Last news in Fakti

27 Юни, 2022 08:45 2 680 25

Опасното влияние на Русия в Африка

  • русия-
  • африка-
  • влияние-
  • опасно-
  • вагнер

Наемници, свързани с руския президент Владимир Путин, разпространяват влиянието на Москва в Африка

Опасното влияние на Русия в Африка - 1
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна със сигурност ще доминира на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, Испания, която ще се проведе тази седмица. Лидери на страни-членки подтикват западния алианс да обмисли и как наемниците, свързани с руския президент Владимир Путин, разпространяват влиянието на Москва в Африка, предаде news.bg.

Като домакин на срещата на върха, която се провежда от вторник до четвъртък, Испания иска да подчертае близостта си до Африка, тъй като лобира за по-голямо внимание върху южния фланг на Европа в нов документ, очертаващ визията на НАТО за предизвикателствата и задачите му в областта на сигурността.

Позицията на Испания за засилен фокус върху "юга" се споделя от Великобритания, Франция и Италия.

Според тях предизвикателствата пред сигурността в Африка произтичат от Путин, очевидно настроен да възстанови имперската слава на Русия, както и от експанзивния Китай. Русия придоби популярност благодарение на присъствието на своите наемници в региона Сахел, полузасушлива шир, простираща се от Сенегал до Судан, която страда от политически конфликти, тероризъм и суша.

"Всеки път, когато се срещам с министрите на НАТО, подкрепата на съюзниците е пълна поради нестабилността, която виждаме по южните граници на алианса и особено ситуацията в региона Сахел в момента", каза испанският външен министър Хосе Албарес.

Кремъл отрича връзки с групировката "Вагнер", която има нарастващо присъствие в Централна и Северна Африка и Близкия изток.

В Мали войниците на "Вагнер" запълват празнотата, създадена от напускането на бившата колониална сила Франция. В Судан предложението на Русия за икономически съюз ѝ спечели обещанието за военноморска база на Червено море. В Централноафриканската република бойците на "Вагнер" защитават златните и диамантените мини на страната. В замяна Путин получава дипломатически съюзници и ресурси.

Френският президент Еманюел Макрон отдавна призовава за "по-голямо участие" от страна на НАТО в региона Сахел. Сега, когато "Вагнер" се премести в Мали, френските власти подчертаха, че наемниците са обвинени в нарушения на човешките права в Централноафриканската република, Либия и Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    6 2 Отговор
    срещата на върха, която ЩЕ се провеДЕ от вторник до четвъртък
  • 2 Судан

    48 3 Отговор
    Американците какво правят там?
  • 3 шам фъстък

    23 2 Отговор
    Това не е наш проблемъ.
  • 4 провинциалист

    33 1 Отговор
    "очертаващ визията на НАТО" - припомням - "евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ". Какво НАТО, кви 5лв?
  • 5 Верно ли

    48 1 Отговор
    "френските власти подчертаха, че наемниците са обвинени в нарушения на човешките права в Централноафриканската република" - хахаха, ФРЕНСКИТЕ наемници бяха обвинени, ама нали сме все късопаметни. Вагнеровците дойдоха и въдвориха ред.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 2 Отговор
    Дори в Африка разбраха , че Путин не се нуждае от листче на което му пишат " Влизаш ... Сядаш.... Излизаш!" ‼️
  • 8 провинциалист

    36 2 Отговор
    "Според тях предизвикателствата пред сигурността в Африка произтичат от Путин" - средноЕнтелЕгентния рупащ пуканки пред тАлАвизора е чел/гледал неща като "Кучетата на войната" и "Кървав диамант" и има леко друго мнение по въпроса само от обща култура.
  • 9 СССРБарета

    47 2 Отговор
    Само квалификации без аргументи! Руското влияние било опасно?! Хахахаааа! А влиянието на американското чучело ПРОСТО КИРО Е ПО ОПАСНО!
  • 10 Иван

    38 1 Отговор
    Влиянието на Русия не е опасно. Опасно е влиянието на сатанинския евреин Антъни Фаучи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съвременник

    38 0 Отговор
    "френските власти подчертаха, че наемниците са обвинени в нарушения на човешките права в Централноафриканската република, Либия и Сирия" - Това преди или след като избиха овчарите в Мали ли го заявиха. Цяла централна Африка не ги иска тези радетели на човешки права.
  • 13 Путинофил

    1 35 Отговор
    Еритрея е единственият съюзник на Путин в света! Какво ви учудва?

    Коментиран от #16

  • 14 Ксаниба

    24 1 Отговор
    Опасно за колониалистите и ш0 р0 шнята!!!
    Инак руския там е на почит!!! А Вагнер са като Спартанци!!!
  • 15 БПФ

    27 1 Отговор
    Африканските хора не искат да имат нищо общо с някогашните колонизатори. Нещо неясно?
  • 16 Ксаниба

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Путинофил":

    BRICS - S вероятно е от Сатурн, а не Соут Африка..... Едно време либерастите беха поне малко начетени, днес сичкото некадърнитет - ш0 р0ш чиии..
  • 17 нико

    24 1 Отговор
    Опази БОЖЕ , баш КОЛОНИЗАТОРИТЕ да се загрижат за африканците . Все едно вълци да са загрижени за овцете .
  • 18 Дедо

    15 0 Отговор
    Малиййй, страшно става в Африка, ще пропадне благотворното влияние на колонизаторите!
  • 19 Някой

    24 1 Отговор
    Ех, тези страшни вагнеровци. А пък добрите френски сили как са се самоизнесли от Мали? Ей, така - не са били гонени от местното правителство... Те, разбира се, не са вършили никакви нарушения на човешките права, за разлика от поканените вагнеровци. Последните всяка сутрин закусват с новородени, а вечер опичат по 15 девици на чеверме.
  • 20 от джунглата питат

    12 1 Отговор
    Тези дето ще се събират в Мадрид искат да предпазят Русия да не би да ги разсели из Сибир,че вижте какво става из Америките и западния свят.
  • 21 име

    17 1 Отговор
    Значи, франсета, англичани и американци сеят от десетилетия "демокрация" в Африка, обаче Путин е виновен за нестабилността. И франсетата, в чиито бази бяха намерени масови гробове, обвиняват руснаците в нарушения на човешките права. А защо свалихте лошия диктатор Кадафи, чиито пари и газ нямахте против да управлявате години на ред преди убиството му?
  • 22 Анджело

    8 1 Отговор
    В Африка дереджето е било както в Америка с индианците, по времето на колониалните владения на Европейските държави. Що не пишете? Милиониима избити. За взетите и продадени в робство да не говорим
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Огромна разлика в Африка

    6 0 Отговор
    Когато Еленски реши да говори на лидерите на африканските страни, от общо 40 държави присъстваха едва пет. Голяма излагация. Но "колективният" Запад е готов на всичко, за да помага на страна, в която бяха открити концлагери /гледах посещение на западна журналистка, макар и независима, в един от тях, зловещо е/ и която бомбардира цивилното население на райони, които се кани "да освобождава", със същото това западно оръжие. И ще ги приемат в ЕС. Светът тотално изтрещя.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания