни нужди.

„Никола Груевски и Кирил Божиновски са виновни, защото използваха службата си за осигуряване на нова партийна централа на ВМРО-ДПМНЕ. Наетото дружество „Бетон“ построи само сградата на партията, а не частта ѝ, която според споразумението трябваше да бъде хотел“, аргументира се съдия Даниела Алексовска Стояновска.

В случая става дума за незаконно строителство на партийната сграда на ВМРО-ДПМНЕ в центъра на Скопие.

Според съда тази партийна сграда е на стойност около седем милиона евро.

„Подсъдимият Кирил Божиновски е действал съгласно разпоредбите на Никола Груевски“, каза в заключителната реч съдия Алексовска - Стояновска.

По това съдебно дело бяха обвинени бившият премиер Никола Груевски, който в момента е в Унгария, където получи политическо убежище от правителството на премиера Виктор Орбан, и бившият главен секретар на правителството и ВМРО-ДПМНЕ Кирил Божиновски. Груевски по-рано беше осъден на две години затвор за покупката на лимузина „Мерцедес“ и избяга от страната преди влизането в сила на присъдата.

Те бяха обвинени в злоупотреба със служебното си положение, позволявайки на юридическото лице ГД „Бетон” АД Скопие да построи централата на политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, в момент, когато дружеството е сключвало договори за обществени поръчки с държавни органи и публични институции или фирми. .. противно на Закона за политическите партии, Закона за финансиране на политическите партии и Закона за задълженията.

Основното заседание по делото приключи вчера със заключителните думи на втория подсъдим по делото "Талир 2" Кирил Божиновски, който разкритикува Основния наказателен съд - Скопие, че правата му са били нарушени по време на процеса по това дело. Той отрече да се е договарял или договарял с АД - Бетон за изграждане на централата на ВМРО-ДПМНЕ и подчерта, че представените от прокуратурата доказателства не подкрепят обвинението.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 1 Отговор
    В България има ли осъден политик?
  • 2 редник

    11 1 Отговор
    "руевски по-рано беше осъден на две години затвор за покупката на лимузина „Мерцедес“...

    Koга ще ги стигнем?
  • 3 Пуфи

    4 0 Отговор
    Бг прокуратурата да иде на курс у съседите да се научи да вкарва в затвора корумпирани политици
  • 4 Питащ

    1 0 Отговор
    А кирчо и кокорчо кога?
Новини по държави: