Last news in Fakti

19 Юни, 2013 11:11 824 0

На всеки 4,1 секунди 1 човек е принуден да напусне дома си

  • оон-
  • бежанци-
  • война-
  • глад
На всеки 4,1 секунди 1 човек е принуден да напусне дома си - 1
Снимки ООН

Повече хора са избягали от война, преследване или глад миналата година, отколкото във всяка година в продължение на почти две десетилетия. Това се казва в последния доклад на Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Над 45,2 милиона души са били разселени през 2012 г., почти три милиона повече, в сравнение с предходната година. Децата представляват 46 на сто от глобалната цифра.

Войните в пет страни - Афганистан, Сомалия, Ирак, Сирия и Судан - са причината 55 на сто от тези хора да бъдат принудени да напуснат домовете си.

Нови данни на агенцията показват, че средно по 23 000 души са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят защита всеки ден през 2012 година или по един човек на всеки 4,1 секунди.

Общо 1,1 млн. души са преминали през международните граници през миналата година, докато 6,5 млн. са се заселили принудително в други райони на родината си.

Афганистан остава най-големият „производител” на бежанци. Размирната страна държи това „първенство” от 32 години. Всеки четвърти бежанец в света е афганистанец. Сомалия е вторият най-голям генератор на бежанци –  1,1 милиона души, следвани от Ирак с близо 750 000 души и Сирия с около 650 000 бежанци.

Почти 650 хиляди са бежанците, избягали от гражданска война в Сирия през 2012 г. - най-голямото преселение на хора за една година от повече от десетилетие насам, сочи докладът на Агенцията за бежанците към ООН.

„Ако не се намери скорошно разрешение на конфликта, този брой може да се удвои до края на годината“, заяви Ричард Тоул комисар по въпросите на бежанците в ООН.

Г-н Тоул заяви, че гражданска война в Сирия е принудила 647 000 да търсят убежище в съседните страни като Турция и Йордания.

Това е най-голям брой преселници в рамките на една година от 1999 г., когато кризата на Балканите бе в разгара си.

САЩ е получил най-голям брой молби за убежище – 70 400 и е приел  66 300 души, следван от Германия (64 500), Южна Африка (61 500) и Франция (55 100).

Норвегия и Швейцария са страните с най-висок процент предоставени статути на бежанци.

Повечето от тези хора, са потърсили убежище в развиващите се страни, които са и домакин на над 80 на сто от бежанците в света.

Пакистан е домакин на най-голям брой бежанци в световен мащаб –  1,6 милиона души, следвана от Иран, който е приютил повече от 850 000 бежанци.

Числата са "тревожни" и показаха "страдание в огромен мащаб", посочва върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш преди публикуването на доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА