Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2022 12:35 3 821 52

Битката за Донбас ще е решаваща зa войната в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • донбас-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • армия-
  • битка

Ако Русия надделее в битката за Донбас, за Украйна това ще означава загуба не само на още земи, но може би и на най-боеспособните ѝ сили

Битката за Донбас ще е решаваща зa войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Ден след ден Русия неумолимо нанася артилерийски и въздушни удари по украинския Донбас и бавно и методично настъпва в този регион, който е центърът на промишлеността на Украйна.

Сега, когато конфликтът навлезе в четвъртия си месец, кампанията в Донбас придобива много голям залог и може да се окаже решаваща за хода на цялата война.

Ако Русия надделее в битката за Донбас, за Украйна това ще означава загуба не само на още земи, но може би и на най-боеспособните ѝ сили, което проправя пътя на Москва за превземането още територии и ще ѝ позволи да диктува условията си на Киев. И обратно, при руски провал може да се стигне до украинска контраофанзива - и евентуално до политически сътресения в Кремъл.

Русия изглежда си е извадила поуки от грешките си в началото на инвазията и в Донбас действа по-внимателно, разчитайки на тактика на отслабване на украинската отбрана чрез подлагането ѝ на обстрели с далекобойна артилерия.

Изглежда това работи: по-добре въоръжените руски войски напредват както в Донецка, така и в Луганска област и в момента контролират едната област на 95 процента, а другата на около половината.

Украйна губи по 100-200 войници на ден, призна пред Би Би Си украинският президентски съветник Михайло Подоляк и добави, че Русия "е хвърлила в боя целия си неядрен потенциал".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников определи обстановката на бойното поле като "изключително тежка".

Докато войната се развиваше зле за Русия, мнозина смятаха, че президентът Владимир Путин може да обяви победа, след като постигне някакви минимални успехи в Донбас и после да се откаже от конфликта, който засегна в значителна степен икономиката и ресурсите на страната му. Но Кремъл даде ясно да се разбере, че очаква Украйна да признае всички завоевания на Москва - включително анексирането на Крим през 2014 г. - нещо, което Киев изключи като възможност.

Руските войски контролират цялото азовско крайбрежие, включително стратегическото пристанище Мариупол, цялата Херсонска област - която е ключов подстъп към Крим - и голяма част от Запорожка област, което може да послужи като добра изходна точка за по-нататъшни операции още по-навътре в Украйна. Малцина очакват Путин да спре дотук.

В четвъртък той сравни войната в Украйна с войните от 18-и век с Швеция, водени Петър Велики "за възвръщането и консолидирането" на историческите земи на Русия, каза президентът. Москва отдавна гледа на Украйна като на част от сферата си на влияние.

За разлика от предишните си провали на бойното поле Русия изглежда е преминала към по-консервативна тактика. Мнозина очакваха тя да опита да обкръжи украинските войски чрез масирано настъпление, но вместо това тя предприе редица по-малки операции за принуждаване на силите на Киев да се изтеглят, без същевременно да обременява линиите си за снабдяване.

Киър Гилс, експерт по Русия от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", смята, че Москва "съсредоточава цялата си артилерия в един-единствен участък от фронта, за да си проправи път, изравнявайки със земята всичко по пътя си".

Западните официални представители все още хвалят украинските войски за способността им да бранят страната си и да оказват ожесточена съпротива, прибягвайки до тактика, съчетаваща използване на артилерия, отстъпление от някои участъци на фронта, когато това е нужно, и чести контраатаки.

"Украйна води политика на гъвкава отбрана, тоест бие се само там, където има смисъл, вместо да води битка за абсолютно всяка педя земя", каза Гилс.

Високопоставен западен представител, пожелал анонимност, каза, че руската кампания "продължава да изпитва сериозни проблеми на всички нива", и отбеляза, че на силите на Москва са нужни "седмици, за да постигнат дори и най-скромните си тактически цели като превземането на отделни села".

Миналата седмица руснаците загубиха цял батальон при неуспешен опит да преминат река Северски Донец и да създадат предмостие на другия бряг. Това стана с цената на стотици убити и десетки унищожени бронирани машини.

В битката за Донбас Русия има чувствително превъзходство в артилерията благодарение на по-големия брой тежки гаубици, ракетни установки и съответните количества боеприпаси за тях, с които разполага. Украинците се налага да бъдат икономични в използването на артилерията си, докато същевременно снабдяването им е подложено на постоянни руски нападения.

Украйна започна да получава повече тежко въоръжение от западните съюзници, които предоставиха десетки гаубици, а сега възнамеряват да започнат да ѝ доставят и реактивни системи за залпов огън.

Украински официални представители и западни анализатори изразиха опасения, че Москва може да предприеме офанзива към гъстонаселената и индустриализирана Днепропетровска област, защото това може да разцепи Украйна на две и отново да изправи столицата Киев пред заплаха.

"Руските цели в тази война се менят съобразно обстановката на бойното поле", каза Елеонора Тафуро Амброзети, анализатор в Международния институт по политология в италианския град Милано. Тя отбеляза, че Русия може да опита да нанесе икономически щети на Украйна, като превземе цялото ѝ крайбрежие и по този начин я лиши от излаз на море.

Висш руски генерал вече заговори за намерения за отрязване на украинския достъп до Черно море чрез превземането на Одеска и Николаевска област чак до границата с Румъния, ход, който ще позволи на Москва да създаде коридор по суша към сепаратисткия регион на Молдова Приднестровието, където има разположена руска военна база.

Всякакви подобни стремежи ще зависят от успеха на изток. Поражение в Донбас ще постави Киев в много тежко положение, тъй като новите попълнения в армията вече няма да притежават уменията на калените в битка войници, които в момента се бият на изток, а доставките на западно оръжие няма да са достатъчни за спиране на възможно руско настъпление още по-навътре в Украйна.

Украинските власти не са съгласни с тези опасения и изразяват увереност, че армията им ще успее да спре руското напредване и дори да мине в контраатака.

"Планът на Украйна е ясен: Киев изтощава руската армия, за да печели време, докато пристигне още западно оръжие, включително системи за противовъздушна отбрана, с надеждата за успешна контраофанзива след това", каза анализаторът Микола Сунхуровски от киевския мозъчен тръст Център "Разумков".

Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили на САЩ и бивш главнокомандващ силите на НАТО от 2013 до 2016 г., предупреди да не се сключва примирие сега, защото това според него ще насърчи още повече Русия.

Когато през 2008 г. Русия нахлу в Грузия, отговорът на Вашингтон е бил неадекватен, същото се отнася и за този при анексирането на Крим през 2014 г., смята Брийдлав.

Сега Москва повтаря действията си, а Западът получава нова възможност да отговори.

"Според мен от изхода на тази война зависи дали и занапред ще бъдем свидетели на още подобни действия от страна на Русия", добави той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    15 80 Отговор
    Втората армия в света два месеца не може да вземе един град.А щеше цала Украйна да взима за три дни а на петия да си мие краката на Ламанша.

    Коментиран от #13, #23, #49

  • 2 Матрософ

    53 16 Отговор
    Ако немци и французи продължават да се ослушват, Путин
    до края на годината ще си пие водката в Париж.

    Коментиран от #17, #28

  • 3 На Източния фронт

    73 12 Отговор
    нищо ново.Войната,или военната операция си върви по плана на г-н Путин..
  • 4 Мефистофел

    67 6 Отговор
    Тя битката за Донбас вече е решена. Въпросът е докъде ще спре фронтовата линия и ще седнат да се разберат да не се избиват повече.
  • 5 345

    74 8 Отговор
    Аз не разбирам ,украинците какво очакват да стане....??? ...да спечелят войната ли ? ...какво...

    Коментиран от #9

  • 6 коко

    40 6 Отговор
    Това е първа част, а втора е новият щастлив живот на освободените земи и процъфтяването им.
  • 7 Виктор

    58 7 Отговор
    Украинските наивници още ли се надяват на някакво вълшебно западно оръжие ? Ще ги спукат от бой .
  • 8 ???

    57 5 Отговор
    Явно само на фАтки не им е ясно как ще приключи СВО ?! Вече на ЦРУ ФБР МИ 16 МИ 15 И ТН МИТА МОСАД ХАЯД и прочие им е ясно , че победата е на Русия
    ФАтки искате ли да се обзаложим , на една бира?
  • 9 пурко

    7 35 Отговор

    До коментар #5 от "345":

    То по твоята логика, ако ни нападнат да се предаваме и да продължаваме...еа си мисленето.

    Коментиран от #29, #51

  • 10 Панов

    10 70 Отговор
    Донбас не е решаващ за крайния изход.
    Войната ще завърши с категорична победа на Украйна.
    Русия я чака гражданска война и разпад по тежък от колкото на ссср

    Коментиран от #14, #16, #18, #24

  • 11 Иван

    20 12 Отговор
    Руският ядрен потенциал ще бъде хвърлен срещу Западна Европа и Северна Америка.
  • 12 Урюрвкос

    48 5 Отговор
    Филип Брийдлав, предупреди да не се сключва примирие сега. Целите и задачите на Щатите още не са изпълнени.
  • 13 ма само ти така си мислиш беее

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    И не е втора ами е първа ! Китайците са втора , краварите трета или четвърта .
  • 14 Иван

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "Панов":

    Лвов ли е решаващ за крайния изход???....... или може би признаването на Палестинска Държава??
  • 15 Дааа

    44 5 Отговор
    Каквото и да пишете изходът на битката между изтока и запада вече е решен.Въпроса е за цената,а рушляците ще отидат докрай и ще приключат с бандеровци Това ,което сталин не направи,путин ще го направи.А зеленски скоро ще стане неудобен за запада и ще го сменят.
  • 16 РаПанов

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Панов":

    Събудите се , Панов
  • 17 стоян

    7 26 Отговор

    До коментар #2 от "Матрософ":

    До 2 ком -другар -горе долу си познал -близо е до Париж ама точния отговор е съда в Хага

    Коментиран от #25

  • 18 сара

    5 25 Отговор

    До коментар #10 от "Панов":

    Това е неумолимата логика, но сега ушанките се радват и стрелят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Дън

    36 2 Отговор
    Ще се бия с Русия до последния украинец!

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Иван

    13 0 Отговор
    Укро.пите.ците и израелският Мосад искат да линчуват Папата.
  • 22 Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Дън":

    И ще забраня на Папата да изразява съмнения публично.
  • 23 Харалампи с двете лампи

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Голям бой ще пада . Украинците вече почват да мобилизират и жените . Ония дето ги обучаваха с дървените автомати и картечници .
    Украйна се готви да мобилизира жени с цел "непрекъснато попълване на загубите на личния състав" на Въоръжените сили.
    На първо място, до 15 юни ще започне мобилизацията на жените, които вече са зачислени, а до 31 юни ще се проведе военната регистрация на украинските жени на възраст от 18 до 60 години????

    Коментиран от #27

  • 24 Зззз

    32 4 Отговор

    До коментар #10 от "Панов":

    Как е тръгнало поскоро ФАЩ я чака такава война . Днес са пропуснали да съобщат колко са се избили в някоя църква ,училище ,мол ,бар и так дале.
  • 25 Иван

    28 4 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Американските и израелските нацисти не признават Хага, когато е срещу тях.
  • 26 бой последен

    21 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Дън":

    То наближава . Вече мобилизират и жените .

    Коментиран от #44

  • 27 Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Харалампи с двете лампи":

    Еврейките ще бъдат изключение, те имат специален статут.
  • 28 Гост

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "Матрософ":

    Как го виждаш срещу НАТО ? Не могат да сразят армия въоръжена със старо съветско оръжие без аввиация ПВО ракетни комплекси…Айде малко реалисти да бъдем

    Коментиран от #30

  • 29 Господин за един ден

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "пурко":

    Точно това мисля . За кого да се бия ? За Кирчо ли , за Борисов ли ,за Костов ли , или за Царя ?

    Коментиран от #33

  • 30 само питам

    31 4 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    А цяла нато успя ли да срази едни козари в Афганистан ?

    Коментиран от #43

  • 31 Иван

    8 0 Отговор
    От 18 до 60, или от 10 до 80???
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Господин за един ден":

    За Кокорчо и равин Лубавитц.
  • 34 Е ама то

    18 4 Отговор
    Руските сили в Украйна са 200 000 а не цялата армия докато 40 млн Украйна извърши мобилизация и превъзхожда по брой руснаците.освен това руснаците ползват стари боеприпаси с почти изтекла годност за да си подпълнят после складовете с нова продукцията...заради това име напредват бързо

    Коментиран от #40

  • 35 Ксаниба

    29 3 Отговор
    Смееех!!! Битката на Донбасс е планирана от Русия още на старта на операцията и съдбата на Оккраина бе заложена още тогава и пак там!! Това, че руското великодушие , което бе обърнато към окраинцки генщаб бе изтълкувано погрешно като слабост, а ат вас , като грешки , не променя руското статуткво и генералният план по рагрома на нацистката Окраина!!! Бавно и методично 200 000 армия, 8 години спонсирана и обучавана от нато, гарнирана с нацизм, в момента минава през презизна месомелачка. Опитниье морпехи на Окаина се предадоха целокупно и предвидливо в Мариупол, те ли не са наясно?!??! Нашите драскачи тук , по разбират от тях, нали!!!)))
  • 36 само питам

    28 3 Отговор
    Войниците на укрия привършиха . Мобилизират жените ,после децата! Ха кажете сега, коя държава прилича на фашистка Германия?

    Коментиран от #42

  • 37 ето ги истинските фашисти

    27 3 Отговор
    За зеления дрогиран шут е важно всички да бъдат употребени и утилизирани, защото максимата му е "след мене потоп" ... за какво са му живи украинци, ако няма да го има него след края на войната ... точно както Хитлер е мислел за края на войната ... и като съберем в едно свастиките на националфашистите, като съберем видеокадрите с техните зверства, проповядвана идеология и закани по адрес на етническите различни граждани, прокламирани национални герои ... и ще видите че това са откровени фашисти
  • 38 Джамбаза

    29 2 Отговор
    Да не е уволнен. То за тая мизерна заплатка, що фалшиви новини списа тоя списвач, не е истина. От неговите статй разбрахме колко е болен Путин и колко му остава да живее, а накрая направо го погреба и свади двойника му. Колко дати за разгрома на Руската армия, колко преврати, колко цивилни жертви преписа на руснаците, не на нацистите, които търпят собствения си народ. Препоръчвам му горещо да види в новините от неделя в деня на Русия, как жителите на Мариопул се ранят за руски паспорти и как тъпчат украинските и разказват как са оцелели в заводските катакомби и колко са били разстреляни от Азовците. Дали на тях да вярвам или на Джамбазина и на вашата продажна медия.

    Коментиран от #47

  • 39 ИСТИНАТА !!!

    28 3 Отговор
    ВОЙНАТА ВЪВ УКРАЙНА НЕ Е МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА , А МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ! УКРАЙНА Е ПОДЛОГАТА !!!!!
  • 40 Двеста хиляди са,

    23 1 Отговор

    До коментар #34 от "Е ама то":

    Прав си. Но от тях само 130 хиляди са редовна армия. Другите са доброволци от Донецка и Луганска република, чеченски войски и наемници, предимно от Афганистан, Сирия и Киргизстан. Та вече и Байдън и Лайнянатаразпоретина са наясно с какво се захванаха. До края на годината рецесия в Щатите и ЕС. Това днес го признават всички икономически медии.
  • 41 истината

    26 4 Отговор
    Украйна има втората по големина армия в Европа след турската, а въоръжението което им предоставят НАТЮжендърите е достатъчно ефективно и с високи показатели. Просто укрите са фашизирана и нискоефективна сган, която няма никакъв шанс срещу световния властелин на бойното поле.
  • 42 Хи хи хи !

    25 3 Отговор

    До коментар #36 от "само питам":

    А във България какво правят бежанци от УКРИЯ , прави , здрави мъже каращи луксозни коли ?? Защо не се бият за родината си и как ги пуснаха от там , а бият нашите младежи тук ???
  • 43 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "само питам":

    Дам почна да ги издирва по пешерите даже …
  • 44 Бай Дън

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "бой последен":

    Е, украинците като свършат, имам си поляци,румънци, българи...
  • 45 Точен

    14 1 Отговор
    Русия влезе у крайната с около 100-120 хилядна групировка, заедно с донбаските сили общо 150-160 хиляди щика. Насреща си имат /имаха/ около 300 хилядна редовна украинска войска+нацбатальони+тероборона+резервисти общо около 400-500 хиляди щика. И тази почти тройно по-малочислена армия попилява в момента украинските въоръжени сили - с всичките им укрепления, западни инструктори, модерно натовско въоръжение. В момента Зеленски свиквал шеста мобилизация, включително и жени, представяте ли си го това. Според данни на анализатори Киев е загубил повече от 100 хиляди военни /убити, ранени и изчезнали/, а според един щатски генерал били почти 200 хиляди. Загубите на руските сили и донбаските републики се оценяват на около 15 хиляди убити и ранени. Тоест украинските загуби надхвърлят поне 8 пъти руските, при все, че военната доктрина гласи, че загубите на атакуващия са обикновено по-големи от тези на отбраняващия се и затова при атака аксиомата е числено превъзходство 3 към 1 в полза на атакуващия.
  • 46 УКРАЙНА ще си върне Крим !

    4 15 Отговор
    УКРАЙНА води героично Патриотична и Отечествена война за защита на територията си, затова печели симпатиите и помоща на целия свят , а Русия си е диктаторски военен агресор и фашистки нашественик с окупаторско завладяваща "военна операция" за подчинение и ограбване на чуждите държавни територии ....!!!!
    Скоро обаче ще има преломен обрат в Отечествената война с мощна украинска контраофанзива за освобождаване на всичките украински земи от руските нашественици и окупатори...!!!

    Коментиран от #48

  • 47 Севродонецк

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "Джамбаза":

    Е паднал. В момента го прочистват от мини и спасяват жителите. Току що го първи руски канал го показаха. Урките обстрелват Гороловка и пак има убит мирен жител. Оборват западните медий, които информират, че това е руски обстрел и от която фалшива информация излиза, че руснаците обстрелват сами себе си.
  • 48 Торбалан

    13 0 Отговор

    До коментар #46 от "УКРАЙНА ще си върне Крим !":

    Вярваш ли в дядо Коледа . Укърите ще изядат боя както си следва . А какви симпатии печелят е друг въпрос .
    Западняците си знаят че те подкладоха конфликта за това го подкрепят - не е въпрос на симпатии .
    На останалия свят му е все едно за тоя ревльо . Не им пука .
  • 49 А бе

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    може би си знаел плана на Путин ? Браво ! Мозък !
  • 50 Джамбаза

    2 0 Отговор
    къде е - да чете. Скоро всичко ще свърши.
  • 51 Ти ако мислиш

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "пурко":

    да се биеш с руснаците,недей да чатиш,а заминавай за укрия,сега е момента!А колкото за това ако руснаците дойдат у нас,винаги са добре дошли.Ще ги посрещнем подобаващо,а соросите ще са хванали самолетите.Който вдигне ръка срещу Русия,той не е Българин!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: