Last news in Fakti

16 Юни, 2022 18:35 1 423 20

Германия е платила на Русия повече от 12 млрд. евро през първите 100 дни от войната

  • германия-
  • русия-
  • изкопаеми горива-
  • природен газ-
  • война

През същия период Европейският съюз е изкупил повече от 60% от руския износ на въглеводороди

Германия е платила на Русия повече от 12 млрд. евро през първите 100 дни от войната - 1
Снимка: Shutterstock

Германия е платила на Русия повече от 12 милиарда евро за изкопаеми горива, като по този начин остава най-големият клиент на Москва за природен газ през първите сто дни от войната в Украйна, сочи анализ, предаде dnes.bg.

През същия период Европейският съюз е изкупил повече от 60% от руския износ на въглеводороди, което от своя страна обикновено съставлява почти 50% от държавните приходи на Кремъл.

Докато ЕС наложи постепенно ембарго върху повечето руски внос на петрол и се опитва да намали зависимостта си от газ от Русия, високите международни цени на енергията и по-голямото търсене от Китай и Индия означават, че приходите на Москва се очаква да се увеличат до 14 милиарда евро тази година. Общо те възлизат на около 93 милиарда евро от 24 февруари.

В резултат на това потокът от приходи от този износ на изкопаеми горива надвишава комфортно 840-те милиона евро, които президентът Путин харчи за инвазията си в Украйна всеки ден, според Центъра за изследване на енергията и чист въздух (CREA), мозъчен тръст, базиран в Хелзинки .

От началото на войната Русия продължава да доставя на ЕС 85% от своя тръбопроводен газ, 75% от втечнения си природен газ и 50% от суровия си петрол, казват изследователите, цитирани от The Times.

Основният клиент на Путин в блока е Германия, която се бори да се освободи от три десетилетия нарастващата зависимост от руския петрол и газ.

Берлин на практика отмени изграждането на газопровода "Северен поток 2" и се надява да замени изцяло вноса на руски петрол през следващите няколко месеца. Въпреки това тя не очаква да постигне независимост от руския газ преди 2024 г.

Въпреки че вносът на газ от Русия от Германия е намалял с 31 процента по отношение на обема през първите 100 дни от войната, тя все пак е дала на Кремъл около 7,5 милиарда евро за горивото - повече от която и да е друга страна.

В същото време руският внос на енергия от страна на Франция нарасна, включително най-малко 12 превози на втечнен природен газ (ВПГ), суров петрол и други петролни продукти на обща стойност 900 милиона евро. Като цяло тя похарчи 4,3 милиарда евро за въглеводороди от Русия.

Други европейски страни, особено в източната част, значително ограничиха своите придобивания или като се отказаха едностранно от доставките на руски газ, или като бяха прекъснати заради отказа си да плащат сметките си в рубли. Вносът на Литва е намалял със 78% от февруари до май, а вносът на Полша и Естония намаля с 51%.

Проучването на CREA също така привлече вниманието към начина, по който Индия се придвижва към пазара на руски петрол, привлечена от големите отстъпки.

Въпреки че плащанията ѝ към Москва от 3,4 милиарда евро са сравнително скромни за стандартите на Германия и Китай, тя е купила 18 процента от руския износ на суров петрол, който в преобладаващата част се доставя от танкери под европейски флаг.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    22 0 Отговор
    Е що така ?
  • 2 Изперкел и Штрудел

    20 1 Отговор
    дадоха на Путин трилиони евро, за да се въоръжи до зъби.

    Коментиран от #11

  • 3 И ще

    31 0 Отговор
    продължи да плаща, та дори и повече !
  • 4 Матрософ

    17 2 Отговор
    И в рубли плати и пак и спряха газа. Къде е Меркел да обясни
    как стана така.

    Коментиран от #18

  • 5 Мимчят

    32 0 Отговор
    Ами като е платила 12 миларда,тя е получила за тях стока,която може да струва и 24 милиарда.Тия пари ги е дала за да им работи индустрията,не са на вятъра нали.Вие какво искате да получавате от Русия без пари ли...
  • 6 Еконт

    32 0 Отговор
    Ще плаща, ще плаща няма къде да ходи Германия , и всички такива умници дето се пишат на голямата работа ще си плащат както каже и иска РУСИЯ така , да се научат на акъл!
  • 7 Криля Советов

    21 0 Отговор
    Русия няма нужда нито от западните пари нито от западните технологии каквито Запада изобщо и няма.
  • 8 Нормално

    25 0 Отговор
    Всеки трябва да си плаща, няма нищо безплатмо на този свят.
  • 9 А ние в БГ

    23 0 Отговор
    Ще обявим гладна стачка, понеже нямаме вече с какво да санкционираме Русия.
  • 10 Не може да бъде

    16 0 Отговор
    А сега в Киев плачат като млади булки
  • 11 Абсолютно

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Изперкел и Штрудел":

    Сега Путин даже може да дари излишъка на Украйна за да си направи по-интересно.
  • 12 го шо

    11 0 Отговор
    една хубава студена зима в джърмъни тази година би била нещо доста забавно. пък и всяка следваща... ще има сеир.
  • 13 Мишел

    12 0 Отговор
    За тези 100 дни Германия е платила 12.1 милиарда евро, Китай -12.3 милиарда, ..... , България 2.4 милиарда евро итн. Общо почти по 1 милиард евро на ден.
  • 14 Така се прави

    18 0 Отговор
    Цялата им икономика и особено индустрията на Германия е на огромна печалба, защото използват евтини ресурси от Русия, а ние за това сме последни в Европа.
  • 15 Соломон

    7 0 Отговор
    Германия ОБИЧА да ПЛАЩА !
    Даже и БЕЗ да и дават ГАЗ ! :)
  • 16 Баце

    4 1 Отговор
    Не са глупави германците, а можеше да платят около 20 млрд. за втечнен газ, ама то и никой няма такива количества.
  • 17 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Платила си е за газта петрола,металите, брашното и олиото. Това не е безплатно а е на борсови цени. Защо пишете такива просташки заглавия?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мммда

    2 0 Отговор
    И сега швабите ще ревнат и лобират пред Брюксел, да освободят техния поток от санкции и така анулират таксите по транспорта. Така германците стават разпределител и продавач на запад, каквато беше Украйна(транзит на комисион) до сега. Украинците май всички ги завъртяха, не ми е ясно как още не могат да се светнат с какви k...i демократи работят.
    Лошо, ще е ако се усетят урките, ин.тригата на запад няма да успее да ги забави дори.
  • 20 Хамсал

    2 0 Отговор
    Истината за намаления газ по СП1-"Siemens Energy твърди, че една от газовите турбини за "Северен поток", след като е била ремонтирана, все още не може да бъде върната в Германия от Монреал заради санкциите на Канада срещу Русия".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания