Last news in Fakti

22 Юни, 2022 11:40 739 6

Южна Корея се сближава с НАТО

  • южна корея-
  • нато-
  • сащ-
  • ес-
  • брюксел-
  • партньорството -
  • алианс

Южна Корея планира да сформира дипломатическа мисия към НАТО в Брюксел

Южна Корея се сближава с НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея планира да сформира дипломатическа мисия към НАТО в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Причината е амбицията на Сеул да засили партньорството си с Алианса и да играе по-голяма роля на световната сцена.

Говорейки за планираното присъствие на президента Юн Сук Йел на среща на НАТО този месец, съветникът по националната сигурност Ким Сун Хан заяви, че страната му ще се стреми да засили отношенията си с членовете на НАТО предвид "непредсказуемата" международна ситуация.

Като част от усилията Южна Корея преговаря с Алианса за обмен на информация, комбинирани учения и съвместни изследвания за противодействие на възникващи заплахи за сигурността, поясни той.

Новият южнокерйски президент, който встъпи в длъжност през май, заяви, че основната му външнополитическа цел е да превърне Южна Корея в "глобална основна държава" с фокус върху насърчаването на свободата, мира и просперитета въз основа на нейните либерално-демократични ценности.

Въпреки че се очаква срещата в Мадрид на 29-30 юни да бъде фокусирана върху украинската криза, Юн планира да засили международното сътрудничество срещу ядрената програма на Северна Корея, съобщи Ким.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че се очаква на предстоящата среща на върха да се постигне споразумение за пакет помощ за Украйна, който ще помогне на страната да премине от старото въоръжение от съветско време към стандартното оборудване на НАТО.

Южна Корея планира да обяви допълнителна хуманитарна подкрепа за Украйна на срещата, но Сеул не обмисля смъртоносна военна помощ.

Служител на президентството съобщава, че държавният глава може да проведе и тристранна среща със своите колеги от САШ и Япония в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Той уточни, че присъствието на Юн не представлява политика срещу Китай или Русия.

Източник: "Ройтерс"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    3 1 Отговор
    Корейците започват мащабна програма в Полша за производство на танкове и други тежки оръгия.Заявените количества са огромни тъй че най вероятно производството ще е и за Украйна.
  • 2 бая паплач ще си замине

    4 0 Отговор
    Въшките на издръжка втвърдяват позициите си .
  • 3 в скоро време

    4 4 Отговор
    Ким ще ги утилизира .

    Коментиран от #5

  • 4 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Краварчето вече се стресна, че Китай си взима Тайван! Добре е. Въпрос на време и Сривове.
  • 5 Хм...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "в скоро време":

    И после от цветущата комунистическа утопия на малкия Мук няма да остане нищо.
  • 6 Путинче

    1 0 Отговор
    Между другото южно корейците имат една от най силните армии в света като брой и въоръжение. В много класации е 6-та по сила така и Китай ще се замисли дали да ги напада. Южно корейската армия е много по силна от украинската а виждаме какъв зор изпитва Раша с тях. Корейците имат много повече и по модерна техника а и като численост армията им е голяма - 600 000 редовни войници. Имат мад 2000 танка, 20 подводници. 400 изтребителя. Разработват собствени оръжия. Танковете им са едни от най добрите в света. Реално Южна Корея е с по голяма армия от Турция която е 2 след САЩ в НАТО. Така че никак не са за подценяване
Новини по държави: