Last news in Fakti

13 Юни, 2022 10:05 702 4

Незначителна преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори

  • франция-
  • избори-
  • парламент-
  • коалиция-
  • емануел макрон-
  • марин льо пен-
  • национално събрание

Коалицията "Заедно", водена от френския президент Емануел Макрон, спечели 25,65% от гласовете на първия тур на парламентарните избори

Незначителна преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори - 1
Снимка: Shutterstock

Коалицията "Заедно", водена от френския президент Емануел Макрон, спечели 25,65% от гласовете на първия тур на парламентарните избори, изпреварвайки с 0,09% партията "Нов народен екологичен и социален съюз", водена от левия лидер Жан-Люк Меланшон.

Според BFM TV, след обработката на 100% от бюлетините, Националното събрание на Марин льо Пен е на трето място с 18,67% от гласовете.

Заедно с тях до втория кръг се класираха Националният народен екологичен и социален съюз и Националното събрание. Другите партии не достигат до втория тур, тъй като не са получили необходимия минимум от 12,5% от гласовете.

По данни на телевизионния канал повече от половината избиратели (52,48%) са игнорирали изборите: избирателната активност е била 47,52%.

Партията на Марин Льо Пен Национално събрание спечели 19,1% от гласовете.

Незначителна преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдателите отбелязват, че поради особеностите на френската мажоритарна система за парламентарни избори съотношението на силите може да се промени значително в края на втория тур.

Телевизия BFM TV също обръща внимание на тази особеност: според прогнозата на телевизионния канал коалицията на Макрон може да получи от 270 до 310 депутатски места в рамките на една седмица, алиансът на Меланшон - от 170 до 220, а партията на Льо Пен - от 15 до 30.

Незначителна преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диско Магреб

    4 0 Отговор
    Следващия тур повече гласове за Жан-Люк Меланшон епична победа,скоро и президент .Земур що дири на снимката отпадна 0 % гласове
  • 3 Беше ясно

    4 0 Отговор
    Не може и вълка сит и агнето цяло... До това водят едностранните интереси, двойните стандарти, европата на три скотости, безусловното разширяване и т.н.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: