14 Юни, 2022 23:00 5 529 34

"Не се шегувам": защо Ердоган заплашва Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море-
  • кипър-
  • реджеп ердоган

В страната се надяват, че военната реторика на турския президент е просто част от стратегията му в предизборната кампания: догодина ще се проведат президентски избори, а Ердоган официално обяви намерението си да се кандидатира отново

"Не се шегувам": защо Ердоган заплашва Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Не се шегувам", заяви турският президент Ердоган и предупреди Гърция да избягва "въжделения, изявления и действия, за които ще съжалява". Защо Ердоган заплашва Гърция и говори за "катастрофални последици"?

В предаване на частния телевизионен канал "Haber Turk", който е близък до турското правителство, става дума за турско-гръцката граница. На екрана се вижда карта на двете държави. Един от гостите в студиото, журналистът Гюркан Зенгин, е застанал отпред с показалка в ръка.

Зенгин посочва с показалката западния край на турското крайбрежие, след което начертава вертикална линия на юг - така трябва да изглежда според него границата между Гърция и Турция. А това означава, че няколко гръцки острова, сред които Родос и Кос, изведнъж ще станат турска територия.

"Катастрофални последици"

През последните дни това телевизионно интервю се разпространява като горски пожар в социалните мрежи в Гърция. Защото това, което журналистът Зенгин представи по много популистки начин по телевизията, отговаря на посланието, което напоследък все по-често се чува от високопоставени турски политици. Териториалният спор е съсредоточен основно върху островната група Додеканези, която включва острови като Родос, Лесбос, Самос и Кос.

Макар че турско-гръцката граница е уредена от близо 100 години, въпросът за правата в Източно Егейско море е доста сложен от гледна точка на международното право. В договорите от Лозана (1923 г.) и Париж (1947 г.) е посочено кои острови на коя държава принадлежат. Но съща така е записано, че някои острови не могат да бъдат милитаризирани. Междувременно обаче е сключен Договорът от Монтрьо (1936 г.), който на свой ред отчасти заменя Договора от Лозана. Наред с другото, именно с този договор Турция аргументира оспорваните си териториални претенции.

Тези дни турският президент Ердоган посети голяма военна маневра в крайбрежния град Измир, в която участваха и съюзници от НАТО. В речта си той за пореден път обвини Гърция, че въоръжава острови в Егейско море в нарушение на международното право и предупреди Атина да прекрати милитаризацията. Атина би трябвало да избягва "въжделения, изявления и действия, за които ще съжалява", защото биха могли да имат "катастрофални последици", заяви Ердоган и добави: "Не се шегувам".

В Гърция това се възприема като открита заплаха с война. Засега обаче правителството реагира спокойно. "Няма да допринасяме за ескалацията на отношенията със съседна Турция, като участваме в обидни изявления и необосновани обвинения", заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас. Гръцкото външно министерство публикува и 16 карти, които показват турските териториални претенции от 1923 година до днес. Целта: да се документират "мащабите на турския ревизионизъм".

От Атина смятат, че заплашителните жестове от Турция само потвърждават решението им да не демилитаризират островите в Източно Егейско море. Гърция просто упражнява правото си на самозащита, тъй като на турския западен бряг има множество десантни кораби, гласи позицията на Атина. Освен това понастоящем турски изтребители почти ежедневно нарушават гръцкото въздушно пространство и прелитат дори над големи населени острови като Родос, Самос и Кос.

Докъде ще стигне Ердоган?

Словесната ескалация притеснява мнозина в Гърция. В страната се надяват, че военната реторика на турския президент е просто част от стратегията му в предизборната кампания: догодина в Турция ще се проведат президентски избори, а Ердоган официално обяви намерението си да се кандидатира отново. И тъй като икономическото положение в страната е лошо, защо за отвличане на вниманието да не бъде разпален наново един конфликт, който тлее от десетилетия?

Никой не иска да се ангажира с прогноза за това докъде ще стигне Ердоган. Но гърците все още помнят късното лято на 2020 година, когато турски и гръцки военни кораби се изправиха едни срещу други в Източно Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвсем скоро

    44 27 Отговор
    Гърците ще настъпят мотиката 🤣🤣🤣

    Коментиран от #19, #22, #26, #27, #28, #29, #30, #31, #32, #33, #34

  • 2 Аюгун

    33 17 Отговор
    Вова номер два! Овреме трябва се вземат мерки, овреме....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕШО

    35 19 Отговор
    Ердо само се пъчи.Нищо няма да стане.За тази работа трябва много пара ,а няма.Най-много да им пусне мигранти.
  • 5 Орт

    25 27 Отговор
    Какво реторика?
    Гърците до спазват договорите които са подписали,да не се надяват на Макрон .
    Да не станат пак шампиони в някой спорт.
  • 6 Мдааа

    13 32 Отговор
    Империити се възстановяват. Първо Руската, следва Отоманската.
  • 7 Плевенски

    7 20 Отговор
    Е , нали нато ви пази...Тогава какъв ви е проблема. Вземете пример от нас.
  • 8 Факт

    16 23 Отговор
    Ердоган не е решил не е взел тези острови...барабар със цяла Гърция ...работа за има няма месец..въпроса е че по скоро Ердоган си гледа свои политически интереси едва ли му се занимава с война която един вид ще е вътрешно натовска а това предполагам ще предизвика намесата на други страни които да решат въпроса по някакъв дипломатичен път...иначе стане ли война между страни от НАТО...то НАТО ще изгуби смисълът си един вид...затова може би и законите трябва да се преразгледат по навреме и да се прецени на кого какво да се даде да се подпише някакъв договор и да се спрат заяжбите...иначе от проблем между Турция и Гърция ще го отнесем и ние...но както е казал тук един колега нищо чудно руската и османската империя да са решили да си стават отново империи...а и в Европа няма държава която да ги спре...така че..като цяло системата е сложна...и прекалено много държави почнаха да се заяждат една с друга ....ние с Македония ,Турция с Гърция ..Русия Америка..Китай Тайланд ,Южна Корея Северна Корея..даже и Германия и Полша почнаха да си пречат...не знам ама работата не отива на добре ..а нашите политици даже между тях си се "ядат"...въобще омраза и злоба от всякъде....

    Коментиран от #15, #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чочо

    5 9 Отговор
    Не ви ли прилича на анадолския Путин.
    И никой не му обръща внимание.
    Започват поредните имперски амбиции
  • 11 Тоя грозник

    9 13 Отговор
    Бай Ердо само прави чупки и стойки за да се хареса на определен вид негови избиратели и фенове. Никой няма да му позволи война с Гърция! Инак приказките му са войнствени ,отомански шут ,намеци за османска империя и други
    Когато вермахта и червената армия маршируваха в Европа турчулята се криеха. Сега пак ще е същото.
  • 12 Коко Н

    2 9 Отговор
    От това противопоставяне ние ще имаме най-голяма полза.Естественият Хинтергрунд принадлежащ на България,Беломорието,за по-голяма сигурност ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #13

  • 13 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коко Н":

    От това да търсят изгода от подобна междуособица през 14 век е дошъл и нашия ред! Резултата го потърси в учебниците по история.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Така ще се разпадне Нато и Ес което въобще няма да ме учуди
  • 16 Както винаги

    6 5 Отговор
    Проблема тук са Америка и ЕС !! Виждаме как налагат санкции след санкции на Русия но твърда позиция срещу Турция няма!!! Про подобни на руските санкции Турция ще фалира за няколко месеца.
  • 17 Абе..

    7 2 Отговор
    Тои Ердоган не ги заплашва а само им казва какво ще се случи ако помните тези думи ги казваше вече няколко пъти и тогава някой хора не го взимаха на сериозно но се видя че което бу казано се случи примерно сирия ,ирак...
  • 18 Инфо

    7 5 Отговор
    Президентът на Общегръцката асоциация на помаците Имам Ахмет призовава Тайип Ердоган да спре да рови в миналото и историческите страсти около "Синята родина". „Спрете да ровите в миналото и да говорите за синя родина, гърците биха могли да се противопоставят на цяла Мала Азия и на самия Истанбул“, каза Имам Ахмед в отворено писмо. В него той обвинява Ердоган, че не спазва член 14 от Лозанския договор, че островите са гръцки от хиляди години и че ако спре да ги заплашва, няма да имат нужда от армия. Че всичко, което прави, е за неговото електорално оцеляване, докато не е в състояние да управлява икономическата криза в Турция и че изобщо не го е грижа за мюсюлманското малцинство в Тракия, което живее в абсолютна хармония с християните в Гърция. „Твойте заплахи показват, че си готов да потопиш в траур хиляди майки и бащи от двете страни на Егейско море и да добавиш други бежанци към вече съществуващите сирийци, иракчани, кюрди, кипърци, украинци и т.н. Би ли изпратил собствените си деца да бъдат принесени в жертва? Би ли изпратил сина си, дъщеря си, зета си на фронтовата линия на войната? Би ли приел кланета на цивилни, изнасилвания на жени, убийства на деца, обедняване на народи, унищожаване на градове, инфраструктура и ограбване на чужди богатства?"

    Коментиран от #20, #21, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДругоВити

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Инфо":

    Островите били гръцки от хиляда години да ама не виж си историята за венециянци, кръстоносци и други колониални градове и тем подобни например по него време такова нещо Гърция не е съществувало дори и хиляда преди това бърката Византия, Македонската, Римската и други империи с нещо друго.
  • 21 ДругоВити

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Инфо":

    Като добавка защо турците са наричали някогъшната територия на южна България именно Румелия. Нека ви поясне Румелия означава територия населена с РУМЕИци но това не са гърци а РОМЕИ сиреч римляни(на турски Рим е РОМА) и помен не е останало от гърците щото тези земи са взети(освободени) именно от кръстоносците(латините). А там сега редом до освободените помаци живеят и българите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 та така...

    2 4 Отговор
    Те и за Путин се надяваха, че военната риторика е само за предизборни кампании и вътрешна употреба, но се оказа съвсем различно. Буквално копира едно към едно безнаказаните действия на Турция в последните десетилетия спрямо Кипър, Ирак, Сирия, Либия, Гърция и още ред други. Следващите, които се готвят да го направят са Китай. Вероятно ще има и други, докато пламне целия свят. Всичко започна от Турция, а днес го виждаме на много места по света.
  • 24 я пак!

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Инфо":

    " ..., че островите са гръцки от хиляди години ..."

    Какви хиляди години, какви пет лева? Гръцката държава съществува от 1832 г. след организираното и спонсорирано от Русия и други европейски държави въстание за независимост срещу Османската империя. Преди това гръцка държава не е имало, а само колонизирани градове (полиси) по крайбрежията на Средиземно море и всички свързани с него морета, Заселването не е ставало със войни и окупации, а на доброволни начала. Отначало малки групи със съгласието на местните жители, които в последствие довеждат свои роднини, близки и приятели докато се включат в местните структури и окупират властта.. След пристигането на Римската империя всичко се разпада и от различните полиси пристигат на Балканите, като отново завземат позиции във властта, но империята не е тяхна.
  • 25 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    То се вижда на къде отиват нещата...Това е било винаги явно никога няма да се промени човека. Няма да се научи на мир и спокойствие..Алчност,злоба,психопатия...Всичко в едно е =на война ,смърт..невинни душички загинали заради чужди амбиции..Страшно е! Само ,че за разлика от предишни години сега с 1 бомба може да се затрие цяла държава за броени минути...И така докато се затрием сами 😔
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Чичо Лемнос

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съвсем скоро":

    Всички турци от малки имат чичо, който ги запознава с тайните на мъжката любов, тайните на сълзи, сополи и наслада. За теб чичото беше грък и затова още те боли 🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: