Last news in Fakti

5 Юли, 2022 14:57 1 361 10

Контролираната от Русия част от Южна Украйна ще продава украинско зърно на Близкия изток

  • русия-
  • украйна-
  • украинско-
  • зърно-
  • близък изток

Украйна обвини многократно Русия, най-големият износител на пшеница в света, в кражба на зърно от територии, завзети от руската армия

Контролираната от Русия част от Южна Украйна ще продава украинско зърно на Близкия изток - 1
Снимка: Shutterstock

Инсталираните от Русия власти в югоизточната Запорожка област на Украйна, намираща се отчасти под руски контрол, заявиха във вторник, че е постигнато споразумение за продажба на зърно в чужбина, главно в Близкия изток, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, цитиран от Ройтерс.

Украйна обвини многократно Русия, най-големият износител на пшеница в света, в кражба на зърно от територии, завзети от руската армия, след като войната прекъсна износа на украинско зърно през Черно море. Москва пък постоянно отрича тези твърдения, напомня агенция Ройтерс, предаде БНР.

Агенция ТАСС цитира Евгений Балицки, ръководител на руската администрация на Запорожка област, да казва, че планираните сделки включват продажби в Ирак, Иран и Саудитска Арабия.

Той посочи, че има договор за доставка на 150 000 тона зърно за Иран, като добави, че руски търговци на селскостопански продукти и държавни компании купуват зърно от фермерите в региона.

На този етап Ройтерс не можа да провери това твърдение.

"В момента цените не са лоши", каза Балицки за ТАСС. "Фермерът получава около 200 долара на тон зърно, което е страхотно, защото себестойността му е около 120 долара, дори като се вземе предвид дългото време за съхранение, което беше принудително“, каза той.

Цените на руската пшеница с 12,5% протеиново съдържание и за доставка от черноморските пристанища в края на миналата седмица възлизаха на 375 долара за тон франко борд (FOB).

Регионът също така ще получи 300 мотриси, за да ускори доставката на зърно от Русия тази седмица в допълнение към доставките с камиони, каза Балицки.

"Железницата все още не работи в много големи обеми, доскоро имахме само 11 вагона", каза той и добави, че процесът на контролно-пропускателните пунктове към Крим е опростен.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Според Балицки регионът е имал около 1,5 милиона тона зърно на склад преди неотдавнашното начало на тазгодишната реколта.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия

    19 4 Отговор
    ЩЕ ГО ПРОДАВА НА ,КОГОТО СИ ИСКА И ЗЪРНОТО И ПЕТРОЛА СИ .А ФАЩ ПРОДАВАТ САМОЛЕТИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК НА ЧЕРТЕЖИ
  • 2 000

    15 6 Отговор
    Рашките ще продават каквото и където си искат :) Купувачи много! Всъщност къде се намира държавата "Украйна", че не я намилам на картата :)
  • 3 Азз

    13 4 Отговор
    Да-а-а-а укрите да се "благодарят" на зеления на бело, и на бай-дъна,който не знае на кой свят е....
    Пожертваха си държавата....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Заглавието е важно

    8 2 Отговор
    Допълнение към заглавието - "няма да влиза във военната организация НАТО, няма да е подвластна на новия световен ред".
  • 6 само истината

    5 10 Отговор
    Тоест Русия ще го продава -краденото жито.
  • 7 Иван

    3 1 Отговор
    Не помните ли, че българското жито е отивало за нацистка Германия, без да сме водили война срещу нея?
  • 8 Новосибирск

    1 3 Отговор
    Зеленски: Русия изгаряше и унищожаваше полета с пшеница, минираха нивите, взеха трактори и комбайни от фермерите. Зеленский: Россия жгла и уничтожала поля с пшеницей, минировали поля, забрали у фермеров трактора и комбайны.

    Коментиран от #9

  • 9 Да те питам

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Новосибирск":

    Ама това преди или след дрогирането го каза?!?

    Коментиран от #10

  • 10 Новосибирск

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да те питам":

    Той винаги е под упойка. Он всегда под наркозом.
Новини по държави: