Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юни, 2022 10:45 1 144 19

"Известия": Очаква се НАТО да нарочи Русия като "най-съществена и пряка" заплаха за сигурността

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • заплаха-
  • нато-
  • среща на върха на северноатлантическия съюз

Връщане към диалога Русия-НАТО препоръчват руски медии преди срещата на алианса в Мадрид

"Известия": Очаква се НАТО да нарочи Русия като "най-съществена и пряка" заплаха за сигурността - 1
Снимка: Shutterstock

В Мадрид започва днес тридневна среща на върха на Северноатлантическия съюз. Централно събитие ще бъде приемането на Стратегическа концепция, която ще определи курса на НАТО до 2030 г. Очаква се блокът да посочи в документа Русия като "най-съществена и пряка" заплаха за сигурността, прогнозира руският в. "Известия".

Според експертните среди обаче тази риторика не означава липса на възможност за взаимодействие между Москва и Брюксел – най-реалистичната задача при това положение е да се гради диалог между военните, за да се избегне непреднамерена ескалация между Русия и алианса, пише вестникът.

Още новини от Украйна

В политиката е по-добре да се избягват твърди категорични формулировки. Трудно е да се каже как ще стоят след десет години нещата с Русия и НАТО, коментира за изданието политологът Андрей Кортунов.

Ако говорим за най-близката перспектива, напълно е възможно да се постави въпросът за подновяване на диалога по линия на военните. Москва и Брюксел нямат интерес от непреднамерена ескалация, затова прякото взаимодействие – и на високо, и на работно равнище, е целта, към която трябва да се стремим. Ако успеем, ще може постепенно да преминем към по-сложни и деликатни въпроси, добавя той.

Срещата на НАТО би могла да стане катализатор на този процес, отбелязва експертът. След приемането на всички формулировки няма вече да има никакви илюзии за отношенията между Москва и Брюксел. Така страните ще могат да погледнат рационално на сферите, където могат да взаимодействат помежду си, заключава руският аналитик.

Повечето лидери на държавите от НАТО нямат намерение да минават всички червени линии и да довеждат противопоставянето с Русия до точката на "ракетно-ядрено кипене". Това оставя шансове дори неизбежното приемане на антируска стратегия на алианса в Мадрид "да не затвори всички врати", се казва в коментар от "Независимая газета".

Срещите на върха минават и заминават, а императивите – оцеляване и гарантиране на международната сигурност, запазват своята приоритетна ценност. Значи в бъдеще е съвсем вероятно и връщане към диалога Русия-НАТО, допустимо е, че страните ще се стремят да разплетат (или да разсекат – по метода на Александър Македонски) яко затегнатите възли от натрупани противоречия. Естествено в различните вече геополитически условия и с оглед новите геостратегически фактори и реалии, разсъждава руският всекидневник.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РУ.ИЯ=ТЕРОРИСТИЧА ДЪРЖАВА☝

    8 12 Отговор
    .....А НЕ БЕ 👍ТЯ(.....)Е В ТОТАЛЕН МОРАЛЕН ФАЛИТ😡
  • 4 ТаУмВзе

    12 7 Отговор
    Тия чиновнини, Помнят ли кво става при Война с Русия. Явно има деменцията на краварите да. И както Винаги, Европа е бойно поле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 !!!?

    10 3 Отговор
    Реплика !!!?

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сноу

    3 1 Отговор
    Сега пък ще се тътрели в мадрид ,че и концепции щели да плетат...че и на върха...Ами той върха е във фашингтон ..там има една дето раздаваше курабийки и псуваше ес-то...Та що да въртят чалъми по мадрид ,че по немски дворци и т.н ..кака вики праща концепцията ,всички пляскат с ръце и се прегръщат...

    Коментиран от #17

  • 16 Дидо

    3 1 Отговор
    Руснаците ни командваха 45г. , но нямаше изядени живи хора , спокойно си живеехме ....жените даже инаха право на аборт, но за съжаление не съдеха мъжете , че преди 5-10 г. са ухажвали или правили секс с някоя жена и с това са я довели до непоправимо психическо разстройство...да не би за това западните политици приемат руснаците за голяма заплаха ?
  • 17 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "сноу":

    ..щях да забравя ,че сред пляскането ще се чуе и рева,сълзите и сополите на наш моцко ..
  • 18 Теле

    2 1 Отговор
    Ами ако няма нато до зимата?
  • 19 Ами

    4 0 Отговор
    Докато се гъбаркат с руснаците, китайците си плетат кошницата!!!! Тази недалновидна политика ( и според Кисинджър), е началото на края на нашата европейски тип цивилизация!!! Един склеротирал старец и един рижав английски пудел поготвят възхода на източния тип цивилизация!! Ще живеем дълго време под сянката на поднебесная с индийски привкус световен ред!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания