Last news in Fakti

11 Юни, 2022 09:05 1 900 3

Осъдиха бившия президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

  • боливия-
  • жанин анес-
  • затвор-
  • съд

Боливийският съд призна бившия президент Жанин Анес за виновна за организиране на преврат, който я доведе на власт по време на политическа криза през 2019 г.

Осъдиха бившия президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боливийският съд призна бившия президент Жанин Анес за виновна за организиране на преврат, който я доведе на власт по време на политическа криза през 2019 г., съобщава агенция Ройтерс.

Тя беше осъдена на 10 години затвор. Бивш военен командир и бивш полицейски генерал също получиха присъди.

54-годишната Анес беше осъдена за вземане на "решения, противоречащи на конституцията" и за "неизпълнение на задълженията".

Прокуратурата каза, че Анес, тогава десен сенатор, е нарушила нормите, които гарантират конституционния и демократичния ред след президентските избори в Боливия през 2019 г.

Защитата на Анес заяви, че ще апелира към международните органи да търсят справедливост, а няколко сектора на опозицията планираха шествия в знак на протест срещу решението.

Боливия е разделена по въпроса дали е станал преврат, когато тогавашният президент Ево Моралес подаде оставка през 2019 г., като Анес се издига до президентския пост на фона на вакуум в лидерството, останал след него. Напускането на Моралес последва масови протести заради оспорвани избори, на които той твърди, че печели спорен четвърти пореден мандат.

Анес твърди, че е невинна.

Спорният случай допълнително разкри разломите в дълбоко разделена страна, като същевременно подклажда опасенията относно съдебния процес в Боливия.

"Загрижени сме за това как е преследвано това дело. И призоваваме висшите съдилища да проучат как е водено производството", каза Сезар Муньос, старши изследовател за Северна и Южна Америка в Human Rights Watch, в интервю преди присъдата.

Анес не беше допусната да присъства лично на процеса, вместо това тя следи изслушването и участва от затвора. Тя е задържана след ареста ѝ през март 2021 г. по първоначални обвинения в тероризъм, бунт и заговор.

Членове и поддръжници на партията "Движение за социализъм на Моралес" (MAS), която се завърна на власт през 2020 г., казват, че Анес е изиграла ключова роля в преврата срещу Моралес, първия местен президент на Боливия, който наблюдава драматичното намаляване на бедността като президент от 2005 до 2019 г.

Като президент Анес беше обвинена в уреждане на политически сметки, когато нейната администрация преследва бивши служители на MAS.

Поддръжниците на Анес твърдят, че процесът ѝ е бил нелегитимен и политически. В процеса си Анез каза, че е продукт на обстоятелствата и че издигането ѝ до висшия пост помогна за успокояване на напрегнатата нация и положи основите за избори през октомври 2020 г.

"Не си мръднах пръста, за да стана президент, но направих това, което трябваше да направя. Поех президентския пост по задължение, според това, което е установено в конституцията", каза Анес в последното си изявление пред съдията.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    10 4 Отговор
    Щом я осъждат, значи не е била подлога на Америка
  • 2 глоги

    6 1 Отговор
    Осъдиха бившата президентка на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор. ЧУДЯТ СЕ С КОГО ДА СИ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ АМЕРИТЕ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.