28 Юни, 2022 12:00 1 546 1

Трагедията в Мелиля: Мароко ще съди мигранти

  • мароко-
  • рабат-
  • найроби-
  • мадрид-
  • испания-
  • мелиля

Африканският съюз иска разследване

Трагедията в Мелиля: Мароко ще съди мигранти - 1
Снимка: БГНЕС

Мароканското правосъдие реши да предприеме съдебно преследване срещу 65 мигранти, повечето суданци, заради кръвопролитния опит за влизане със сила в петък в испанския анклав Мелиля откъм Мароко. Това съобщи вчера защитата им, предаде Франс прес.

Прокуратурата в мароканския град Надор, граничещ с Мелиля, обвини 37 мигранти в "незаконно навлизане на мароканска земя", "насилие срещу служители на обществения ред", "участие в струпване на въоръжени лица" и "отказ за подчинение", уточни адвокатът им Хаид Амеза пред АФП.

Друга група - от 28 мигранти - ще бъде съдена за "участие в престъпна банда с цел да се организира и улеснява незаконната миграция в чужбина".

Повечето обвиняеми са от района Дарфур в Западен Судан, обхванат от тежка проводолствена криза, където неотдавна избухна насилие, причинило смъртта на 125 души и прогонило от домовете им 50 000. Останалите са от Чад, Мали и Йемен. Те били част от близо 2000-те мигранти, участвали в петъчния опит за нахлуване в Мелиля. Според мароканските власти тогава са загинали най-малко 23 незаконни мигранти, а 140 полицаи са били ранени. Правозащитници съобщиха за 27 жертви сред мигрантите.

Председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат от Чад осъди в Туитър "придруженото с насилие грубо третиране на африкански мигранти" в петък при опита им за влизане в Мелиля и настоя инцидентът да се разследва.

Посланикът на Кения в ООН Мартин Кимани заяви в Туитър, че по инициатива на неговата страна Габон и Гана (другите две африкански страни, непостоянни членки на Съвета за сигурност) Съветът ще обсъди в понеделник вечерта насилието, използвано срещу мигрантите.

Испанският премиер Педро Санчес защити действията на полицаите от Мароко и Испания в случая, предаде Асошиейтед прес.

Да не забравяме, че мнозина от тези мигранти са атакували испанските граници, използвайки брадви и ножове, заяви Санчес вчера пред АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    4 0 Отговор
    А ние ги приемаме с шоколади иплюшени мечета...