Last news in Fakti

13 Юни, 2022 11:43 1 129 15

Aзиатските държави се превръщат във все по-важен източник на петролни приходи за Москва

  • индия-
  • русия-
  • азия-
  • петрол-
  • износ

Въпреки силния натиск от САЩ да не увеличават покупките си

Aзиатските държави се превръщат във все по-важен източник на петролни приходи за Москва - 1
Снимка: Shutterstock

Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важен източник на петролни приходи за Москва, въпреки силния натиск от САЩ да не увеличават покупките си, докато Европейският съюз и други съюзници прекъснаха вноса на енергия от Русия в съответствие със санкциите заради войната срещу Украйна, предава Associated Press.

Тези продажби увеличават приходите от руския износ в момент, когато Вашингтон и съюзниците се опитват да ограничат финансовите потоци, подкрепящи военните усилия на Москва, цитира news.bg.

Индия, страна с население от 1,4 милиарда души, която се нуждае от много петрол, е погълнала близо 60 милиона барела руски петрол през 2022 г. досега, в сравнение с едва 12 милиона барела през цялата 2021 г., според компанията Kpler. Доставките до други азиатски страни, като Китай, също се увеличиха през последните месеци, но в по-малка степен.

В интервю за Associated Press, премиерът на Шри Ланка каза, че може да бъде принуден да купува повече петрол от Русия, тъй като страната му отчаяно се нуждае от гориво на фона на тежката икономическа криза, обхванала островната държава.

След руската инвазия в Украйна в края на февруари глобалните цени на петрола се повишиха, което дава на рафинериите в Индия и други страни допълнителен стимул да използват по-евтиния петрол, който Москва им предлага с големи отстъпки от $30 до $35, в сравнение със сорта Brent и друг петрол, който сега се търгува на около 120 долара за барел.

Значението на азиатския пазар за Русия нарасна, след като 27-членният Европейски съюз, основният пазар за руски изкопаеми горива, които осигуряват по-голямата част от чуждестранните приходи на Москва, се споразумя да спре повечето покупки на петрол до края на тази година.

"Изглежда, че сега се налага ясно изразена тенденция", каза Мат Смит, водещ анализатор в Kpler, проследяващ руските петролни потоци. Тъй като доставките на петрол сорт Urals са намалени до повечето европейски страни, суровият петрол вместо това тече към Азия, където Индия се превърна в основен купувач, следвана от Китай. През май около 30 руски танкера, натоварени със суров петрол, стигнаха до бреговете на Индия, разтоварвайки по около 430 000 барела на ден. Докладите за проследяване на кораби показват, че Турция е друга ключова дестинация.

Китайските държавни и независими рафинерии също засилиха покупките. През 2021 г. Китай беше най-големият единичен купувач на руски петрол, вземайки средно 1,6 милиона барела на ден, разделени поравно между тръбопроводни и морски маршрути, според Международната агенция по енергетика.

САЩ признават нуждата на Индия от достъпна енергия, но се стремят да убедят съюзници и партньори да не увеличават покупките на руска енергия", каза държавният секретар Антони Блинкън след среща на министрите на външните работи и отбраната на САЩ и Индия през април.

Междувременно САЩ и техните европейски съюзници са ангажирани в "изключително активни" дискусии за координиране на мерки, може би за формиране на картел, за да се опитат да поставят таван на цената на руския петрол, каза министърът на финансите Джанет Йелън на заседанието на финансовата комисия на Сената във вторник.

Целта би била да се запази потокът на руския петрол към глобалния пазар, за да се предотврати покачването на цените на суровия петрол, които вече са нараснали с 60% тази година, да се покачат още повече, каза тя.

Вносът на суров петрол от Индия нарасна от 100 000 барела на ден през февруари до 370 000 на ден през април до 870 000 на ден през май.

Вносът на Китай също нарасна допълнително тази година, което помогна на правителството на руския президент Владимир Путин да отчете излишък (профицит) по текущата сметка, най-широкият показател за търговията, от 96 милиарда долара за четирите месеца, приключващи през април.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ////

    25 1 Отговор
    Добре де, парите от Азия друга стойност ли имат, че видиш ли Азия ставала пазар за Русия? Ако Европата не е разбрала, тя вече не е фактор на световната сцена.
  • 2 Ха ха

    26 1 Отговор
    В същото време европа на сащ се превръща във все по-важен източник на инфлация
  • 3 го шо

    23 1 Отговор
    мдам... явно, само пАртнерите са очаквали целокупният свят, извън богопомазаните тях, да рипне като един, за да защитава интересите им. тия, които векове ги грабят и експлоатират. при все, че тов. путин им каза през 2007-ма: "ще трябва да се научите да живеете с това, което заработвате". но кой да слуша...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А питам

    26 1 Отговор
    Защо когато сащ водят войни по света, не им налагат санкции, а когато тава прави Русия и то на своята граница, трябва всички да и налагат санкции??

    Коментиран от #8

  • 6 смех

    14 0 Отговор
    Перките и панелите се оказаха пълен талаш
  • 7 Факти

    12 0 Отговор
    Истината е че ние докато копуваме скъпи енергоносители и се дупим на САЩ и ЕС , другата по-голяма част от човечеството се развива и си живее без инфлация!

    Коментиран от #12

  • 8 Не е лесно да си прост

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "А питам":

    Кой ще наложи санкции на САЩ? Съюзниците от НАТО или страните от третия свят? Иран им е наложил санкции,както и Кочината! В САЩ се скъсаха от смях!

    Коментиран от #14

  • 9 2022

    11 0 Отговор
    Ето резултата от ефелъците на лъжеца просто Киро/цитат от този безродник::"Русия е бензиностанция с ракети."Ако има някъде по-глупаво изречение ,коментар напишете.Наистина ще студуваме и гладуваме/високи ,непосилни сметки за отопление и високи цени на хранителните продукти.Ето защо,трябва да има предсрочни избори и то на есента.Колкото за танкери с газ , нефт, петрол,от тъпите сащ ,който е и вреден за човешкото здраве,питам:къде ще се разтоварва,на кое пристанище,на Гръцкото или на Турското.Ако е на Гръцко пристанище,ще платим за престой на танкера и после кофи ли ще пренасяме този газ петрол нефт???Ако се разтоварва на Турско пристанище/има точка в Конституцията на Турция:всичко доставено на турско пристанище ,става притежание на Турция. ЕРГО: Ердоган ще го продава на цена, която неговото Правителство определи, на България.Турция и Гърция получават газ от Русия ,чрез техни тръби и подписани договори за цената на газта.България, просто Киро, ПП ДБ БСП, ДПС, ИТН,имат ли договор с Русия-НЕ!Ето,за това пиша и коментирам."Изгонихме питомното,и гоним дивото"-българска поговорка.
  • 10 УМНИ ХОРА

    11 0 Отговор
    И КАКВО ПО ТОЧНО ГИ ИНТЕРЕСУВА САЩ НА КОГО РУСИЯ ПРОДАВА ПЕТРОЛ???? НАЛИ УЖ ТЕ ПРОПОВЯСВАТ ИДЕЯТА ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР!!!
  • 11 УМНИ ХОРА

    3 0 Отговор
    И КАКВО ПО ТОЧНО ГИ ИНТЕРЕСУВА САЩ НА КОГО РУСИЯ ПРОДАВА ПЕТРОЛ???? НАЛИ УЖ ТЕ ПРОПОВЯСВАТ ИДЕЯТА ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР!!!
  • 12 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Факти":

    Др част на света половината са гладни др половина са роби
  • 13 Тот

    5 0 Отговор
    Умни са Азиатците.Докато Европа играе по свирката на Америка и се занимава с джендъри скоро ще се срине.Русия не може да насмогне на петрол за Азия и Америка(която за 3 месеца е увеличила вноса от Русия 3 пъти) а Европа налагаме санкции.Америка е набутала на Украйна вече 10 милиарда дълг.Европа ще помага за възстановяването а Русия ще продава газ на висока цена за Европа.А Европейски те модели се вайкат за едни Лъжливи и крадливи Северна Македонци.Обсъждат Гей паради.
  • 14 А питам

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не е лесно да си прост":

    Точно това очаквах. не се налагат санкции за справедливост, за да има мир и защото си виновени, а се налагат санкции от по-силните защото могат и така искат. Това не беше ли тоталитаризъм?
  • 15 Васил

    0 3 Отговор
    Много са важни няма купуват им суровините за без пари печалбата на Рашистите са им на минимума като си сметнат пътните доставки. Дават ги без пари защото нямат изход.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания