Last news in Fakti

19 Юли, 2022 16:01 1 207 5

Ердоган: Анкара и Техеран трябва да продължат борбата срещу терористичните организации

  • иран-
  • техеран-
  • анкара-
  • турция-
  • борба-
  • тероризъм-
  • солидарност

Заяви днес турският президент, Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган: Анкара и Техеран трябва да продължат борбата срещу терористичните организации - 1
Източник: БГНЕС

Анкара и Техеран трябва да продължат борбата срещу терористичните организации в солидарност помежду си, заяви днес турският президент, Реджеп Тайип Ердоган след среща с иранския си колега Ебрахим Раиси, предаде Анадолската агенция.

По думите на Ердоган кюрдски групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), Силите за защита на народа (СЗН) в Сирия и Пейжак в Иран, както и организацията ФЕТО са проблем не само за Турция, но така също и за Иран. "Трябва да продължим да се борим срещу тях в дух на солидарност", изтъкна турският лидер, предаде БТА.

"Както знаете, ние сега ги включихме в регистрите на НАТО. Това са размирници, които вредят на всяка една страна, в която се намират", каза още той, изтъквайки необходимостта борбата срещу тях да продължи.

Двамата лидери съпредседателстваха 7-ото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище на Турция и Иран, който си поставя за цел да насърчи двустранното сътрудничество. Подписани бяха осем споразумения в областите на търговията, социалното осигуряване и спорта.

Ердоган изрази очакване за повишаване на двустранния търговски стокообмен на 30 млрд. долара. Той посочи, че поради пандемията от КОВИД-19 е имало сериозно отстъпление в постигането на набелязаните цели, като понастоящем търговският стокообмен между страните е на стойност 7,5 млрд. долара.

"Вярвам, че двете страни отново ще достигнат 30 млрд. долара", добави Ердоган. По думите му е възможно този процес да бъде ускорен със стъпки в отбранителната индустрия и в енергийната сфера, по-специално природния газ и петрола.

По-късно днес президентите на Иран и Турция ще се срещнат и с руския лидер Владимир Путин за Седмата тристранна среща на върха от Астанския формат, за да обсъдят най-новите развития в Сирия и борбата с терористични групировки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ердо Серсемов

    4 9 Отговор
    Турският Ам Гъл рекъл, ама иранците нищо не отвърнали на мустакатия смешник ...
  • 3 Мишо

    1 3 Отговор
    Начи ще се съюзяват срещу САЩ! Браво, така тебе!
  • 4 ДОСТ

    1 2 Отговор
    ВСЕ НЯКОГА ЩЕ ГИ ЛИКВИДИРАМЕ.
  • 5 Васил

    1 4 Отговор
    Не думай терористите ще борят терористи?????