Last news in Fakti

21 Юни, 2022 14:15 653 13

Финландия не очаква да се присъедини към НАТО преди септември

  • финландия-
  • нато-
  • саули нийнистьо-
  • президент-
  • турция

Това заяви финландският президент, Саули Нийнистьо

Финландия не очаква да се присъедини към НАТО преди септември - 1
Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е Финландия да се присъедини към НАТО преди септември. Това заяви финландският президент, Саули Нийнистьо, на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент, Роберта Мецола, в Хелзинки.

По негови думи това се дължи на съпротивата на Турция, предаде news.bg.

Той обясни, че се радва, че преговорите с Анкара относно членството на скандинавската страна в Алианса са започнали, но добави, че не би искал да дава точни дати, тъй като досега не е постигнат особен напредък.

Вчера говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че влизането на Хелзинки в НАТО ще бъде една от темите, които ще се обсъждат на следващата среща на върха на НАТО в Мадрид. Той обаче подчерта, че това не означава, че тогава ще бъде взето конкретно решение по въпроса.

След десетилетия на военно необвързаност, войната на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да кандидатстват за присъединяване към Западния отбранителен съюз през май, но срещнаха изненадващата съпротива от Турция, която наложи вето на влизането им в Алианса, посочвайки като причина подкрепата им за организации, които Анкара счита за терористични и, включително ПКК и нейното сирийско крило - Отрядите за народна самоотбрана.

Докато двете скандинавски страни заявиха, че преговорите за разрешаване на спора ще продължат, Анкара каза, че не е получила никакви отговори на исканията си, включително спиране на подкрепата за групи, които Турция смята за терористи, премахване на оръжейното ембарго срещу Анкара и екстрадиция на заподозрени, които Анкара издирва.

Всяка кандидатура за присъединяване към НАТО изисква подкрепа от всичките 30 членки на отбранителния алианс. Турция, която е съюзник в НАТО от повече от 70 години, заяви, че няма да промени мнението си, освен ако скандинавските страни не предприемат "конкретни стъпки" за нейните опасения. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че трябва да се обърне внимание на опасенията за сигурността на всички съюзници в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГИЛЕ

    10 1 Отговор
    ЩЕ ГЛЕДАТЕ НАТО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ДОКАТО МУ СТАНЕ КЕФ НА ЕРДОГАН
  • 2 Гошо

    4 2 Отговор
    Нещата вървят на към Финландия влиза Турция излиза

    Коментиран от #3, #12

  • 3 РУДИ 102

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    ГОШЕ КОН ЗА КОКОШКА БЕЗ ТУРЦИЯ НАТО СА ЗАГУБЕНИ, КОИ ЛИТВА ЛАТВИЯ ЕСТОНИЯ БЪЛГАРИЯ ХЪРВАТИЯ МАКЕДОНИЯ АЛБАНИЯ СЛОВЕНИЯ СЛОВАКИЯ ЧЕХИЯ УНГАРИЯ ТОВА ЛИ СА ЗАШТИТНИЦИТЕ НА НАТО АРЯН БЕЗ МЛЯКО

    Коментиран от #4

  • 4 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "РУДИ 102":

    Знам бе ,ама днес нещо такива приказки се чуват от към Цариград

    Коментиран от #5

  • 5 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Тя Турция си е "изолирана" в алианса вече от доста дълго време...А"дали НАТО и Турция трябва да се разделят" е проблем повече на НАТО отколкото на Турция!

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Вече въобще не е така Беше тая работа ,вярно ,но това беше някога Силно се измениха нещата от онези времена

    Коментиран от #8

  • 7 Бай Лисан

    3 0 Отговор
    Ей, че хитраци са тези финландци - то до септември Украйна ще е денацифицирана....
  • 8 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Турския аскер е най мощната и официално всепризната военна сила с полумесец на флага си...и всички които си мислят че Ердоган вече 20 години си прави само туристически разходки до държави с такъв полумесец са в жестока заблуда !...
  • 9 кафа

    1 0 Отговор
    Нито една страна не е предзастрахована от сбъркани политици, както се случва това с Швеция и Финландия. БЯХА образец на умерени, неутрални и успешни държави. Какво ги прихвана сега???? Никога не е късно за грешки!!!
  • 10 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Турция я виждаш като изолирана от агресивната и ненужна организация НАТО, но ТУРЦИЯ диктува нещата, а не ФАЩ и НАТО.

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Когато САЩ включат в листата на "Кастца" някого значи че те са вече враг на САЩ независимо че официално са стратегически "съюзници" !
  • 12 Т.е.излиза Роналдо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Влиза Божинката 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 13 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Този мухльо дали ще е президент до м.септември? Самите финландци ще го изгонят като са гладни и останат на студено.
Новини по държави: