Last news in Fakti

17 Юни, 2022 16:09 2 129 30

Сбербанк: Русия ще се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите

  • русия-
  • икономика-
  • банка-
  • санкции-
  • сбербанк

Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в страната, Сбербанк

Сбербанк: Русия ще се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите - 1
Снимка: БГНЕС

Руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите от 2021 г. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в страната, Сбербанк, съобщава агенция Ройтерс. Икономическите ограничения отрязаха Русия от половината от нейната търговия, цитира news.bg.

Западните държави наложиха икономически санкции на Русия, най-тежките които една нация в съвременната история е преживявала, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари, наричайки това "специална военна операция".

Руските активи получиха незабавен удар и потребителските цени се покачиха, което накара властите да въведат капиталов контрол, да повишат основната лихва и да ограничат способността на чуждестранните инвеститори да продават активите си в Русия.

Герман Греф, чиято банка се разглежда като заместник на руската икономика, като държи по-голямата част от депозитите на домакинствата и корпоративните заеми, оцени в петък, че страните, които са ударили Русия със санкции, представляват 56% от нейния износ и 51% от вноса.

"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, по-голямата част от икономиката е под обстрел", каза Греф, бивш министър на икономиката, пред годишния международен икономически форум на Русия в Санкт Петербург.

"В резултат - и ако не направим нищо - може да ни трябва около десетилетие, за да върнем икономиката на нивата от 2021 г.", каза Греф, призовавайки за структурно реформиране на руската икономика.

Санкциите срещу руски банки до голяма степен ограничиха финансовите транзакции с чуждестранни партньори, докато Русия също е блокирана от получаване на оборудване и части, необходими за нейната автомобилна, енергийна и въздушна индустрия.

Според Греф товарните пратки са паднали шест пъти, докато транспортирането по море и въздух също е възпрепятствано, тъй като санкциите попречиха на руските авиокомпании да летят на запад, а на кораби под руски флаг е забранено влизането в пристанищата на ЕС.

Въпреки че признават големи неуспехи, руските власти заявиха, че икономиката се справя по-добре от първоначално очакваното, като някои потоци вече се диверсифицират и по-високите цени на енергията - отчасти в резултат на санкции - помагат на държавните приходи.

Докато Европейският съюз се готви да изостави руските изкопаеми горива до 2027 г., Русия пренасочи повече от половината от доставките си на петрол към Азия, каза на същия форум Александър Дюков, ръководител на третия по големина производител на петрол в страната Газпром нефт.

Дмитрий Панков, главен изпълнителен директор на Delo Group, която управлява най-голямата руска железопътна карго компания Transcontainer и Global Ports с морски терминали в северозападната, далечната източна и южна част на страната, каза, че докато спадът в товарните превози продължава, азиатските клиенти започнаха да се появяват.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    27 18 Отговор
    Ми те санкциите сега започват.До нова година приходите от газ ще се стопят съвсем

    Коментиран от #5

  • 2 българин

    27 17 Отговор
    ПРОССИЯ ФАЛИРА.🤣🤣🤣
  • 3 Ким

    24 13 Отговор
    Путин скоро ще праща робчета в китайските фабрики за валута.Като дебелото Кимче.
  • 4 КАЛИГУЛА

    2 2 Отговор
    Като спре войната Аз ще ги възродя за партньорство с Европа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    20 14 Отговор
    Малко са се объркали , не десетилетие , а столетие !!! Ама до тогава просто няма да я има , так че няма значение бройката ! Ама нали трябва да са "оптимистични" , хахаха !! Обаче си представям отсега като се гътне вожда какви попържни по негов адрес ще се изсипят !! Сталин ще е светец в сравнение с него !
  • 7 гост

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ха Ха":

    Ще цепиш ти , щото ще секнат копейките !! А тока си е български и няма нищо общо с кочината !! И скоро повечето ще си го произвеждаме даже сами , а газа няма да го щем без пари да го дават ватниците , за ужас на русоробите !
  • 8 Голем смех

    18 10 Отговор
    Като знаем какви бяха нивата преди санкциите, се чудя от това по-надолу има ли накъде? Рашистан е пропаднала държава.
  • 9 Икономика

    12 16 Отговор
    САЩ и ЕС са на ниво икономика и инфлацията от 1990г в момента и по зле ще става.
  • 10 Иван

    19 13 Отговор
    Малоумници, Русия я чака голям глад. Ще се появи канибализъм, малко са го позабравили засега. Северните градове просто не виждам как ще оцелеят, то сега им е трудно пък зимата ще бъде страшно. Следващата година ще е още по-зле. Мислят как Китай и Индия ще им помогнат, абе аптали тази няма да стане. Китай си гледа интереса и ще ви направи роби, него ли виждате в Далечният Изток, идиоти. След като загубите войната ще плащате на Запада и Украйна 100 години, я с ресурси, я с територии.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 111122233

    11 4 Отговор
    Руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите от 2021 г. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в страната, Сбербанк - ГРЕШНО
    Руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите от 2021 г., ако не се направи нищо Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в страната, Сбербанк- ПРАВИЛНО
  • 12 не може да бъде

    10 7 Отговор
    Всичко цитирано от изказването на Герман Греф е точно .пропуснат е само този абзац,в който той казва,че въпреки всички трудности,ниприятности и загуби руската икономика се справя "удивително добре" според него ,даже той бил приятно изненадан колко добре се е справила.Но така или иначе санкциите ще нанесат сериозен ущърб...но изненеада ,не само на руската икономика!?Последните 20 г.,даже след завземането на Крим са години на продължаване на международното разделение на труда и сегментите на търговия и това не може да бъде преодоляно лесно ,даже за такава икономика като на САЩ.САЩ напр.вероятно ще намерят как да заменят руския титан,руските алуминиеви "сандвичи" за самолетостроенето,руския уран за американските АЕЦ,както и руските горива и нефт,както и други такива стоки,но се оказва че цената ще бъде много висока и въпросът е дали американските избиратели ще са съгласни с това!?А Европа просто я чака катастрофа -без преувеличение!
  • 13 11111222333

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Русия я чака голям глад - говориш за най-големия износител на зърно
  • 14 Матрософ

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Крепостните рашки не могат да мигрират към Масква и Питер
    да се спасят.
  • 15 ЧУМАТА ИДВА

    3 0 Отговор
    ПОСЛЕДНИЯ ДА ГАСИ ШАЛТЕРА.
  • 16 гост

    12 3 Отговор
    САЩ , ЕС , Япония , Канада и Австралия , без да броим по-малките , държат над 70% от световната търговия !!! Само пълен идиот или неграмотник може да твърди , че един Китай и Индия могат да ги заместят дори частично , на всичкото отгоре стокообмена на Раша с Китай ВИНАГИ е бил на червено , тоест Китай изнася ПОВЕЧЕ за Раша като пари , отколкото внася и това сега даже ще се задълбочи , щото китайците за нищо на света няма да изтърват момента да изсмучат каквото могат и да я превърнат в пълен суровинен придатък , като същевременно се погрижат тотална да я върнат в 19 век !! Ама русоробите да си мечтаят , надеждата умира последна , хахахах !!

    Коментиран от #19

  • 17 УМРЯЛО КУЧЕ НЕ ХАПЕ

    7 5 Отговор
    ОЩЕ МАЛКО ВИ ОСТАВА ВАТНЯЦИ, ИДВА НОВАТА БОЛЕСТ НА ВЕКА ПРИ ВАС, КАНИБАЛИЗМА.
  • 18 мучо

    3 3 Отговор
    съвремието не предполага глад, а инфлация в европа и русия; за африка нещата стоят по друг начин.....
  • 19 Д'мин

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Според Юростар статистик експлейнед пишеш глупости! 45% от световният стокообмен се държи от САЩ, ЕС и Китай!

    Коментиран от #22

  • 20 Обективен

    5 4 Отговор
    Заглавието е леко подвеждащо, защото в статията пише - АКО не се вземат мерки, щяло да отнеме десетилетие. А и защо да ги мислим, завладените украински територии и ресурси ще помагат, хах
  • 21 Васил

    4 2 Отговор
    Ама нали бяха без аналогови сека какво стана десетилетия?
  • 22 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Д'мин":

    И какво , ти веднага реши , че от тия тримата Китай държи барем 30% нали , хахаххаха ??!! Е ще трябва да те разочаровам , китайчетата държат само 12-13 % и то само благодарение на същите САЩ и ЕС , които са основните му пазари , тоест ако иска да ги запази , трябва мнооого да внимава какви ще ги върши с Раша , иначе скоро друг ще получи неговите поръчки , те и вече ги получават , само гледай !!
  • 23 Анонимен

    4 2 Отговор
    Като включиш в заглавието и ключовата реплика "ако не направим нищо", изцяло променяш смисъла. Иначе е инсинуация. Така, че не се бойте, Путин ще успее :)
  • 24 Хъхъ

    3 2 Отговор
    Е как така нали бяхте много добри, силни и данкциите ви помагаха ?
  • 25 Стефан Петров

    2 3 Отговор
    Написаното тук е лъжа, тъй като не е цитирано точно. Изразът е "икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата от преди санкциите от 2021 г. АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ". Липсващият израз променя смисъла на казаното. Да се очаква от Ройтерс обективност за Русия е да се чака от умрял писмо. Между "може да се нуждае" и "ще се нуждае", както е написано разликата е огромна. Русия подготвя тотална трансформация на икономиката и банковото си дело и в края на годината резултатите ще са много по-добри. Подготвя се значително намаляване износа на суровини и преработването им в страната.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Плашимир

    1 1 Отговор
    Яко да го закъсали русите. А ние тука процветаем... С мед да ни омажеш. Цяла Европа ще ползва безплатни ресурси /ама друг път/ а те нека тънат в мизерията /от евтини горива/ и дори да не подозират че е така. Тъжно е бе хора.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руската баба ванга

    2 0 Отговор
    Как десетилетие?Минимум столетие.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания