Last news in Fakti

12 Юни, 2022 10:56 5 858 66

Подпалвачът от Битоля кандидатствал за бг паспорт, отрязали го

  • битоля-
  • палеж

Плакати с надпис: „Во градот на Стив Наумов нема место за Ванчо Михайлов“ в Битоля не са случайни

Подпалвачът от Битоля кандидатствал за бг паспорт, отрязали го - 1
Снимка: Фейсбук

Подпалвачът на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е кандидатствал за български паспорт преди 10 години, но не е успял да докаже произхода си и е отрязан. Това разкриха представители на българите в Северна Македония, пише Захари Белчев в "Телеграф". По думите им няколко години по-късно заминал на гурбет в САЩ, където вече успял да се сдобие с американско гражданство.

34-годишният Ламбе изкарал зад Океана 7 години заедно с жена си Магдалена. В Детройт се родили и двамата му синове - Майкъл и Деметриус. От профила му във Фейсбук е видно, че през годините се е смятал за „античен“ македонец“. Впоследствие пък има уклон към югославския комунизъм и публикува различни лозунги от миналото.

Музикалната му кариера също е променлива. Преди 17 години Алабаковски побеждава в музикалното шоу Star Search. Още с първия си хит „Спаси ме“ Ламбе се изстрелва в звездния небосклон и става всенароден любимец в Северна Македония. Докато живее в САЩ, прекъсва музикалната си кариера за 7 години. Завръща се в родината си през 2021 година с намерението да участва в Евровизия, но и тук не успява. Сега се е подготвял да атакува първа награда на фолклорния фестивал във Валандово. Специално за него известният северномакедонски композитор Миле Барбаровски прави аранжимент на песента „Нема збогом“, тя е по текст на брат му Георги Барбаровски.

Самият Ламбе е от ресенското село Любойно. Има брат, който е работил в разузнавателните служби. Родителите им са познати с комунистическите си убеждения. Твърди се, че дядо му някога е сътрудничил на югославските партизани на Тито и е бил убит в селото. Негови съселяни дори твърдят, че Ламбе затова отмъстил на българския клуб „Иван Михайлов“, като хвърлил запалителна течност пред вратите на сградата в ранните часове на 4 юни. „На Ламбе дядо му е убит от българите в село Любойно с чук в главата. Оставили са го 3 дена така, без да го погребат, за да го гледат селяните за назидание как мравките му ядат мозъка“, пишат жители на Битоля, които организираха голям протест в негова подкрепа. Ламбе бе наказан с 8 дни арест, което възпламени допълнително местните, които не скриха антибългарските си настроения. В социалните мрежи бе подета кампания в подкрепа на Ламбе под наслов: "И jас cyм Ламбе Алабаковски! Је ѕuіѕ Lambe Alabakovski! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот“ и т.н. 34-годишният певец бе обявен за народен герой и борец против фашизма.

„Свобода за Ламбе”, „Смърт за фашизма”, „Да живее Македония”. С тези скандирания и лозунги на протест излязоха над 1000 битолчани. Те се събраха на площада пред полицейското управление в града. След речта на организаторите от левицата, с която се иска освобождаването на Ламбе, отзоваването на българския посланик в страната, пълното отстраняване на клуба „Иван Михайлов“ и прекратяване на разговорите с България за общ език и история. Някои от гражданите, които излязоха на протест, казаха, че Ламбе е направил героична постъпка, както "партизаните направиха през Втората световна война". Други обявиха, че Алабаковски е направил нещо, което всеки македонец трябва да направи срещу българите. Хората твърдяха, че има натиск върху правителството и то е било принудено да го арестува. Хората бяха издигнали плакати с имената на партизанина Стив Наумов. Множеството носеше червени знамена и транспаранти с надписи „Смърт на фашизма, свобода за народа“, както и стария образец на знамето на бившата югорепублика, което бе с откраднатата от Гърция звезда на Вергина на червен фон. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - северномакедонско и американско. Защитата му в съда е поета безплатно от известните местни адвокати Драган Пешевски и Янаки Митровски.

Плакати с надпис: „Во градот на Стив Наумов нема место за Ванчо Михайлов“ в Битоля не са случайни. Градът все още живее в ерата на Югославия, а комунистически терористи като Наумов се славят като народни герои. Стефан Василев Наумов с прякор Стив е комунистически партизанин и народен герой на Югославия. Роден на 27 октомври 1920 г. в Битоля. През 1939 година се присъединява към Югославската комунистическа партия. През април 1942 г. участва във формирането на Битолския партизански отряд „Пелистер“. Осъден е същата година задочно от българските власти на смърт, а за главата му е обявена награда от 200 000 лева. Причината е, че се отличава с терористичен атентат срещу българския полицейски началник в града. Загива в сражение с българската полиция при ресенското село Болно на 12 септември 1942 г. В Северна Македония този човек е обявен за герой, на негово име са кръстени училища и улици, родната му къща в Битоля е превърната в музей.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    79 6 Отговор
    Сръбско комунистическо ме...ре.Издънка на утбашки род.Подобно на нашите псевдо патреотари.Гаварит Масква отзад.
  • 2 Няма страшно

    44 13 Отговор
    Про100 Кирчо вече му е простил.
  • 3 Пламен

    64 8 Отговор
    Северните македонци живеят в миналия век и реват за Тито и комунизма, бг комунделите реват за сесерето и Путин. По това си приличат.
  • 4 Няма ли Македония да проведе

    27 6 Отговор
    Една операция по дефашизация и детатаризация?

    Коментиран от #54, #64

  • 5 Чочо

    107 3 Отговор
    Искал комунизма, пък отишъл в САЩ, взел американско гражданство и кръстил децата си с чужди имена.
    Досущ като нашите комунисти.

    Коментиран от #53

  • 6 Мнение

    51 7 Отговор
    Макетата са като укрите - промити мозъци, че са различни народи и нации от основалите ги!

    Поддавайки се на мозъчните промивки от ранна детска възраст, голяма част от хората в тия държави са уверени, че черното е бяло и обратното!

    Естествено горното е невъзможно без външна намеса - Тито, краварите и т.н.!
    Все пак радвам се, че има хора, които са се събудили сами и са осъзнали, че по основните медии ръсят основно лъжи и мозъчни промивки!

    Коментиран от #41

  • 7 Някой

    48 7 Отговор
    И след тези писания по - горе какще ни убедите, че нещата в СРМ са се променили и вече може България да е спокойна и да вдигне ветото. Кирето трябва повече да чете. Да управляваш държавата не е като да управляваш фирма за хранителни добавки. Трябват си знания по международни отношения или професионален консултант.
  • 8 Незабавно

    26 2 Отговор
    Тез май искат да ни денацифицират..да отидат двама репортери със солидна пачка пари да почерпят северните братя и със материала направо във ЕК
  • 9 сила

    26 6 Отговор
    всичко е толкова субективно и патриотарски противно и от двете страни.......вместо нормален цивилизован живот се налива вода в мелниците на печелбарски псевдо патрЕотарски организации......кога в нормална държава Шкембе воевода ще стане министър на каквото и да били , камо ли военен

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абе нали в Македония сите били буггари

    11 34 Отговор
    Как така не е успел да извади докази за произход

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Гост

    39 3 Отговор
    Явно е ,че тези хора ,това семейство са под крилото на агентурта на С...я и целта им е точно това да се настройват хората против България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Щерев

    19 17 Отговор
    Измислена нация като руснаците
  • 15 веселяк

    40 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абе нали в Македония сите били буггари":

    Е освен бугори у Македонско има и шиптари и...ромляни! Как да докаже, че не е последното?
  • 16 Писна ми от невежи

    31 5 Отговор
    Защо ги мъчиме горките? Защитаваме безапелационно българите там. Другите ги оставяме да се самоизядат. После си взимаме територията, която от 681г. ОФИЦИАЛНО Е ПРИЗНАТА ЗА БЪЛГАРСКА. Сърбоманите да си ходят в Сърбия

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Aлфа Bълкът

    33 2 Отговор
    Жив сръбско-албански реотан, от километър му личи. На колко такива ли сме дали гражданство?
  • 18 Не са сите

    34 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абе нали в Македония сите били буггари":

    Нас предателе ни не требат. Тоя си е србин.
  • 19 сила

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Писна ми от невежи":

    какво ще взимаш бе , ние в това дето го имаме не можеме да се организираме да живееме по човешки и цивилизовано.....ще взима , аман от средновековни тиранчета , 21 век е , в Европа сме
  • 20 Макетата

    25 2 Отговор
    първо трябва да приемат евро ценностите и да обявят комуняшкия режим на титова Югославия за престъпен. Както ние направихме 99
  • 21 Цветан

    6 7 Отговор
    Инквонше излезе, ме ако харесваш комунистите и си с Русия - мразиш българите. Смях в залата!
  • 22 В един антижендърски свят

    12 2 Отговор
    Македония щеше да е разделена на три от нападналите я съседи ...
  • 23 Я пак

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Писна ми от невежи":

    Ти невежият знаеш ли изобщо кога Македония става българска?

    Коментиран от #32

  • 24 Госあ

    30 1 Отговор
    😂 много просто племе ! Определено има силно сръбско влияние 😅
  • 25 Перо

    28 2 Отговор
    Не може да е “античен македонец” и да не вземе български паспорт по произход! Явно е мелез! Той е представител на типичните чугунени глави от титовизма,които се раждат и възпитават в лъжи и македонизъм! В Сърбия е имало силно партизанско движение, но в тогавашна Македония,населението е било българско и е имало само отделни криминални престъпници,които после са бягали при южноморавските партизани. И тези престъпници са обявявани за национални герои,защото не е имало етнически македонци и не може да има македонски герои! За да работи брат му в УДБа е ясно какво е семейството на Ламбе! До като не се изпълнят българските искания предварително е немислимо да се прави компромис с чугунените македонистки глави! На зло куче - зъл прът!!!
  • 26 БЮРМ/FYROM

    26 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

    Коментиран от #33

  • 27 Хахаха

    16 0 Отговор
    Значи буггарски пасош не получил ама получил амерички.

    Коментиран от #52

  • 28 Перо

    25 2 Отговор
    “Макетата” са замразени в СФРЮ и нищо не се е променило от Титово време! Манталитета,начина на мислене,образование,възпитание,зомбиране, нищо не е за ЕС!
  • 29 Пак да питам -

    6 7 Отговор
    след като български съд отсъди, че да цапаш паметници е израз на свободно волеизявление, защо изобщо ни занимавате с един подобен свободолюбив волеизявител? Единственото обвинение би било в пироманство, но това си е болестно състояние и, по законите на човеколюбието, не би следвало деецът да бъде съден.

    Коментиран от #31

  • 30 Вие сте бунаци

    4 17 Отговор
    Като приемат Македония в ЕС и имат собствени паспорти за целия свят,тогава ще бройм тези които се чувстват българи.Ще бъдат 2500 от над 100 000 българи ( по паспорт) сега.

    Коментиран от #35, #40

  • 31 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Пак да питам -":

    То тва не са паметници а пропаганди и кафеникави камъни за такива прости като тебе, дето вярват само на думи и чакат някой да ги спаси.

    Коментиран от #36

  • 32 Като знаеш кажи.

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Я пак":

    Само че тя не става, защото е била винаги българска. ПРИСЪЕДИНЯВА СЕ по времето на канасувиги Крум., когато превзема София с областите към нея. Тогава вече няма земя по между им, владяна от не българи и сливането е станало тогава.
  • 33 Послъгваш.

    4 18 Отговор

    До коментар #26 от "БЮРМ/FYROM":

    Хайде сега отвори картата на Сан-Стефанския мирен договор . Какво виждаш? Къде е Македония? Хайде сега отвори картата на Берлинския конгрес. Какво виждаш? Къде е Македония? Не е ли време да спрем с обвиненията срещу всеки, който не ни е удобен /СССР, Коминтерна, комунистите.../ - и да погледнем генезиса на ситуацията? А що се отнася до принадлежността на Македония - ами македонците бяха десетки години в едно държавно образувание в Югославия и нищо лошо не са видели. И десетки години слушаха как са несъществуващи като етнос и как трябва да слушат и се възхищават на по-големия брат - България... Ако вие сте на тяхно място, кого бихте приели за свой - този, който ви демонстрира превъзходство, неясно на какви основания -или този, който ти е осигурявал приемлив живот? Причина за днешния негативизъм на македонците спрямо България е НЕКАДЪРНАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА , датираща отпреди повече от половин век - и особено развихрила се през последните десетина години.

    Коментиран от #37, #39

  • 34 1234

    17 5 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Непрекъснато правя паралели в поведението на укрите и макетата. Ние тепърва ще гледаме това.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хайде да не продължаваме

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    политиката спрямо Македония и на лично ниво - по логиката "Който не е съгласен с мен, е проста глава..." Паметникът също е знак - какъвто е и един културен център, те имат не само утилитарна, а и дълбоко символна функция. Значи според теб цапането на паметници е приемливо, а изразяването на отношение спрямо символа на присъствието на онези, към които имаме негативно отношение, какъмто в случая е този културен център, не е? /Не коментирам формата - и в двата случая тя е уродлива./
  • 37 Перо

    21 3 Отговор

    До коментар #33 от "Послъгваш.":

    Македония е била българска територия,до междусъюзническата война,когато се окупира незаконно от “съюзниците”,през 1913 г.,до като българската войска е била дислоцирана и се е била с турците. Наричат я сърбите Южна баньовина! От тогава започва терора над българите,а през 1941 г. цар Борис |||-ти е посрещнат като цар освободител и обединител!
  • 38 !!!?

    13 7 Отговор
    Подпалвачът от Битоля - дългата ръка на Кремъл !!!?

    Коментиран от #45

  • 39 Античното Маке

    17 1 Отговор

    До коментар #33 от "Послъгваш.":

    Забравяш за "македонизма" на сърбина С.Новакович, а "македонизма" е идеология, не е наука като историята.

    НЕКАДЪРНАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА е вярно нещо, но я преглътнахме и затворихме страницата през 1992, когато първи признахме независимостта на Македония. Още от тогава нямаме против да има македонска държава с македински език.
    Проблема е другаде и дойде в последствие. Тамошните вече северно македонци започнаха да се връщат назад в историята, да задраскват и подменят българската такава с македонска..., ей така, без нито един истирически извор. От българска страна не спорим и нямаме против реалната им история от 1945, но да си приписват българската за тяхна преди тази дата, е недопустимо.
  • 40 Перо

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Вие сте бунаци":

    Само че когато приемат РСМ в ЕС няма да има зомбирани “макета”,а поумнели хора,които ще си знаят произхода,извън титовите исторически лъжи и анти-български клишета!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мнение

    16 3 Отговор

    До коментар #41 от "Нико":

    Такава ли била?!
    В кой съюз тикат макетата да влязат на всяка цена (вкл и за сметка на нашата история)??? Сигурно в руския???
    А кой стои начело зад тоя "желан" от всички съюз???
    Сигурно пак е Путин???
    Четете вие!
    Когато България е била близък партньор на Русия, е била доста по-независима, защото какво е независимостта:
    - Собствена политика;
    - Собствена армия;
    - Собствена финансова/парична система.

    Та кое от гореизброените имахме по времето на СССР и кое имаме сега през т.нар. "демокрация"???!!
    Риторичен въпрос!
  • 43 Дедо му бил от комунистите на Тито

    12 1 Отговор
    Ми, то, от тези изроди, по-големи изроди и убийци Света не познава!!!!!! Покажете архивите, да им се видят зверствата на тези животни, извършени над българите в тази прокълната земя-северната част на историко-географската област Македония!!!!!!
  • 44 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    7 4 Отговор
    Ако беше взел паспорт друго щеше да пее. Няма по- долно нещо от ренегати и родоотстъпници. За съжаление са много и са нагли до безбожност. У нас са даже повече, начело с рубладжията Копейкин.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 Хихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "!!!?":

    Ми не, късато ти чурче!
  • 46 Бау

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    Сложи още едно украинско знаме и пак ни обяснявай за ренегатите. Чякам с нетърпение излагането на тезата ти
  • 47 Стив

    5 3 Отговор
    Борците срещу фашизма през Втората световна война започнахте да ги наричате ​​терористи. Продължавайте така, да видим до каде можете да стигнете.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Каменчо

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    Не можел да докаже блгарски корени,значи не биле сите блгари до 44

    Коментиран от #51

  • 50 Народна мъдрост

    4 2 Отговор
    Който е обърнат с лице към историята е с гръб към бъдещето.
  • 51 Кой твърди, че сите са българи,

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Каменчо":

    В голямата си част са били, справка османските архиви за данъци, проблемът е, че в 21 век е все още опасно да се самопределиш като българин на територията СМ, политичарите-сърбомани продължават с югославския комунизъм

    Коментиран от #55

  • 52 А се има за македонски

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Патриот, абе верно ли
  • 53 Дадо му титов

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Партизанин комунист, а отива в Америка, отивай в Москва, бе пъпеш, как ти харесва комунизма югославски, а отиваш при лошите капиталисти, и у нас на всички руски привърженици-комунисти децата им учат и живеят в САЩ, не в москва, това нормални хора ли са, или лъжци
  • 54 От 50г само това

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма ли Македония да проведе":

    Правят в югославията, и продължават и днес, на мелмак ли живееш, че не знаеш
  • 55 Каменчо

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Кой твърди, че сите са българи,":

    Блгарската држава не му прифатила дека е блгарин или има блгарски корени.Блгарската држава казва сички на територијата на РСМ се блгари до 44г. ама во пракса не прифаќа блгарски корени.

    Коментиран от #58, #59

  • 56 Страничен

    2 0 Отговор
    Измекярин! Обобщено!
  • 57 кога и да сардисаш русофил

    1 1 Отговор
    се е късно
  • 58 Недей да разпространяваш лъжи,

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Каменчо":

    БГ държава НИКОГА не е казвала , че всички са българи, БГ държава казва, че българския етнос с репресии е записван като македонци, до 44г преобладаващи са били българи, турци, куци-власи, цигани, сърби, днес има всякакви етноси, даже египтяни, но българи няма в конституцията

    Коментиран от #60

  • 59 Като е македонски патриот-подпалвач

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Каменчо":

    Що не живее в македонията, ами в америка, какъв патриот, бе, обикновен злобар, сръбски комунист
  • 60 Каменчо

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "Недей да разпространяваш лъжи,":

    Дали тие што денес по националност се Македонци,според вас до 44 биле блгари треба да докажуваат блгарски корени.Срби,турци,Албанци Бошњаци е друго.Питам според Блгарската позиција сегашните Македонци се били блгари до 44(после според вас по разни притисоци,промити мозоци....)станале Македонци,зашто би докажувале блгарски корени?

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Не се прави, че не разбираш

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Каменчо":

    Не сите, само българите днес ги няма в конституцията, югославските комунисти с репресии са ги писали македонци
  • 63 Сиренйе

    0 0 Отговор
    Само чалга и потни газици
  • 64 ОБЕКТИВЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма ли Македония да проведе":

    НЕ ,ЩЕ Я ПРОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ В СВОЯТА ОБЩИНА МАКЕДОНИЯ ,КОЯТО ЗАПАДНИТЕ БОКЛУЦИ И ОТКРАДНАХА С БЕРЛИНСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР !
  • 65 Бай Гошо

    0 0 Отговор
    Сръбско мекере е Ламбе, кръстен дядо си Светлин.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: