Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юни, 2022 13:40 1 486 22

Полша настоява за натиск над Путин

  • полша-
  • анджей дуда-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • разговори

Полският президент Анджей Дуда изрази убеденост, че е невъзможно в Източна Европа да остане неутрална държава, необходимо е Украйна да се подкрепи по пътя на сближаване със структурите на Запада

Полша настоява за натиск над Путин - 1
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда изрази убеденост, че е невъзможно в Източна Европа да остане неутрална държава и е необходимо Украйна да се подкрепи по пътя на сближаване със структурите на Запада, за да ѝ се помогне да оцелее във войната с Русия, съобщава "Укринформ".

На среща на полските посланици във Варшава той подчерта, че Полша е заинтересована от спазването на нормите на международното право от всички страни и трябва да се направи всичко възможно Русия, която днес е агресор, да спазва международното право.

Още новини от Украйна

Това означава прекратяване на военните действия и пълно възстановяване на контрола върху територията на Украйна, която е призната от международното право, изтъкна полският лидер, допълвайки, че това е "фундаментален стремеж на полската външна политика".

По негови думи Варшава без колебание е изпратила на Украйна оръжия на стойност 1,6 милиарда долара, за да не ѝ се налага да отблъсква руските атаки на полска територия.

Той посочи, че в Полша е създаден хъб, който помага за получаване на помощ от цял ​​свят за Украйна, включително военна.

Полският държавен глава бе категоричен, че човек не трябва да се страхува от Русия, защото врагът очаква именно това. "Който се страхува, губи", обобщи той.

Той отбеляза, че украинците не искат "руски мир". По тази причина европейската интеграция на Украйна трябвало да бъде подкрепена.

"В тази част на Европа няма неутрални държави, няма как да останеш неутрален: тук трябва да си или с Изтока, или със Запада. Ако украинците проливат кръв, за да бъдат със Запада, тогава трябва да им покажем, че западните страни държат вратите си отворени за тях, че обществото не се затваря от тях и не ги вижда като част от "руския свят", подчерта Дуда.

Според него предоставянето на статут на Украйна на кандидат за членство в ЕС е от "фундаментално значение".

Освен това президентът настоя полските дипломати в приемащите страни да убедят политиците, че замразените средства на руснаците трябва да бъдат насочени към възстановяването на Украйна.

"Срамно е да чуя, че не можете да унижавате Русия, че трябва да я оставите да запази лицето си... Русия е тази, която напада и убива, никой не е нападнал Русия. Историите на Русия за заплахите от НАТО в контекста на десетилетия на убийства в Лондон, война в Украйна, по-рано в Грузия и Сирия са отвратителна пропаганда. Русия е тази, която е отговорна за тази война и тя ще бъде отговорна за факта, че може да настъпи глад в света поради невъзможността да се доставя зърно от Украйна в Африка и други части на света", отсече полският лидер.

Той добави, че великоруската политика има цена и Москва трябва да плати за нея.

Президентът заяви, че е необходимо категорично да се обясни на западните политици, които мечтаят да се върнат към предишните си отношения с Русия, че това не може да стане.

Той също така изрази убеждението, че санкциите трябва да продължат, докато Русия продължава войната.

"Ще кажа дори нещо повече: санкциите трябва да останат в сила, докато Украйна не реши, че могат да бъдат отменени. Ако Украйна, която беше атакувана, каже: да, можем да премахнем санкциите, защото нормалните отношения се връщат и смятаме, че това е достатъчно. И докато тя не каже това, санкциите трябва да бъдат засилени", заяви полският лидер.

Той все пак поясни, че не е против диалог с руския президент Владимир Путин, но не трябва да е при негови условия. "Не става въпрос да не говорим с Путин. Става въпрос за това Путин да поиска разговор, а не европейските лидери да молят агресора за това. Трябва така да затегнем гайките (на Русия) и да помогнем на Украйна по такъв начин, че Путин да поиска да разговаря", обясни Дуда.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    47 6 Отговор
    А спрете се щото гладни останахме от вашата злоба.
  • 2 Теле

    44 4 Отговор
    Я пановете да си сърбат попарата, и да не споменават други държави

    Коментиран от #14

  • 3 Верно ли

    41 4 Отговор
    Поляците май много искат да настъпят мотиката, а? И ми е чудно как краварите си мислят, че Полша ще е новият лидер на Европа... Франсетата и германците само ще гледат отстрани, като отстреляни зайци, а?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И тоя льохман

    29 3 Отговор
    тръгнал да казва какво трябвало и не трябвало да става в Европа..Кога паляците и укрите ще проумеят че са нищо и никакво за Останалите?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДУНДЬО

    28 3 Отговор
    МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО-ЗНАЧИ СЛЕД ТОВА ЩЕ ВЪРНАТ КОСОВО НА СЪРБИТЕ И СЕВЕРЕН КИПЪР ОТ ТУРЦИТЕ.ИСТОРИЯТА СЕ ПИШЕ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ И КАКВО МИСЛЯТ И ИСКАТ ПОЛЯЦИТЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ
  • 8 Мине не мине

    22 3 Отговор
    Мине не мине,shляхтите ги заsърбявят дирните части. Шиzофреници с мания за величие.
  • 9 пешо

    26 7 Отговор
    поляците са боклуци

    Коментиран от #21

  • 10 Кочо

    17 3 Отговор
    Поляците са следващите украинци! Славяни са, зомбирани русофоби са, защо да не бъдат утилизирани от Запада в името на ценностния избор за права и свободи на ЛГБТ! А Дуда много ми докарва на Зеленски! И на наш Киро!
  • 11 Факт

    3 19 Отговор
    Бъдещата ПолскоУкрайнска държава ще бъде по голяма и от Германия и от Франция.Ще бъде подкрепена военно и икономически от англосаксите.Франция Германия и Русия са империии от миналота.До 20 годинище са с преобладаващо мюсюлманско население.
  • 12 Преминаващ оттук

    16 4 Отговор
    Този Анджей Дуда зорлем проси Русия да окупира Полша и да заместят Украйна. Тогава нито Европа, нито НАТО ще ги спаси от раздразнената руска мечка.
  • 13 трябваше

    1 6 Отговор
    да се разберем с поляците зьа РСМ. Да вдигнат и те вето заедно с нас и много неща щяха да се подредят. Но нямаме дипломация

    Коментиран от #18

  • 14 бир парче спец

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    С такива "политици" богатият уж Запад в сегашния си вид прекратява своето съществуване. Така завършва старият свят. Положението прилича на нагнетяване на пара в прегрят парен котел плътно затворен с предпазни клапи. Рано или късно той ще изгърми. Сегашната криза е безпрецедентна и ще доведе до безпрецедентен социален глобален взрив. Пандемията не помогна. САЩ приличат на локомотив, който е останал без спирачки и се спуска по нанадолнище като завлича цялото човечество. Предстоят ни още по-тежки времена.
  • 15 Мим

    15 4 Отговор
    Абе дуда ли си луда ли си,ама май че си луда.Вижда се че си ястреб и си правиш тънки сметки за твоя полза,но поне не подстреквай и света срещу Русия,щото ще го ядеш неокастрен.Каквото кажел зеления това трябвало да стане .Смешник гаден...
  • 16 МирО

    15 3 Отговор
    Определено Полша ще е следващия победител в Евровизия.
    Проблема, е че заразлика от ПОКРАЙНИНАТА, в която живеят руснаци,
    този път рашаните така ще минат през пляците, че Пановете"
    с десетки години ще говорят на полски само с конете и козите си.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 96581

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "трябваше":

    Неее, не чакай поляците да направят нещо за нас. Нито от никой друг от така наречените ни "дружки" - никой не ни бръсне за материал.
    А поляците се гласят да завземат по-голямата част от днешна Окрайна и си търсят пушечно месо в лицето на източна европа. Ясни са, това не бива да става, ще вкарат източните държави във война за собствените си териториални и полит. интереси.
  • 19 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    този говори за някаква украинска територия по площ като Тайван която ще влезе в ЕС и НАТО и тя ще реши го да се махнат санкциите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пиян и оповръщан с галоши

    2 2 Отговор
    Бой по пияната тор, огради с тел и отпадаците да си седят в обора в райната
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания