Last news in Fakti

7 Юли, 2022 21:50 1 785 13

Финландия ще засили сигурността по границата с Русия с поправка на закон

  • финландия-
  • русия-
  • граници-
  • сигурност

Финландският парламент днес одобри поправка на закон за граничната сигурност, която ще позволи да бъдат затваряни граничните пунктове по границата с Русия

Финландия ще засили сигурността по границата с Русия с поправка на закон  - 1
Снимка: Shutterstock

Финландският парламент днес одобри поправка на закон за граничната сигурност, която ще позволи да бъдат затваряни граничните пунктове по границата с Русия на фона на опасения, че Москва би могла да реши да изпрати там голям брой мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Този ход дойде само два дни след като страните членки на НАТО подписаха официалните протоколи за присъединяване към алианса на Финландия и Швеция – ход, който разгневи Русия. Молбите за присъединяване на двете скандинавски страни бяха одобрени на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид в края на юни.

Одобрената от финландските депутати поправка ще даде на лявоцентристкото правителство на премиерката Сана Марин разширени правомощия да ограничава граничния трафик в извънредни ситуации, особено по 1340-километовата граница с Русия. Законовите промени също така ще позволят на Финландия да строи заграждения и огради по границата с Русия, ако това се наложи. Очаква се, че финландският президент Саули Нинистьо ще подпише поправения закон утре.

Законовата реформа беше подтикната от опасения на правителството, че Русия може да се опита да повлияе на Финландия като организира събиране на границата на голям брой хора търсещи убежище – нещо, което се случи на гранични пунктове в Северна Финландия през 2015 г. и 2016 г., когато се появиха съобщения, че руските власти са събрали хиляди мигранти там.

Смята се, че рискът от подобни хибридни заплахи от страна на Москва е особено висок сега, след като Финландия получи статут на страна наблюдателка в НАТО, но все още не е пълноправна членка. Това означава, че докато членството не бъде ратифицирано от законодателните органи на всичките 30 страни членки, тя не се ползва от всички гаранции за сигурността на алианса.

"Ситуацията със сигурността във Финландия и в Европа се промени из основи през последните месеци и в частност се повиши рискът от един различен вид хибридно влияние", каза в свое изявление финландската министърка на правосъдието Ана-Мая Хенриксон. "Радвам се, че едно ново изключение, което се отнася в частност за хибридните заплахи, беше добавено в закона толкова бързо и с широката подкрепа на парламента", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 6 Отговор
    Толкова палави финци! Къде бе?
  • 2 Бесарабски българин

    12 12 Отговор
    Че защо и е на Финдито да засилва границата,като руски войник няма да стъпи на територията ѝ, коятопросто ще бъде посетена от няколко ракети, които ще редуцират живота до този на животинския свят, а може да останат и няколко човекоподобни, които да се съревновават с хищниците за дивеч, пък и помежду си, който да оцелее.

    Коментиран от #11

  • 3 хихи

    14 11 Отговор
    с бодлива тел ли ще се браните от мечата напаст? смешници.
  • 4 Гошо

    13 9 Отговор
    Малко им беше на руснаците през зимната война, и според Молотов мятали от самолетите кошници с храна на гладния пролетариат, смях
    ...

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Кинжал с плазма

    14 4 Отговор
    Граници? Какво е това?!
  • 6 Ракетката

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Гошенце,на 53 секунди си от мен..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХА ХА ХА

    13 3 Отговор
    СЪС ТОЯ ЗАКОН ФИНЛАНДИЯ ЩЕ Е МНОГО СПОКОЙНА ! ЗАЩОТО РУСИТЕ КАТО ГО ПРОЧЕТАТ ....НИКОГА НЯМА ДА НАХЛУЯТ ПРИ ТЯХ !!!!! ДЕ ДА БЕШЕ ПРИЕЛА ТАКЪВ ЗАКОН И УКРАЙНА ....????
  • 9 Сатана Z

    6 8 Отговор
    Любителите на алкохола във Финландия ще бъдат неприятно изненадани когато им спрат запоите през уикенда в Русия.Преди идваха в България да плющят,но времената се менят.Тук ги ограбваха и те престанаха да идват.
  • 10 Кадъна

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Е,в Кочинистан се бият за олио и умират по опашките в магазините.Нас няма кой да ни стигне
  • 11 100

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бесарабски българин":

    Брей колко просто било. А сега що не земе да прати няколко ракети към Украйна, ами се мъчи няколко месеца да я превземе? М?
  • 12 Едуард Петров-Едо

    7 3 Отговор
    Тези финландци явно имат политици, с капацитета на нашите политици! Урхо Кеконен ще се обърне в гроба! Той поддържаше дружески отношения със Съветския Съюз! Същото може да се каже и за Генерал Шарл дьо Гол, Франсоа Митеран, Конрад Аденауер, Вили Брандт, Хелмут Кол, Манфред Вьорнер, Герхарт Шрьодер и някои други бивши висши политически фигури! Сегашните политици на Обединена Европа са на ниво ,,махленски клюкарки" и с тях не можеш да се договориш по същество! Много жалко! Защото, Народите очакват Повече!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: