Last news in Fakti

6 Юли, 2022 14:50 1 115 18

ЕС ще забрани вноса на злато от Русия

  • ес-
  • забрана-
  • злато-
  • русия-
  • санкции

Европейският съюз обмисля да включи забрана за внос на злато от Русия в новия си пакет от санкции срещу страната

ЕС ще забрани вноса на злато от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз обмисля да включи забрана за внос на злато от Русия в новия си пакет от санкции срещу страната. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери по време на официалното си посещение в Северна Македония.

Новите наказателни мерки срещу Москва ще бъдат въведени поради продължаващата военна операция в Украйна.

Мишел посочи, че ЕС работи по плана с партньорите си от Групата на държавите с най-развити икономики в света - Г-7.

Той подчерта и че приоритетът трябва да бъде всички страни, които вече са въвели санкции срещу Русия, да приложат този ход.

В случай че въведе такава забрана, ЕС ще последва САЩ и Канада, които вече наложиха забрана за внос на руско злато.

Западните санкции срещу Русия не са насочени пряко към търговските доставки на злато, но много банки, превозвачи и рафинерии спряха да работят с руския ценен метал след началото на конфликта в Украйна.

Златото е изключително важен актив за руската централна банка, която се сблъска с ограничения в достъпа до някои от активите си, държани в чужбина, заради западните санкции.

Акциите на руските златодобивни компании, търгувани в чужбина, се сринаха тази година поради трудности, свързани с продажбата на злато и изплащането на заеми на банки, на които са наложени санкции.

Русия произвежда около 10% от златото, добивано в света всяка година. Нейните златни запаси се утроиха, откакто анексира Крим през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко кайш?

    13 0 Отговор
    И кво от тва? Айде по-надалече.
  • 2 Еми

    7 2 Отговор
    Контрабанда на половин цена няма да откажа никога
  • 3 Бай Лисан

    42 1 Отговор
    Мечтая си Канада да забрани вноса на злато от България и да ограничи износа на идиoти от Канада за България.
  • 4 ЗакоПрирода

    26 2 Отговор
    В природата нищо не се губи, ако знаеха това от ЕС - нямаше да правят глупост след глупост. Живеем на една планета с Х суровини, не знам как със санкции ще искаш хем да ползваш същото количество, хем да не купуваш :)

    Коментиран от #13

  • 5 бoйкo бoрисoв

    12 1 Отговор
    ЕЙ, АЗ СЪМ ДОКАЗАН ЕВРОАТЛАНТИК. ЗА МОЙТЕ КЮЛЧЕТА НЯМА ПРОБЛЕМ, НАЛИ
  • 6 провинциалист

    22 2 Отговор
    Те по тази схема увеличиха руските продажби на горива и вдъхнаха живот на рублата. Сега какво целят? Да я изравнят с еврото ли?
  • 7 Точно така

    23 0 Отговор
    Прави са гейовете, за печатане на пари без покритие е нужна хартия, а не злато! За това рублата върви нагоре.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Язе Сам

    16 0 Отговор
    Това е нареждане на глобалистите, така златото ще замине за Китай , който се подготвя да бъде резервна валута №1, сега е само част от SDR
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Христаки

    12 0 Отговор
    Яловия Ес няма нужда от злата . Има нужда да печата хартийки и само хартийки . А и няма кой да им даде злато срещу ния хартийки шарени .
  • 12 Ами

    7 0 Отговор
    нали нашето го крадете, защо да купувате.
  • 13 Уточнение

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЗакоПрирода":

    ключът се съдържа в глагола "купувам". Те използват глагола "открадвам".
  • 14 Ъъъъ

    11 0 Отговор
    Китай и Индия оа спечелиха, а някой па се гръмна в крака...
  • 15 Симо

    18 0 Отговор
    А как ще забранят на Русия да продава злато на Китай,Индия,Пакистан,Индонезия,Южна Африка и дори Турция??!!! Тези държави имат население от 5.2 милиарда човека или около 60 процента от населението на земята. Как ще забранят на БРИКС да създадът собствена валута със златно покритие РУАН ? Каитай и Русия ежегодно произвеждат по 320 т. злато всяка, а Русия в добавка по 600 т. платина. Теи държави имат най голямите доказани запаси от ценни метали на планетата. САЩ обявяват някакви колочества , но никой не ги е виждал. От 1975 г. САЩ не позволяват инспекции на златните им запаси , включително и тези взети на "съхранение" .Има съмнения че САЩ просто са профукали всичко и сега обявяват някакви несметни количества за да подържат собствената си валута, но в действителност те не съществуват. Факт е и че САЩ продават сравнително малко злато на международните пазари. Май в САЩ нещо са сбъркали по отношение на Русия.Тя се оказа доста по устойчива и със доста здрава икономика , а всичките опити да им плюнат в супата, останаха за сметка на САЩ и ЕС. Лошото е чи и ние сме в кюпа, заради този екземпляр с конската физиономия дето го докараха от Канада. Този прилича на държавник почти колкото приликата между Канада и Канализация. Много врееден тип се оказа..
  • 16 БАЙ КУРТИ

    9 0 Отговор
    До автора ,това го писахте преди 9/10 дена . А относно златото пак ще купуват ,но чрез посредничество. На международния пазар никой не пита от къде идва . А посредниците пак ще са наши хора. Абе да се върти далаверата.
  • 17 Един

    8 0 Отговор
    Германския златен резерв е около 300 и ... тона. 90 тона са в Германия , познайте къде са останалите 200 и ... тона от германския златен резерв!!! Познахте ли? Да, там са, в щатите са ... ! (какво от това, че германците са сиги искали ... )
  • 18 Бай Манчо

    6 0 Отговор
    Глупост след глупост :)))))) , трябва да се премахнат тези американски пудели - затриват ЕС . Много компании и банк ще дадат фира
Новини по държави: