Last news in Fakti

22 Юли, 2022 13:23 897 11

Френският парламент с мерки срещу инфлацията в размер на 20 млрд. евро

  • франция-
  • парламент-
  • инфлация-
  • мерки-
  • евро

Разделеният парламент на Франция прие първия си важен законодателен акт след изборите миналия месец

Френският парламент с мерки срещу инфлацията в размер на 20 млрд. евро - 1
Източник: Shutterstock

Разделеният парламент на Франция прие първия си важен законодателен акт след изборите миналия месец, като даде зелена светлина на пакет от 20 млрд. евро за подпомагане на семейства с ниски доходи, които се борят с инфлацията, предаде dariknews.bg.

Гласуването в ранните сутрешни часове на петъчния ден даде тласък на центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, на което не му достигат 39 места за мнозинство и което отчаяно се опитваше да покаже, че може да постигне консенсус.

Така нареченият "извънреден законопроект за покупателната способност" беше приет с 341 гласа "за", 116 "против" и 21 "въздържал се" при гласуването, което се проведе малко преди 6:00 ч. сутринта.

"Изграждане на мнозинство за проекти, които да предоставят реални решения на френския народ: успяхме", написа министър-председателят Елизабет Борн в Twitter.

Законът включва редица мерки, целящи да подпомогнат потребителите, като удължаване на срока за намаляване на данъка върху горивата, повишаване на пенсиите и обезщетенията и ограничаване на увеличението на наемите.

То също така дава на правителството правомощия за справяне с надвисналата енергийна криза, предизвикана от последиците от руската инвазия в Украйна.
Една от най-спорните мерки разрешава на държавата да отвори отново въглищна електроцентрала в Източна Франция в случай на недостиг на електроенергия през зимата.

"Връщането на въглищата не е добра новина", призна Мод Брежон от партията на Макрон "Република напред", защитавайки го като "временен" отговор на "изключителна ситуация".

Френската политика изпадна в необичаен период на нестабилност след парламентарните избори миналия месец, на които наскоро преизбраният за президент Макрон загуби мнозинството си в законодателния орган.

Правителството претърпя първото си поражение на 12 юли, когато опозиционните партии отхвърлиха предложението да се дадат правомощия на правителството да изисква от пътуващите да представят доказателства за ваксинация срещу COVID-19.

Първите две седмици от дебатите често протичаха в атмосфера, оприличена от един от депутатите от управляващото мнозинство „като на футболен мач".

Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен, чиято партия „Национален фронт” (RN) увеличи броя на местата си 10 пъти на изборите, се опита да представи своя блок от депутати като отговорна опозиционна сила.

"Ние, членовете на парламента от RN, ясно разбрахме посланието на френския народ", заяви тя по-рано тази седмица. "Те не искат обструкции, а конструктивна работа."

Льо Пен неколкократно отправи закани към Макрон, който я победи на президентските избори през април, като заяви, че той е "затворник в двореца, който си мисли, че все още може да командва всичко".

Въпреки че законопроектът за издръжката на живота беше приет с голямо мнозинство, според анализатори, други части от планираното законодателство като пенсионната реформа, ще бъдат много по-трудни за приемане.

Ще последва още едно гласуване за разрешаване на извънреден бюджет за финансиране на пакета за издръжката на живота, като дебатите ще се проведат вероятно този уикенд.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    6 1 Отговор
    Франция е след Италия по ред на разпада
  • 2 Ротшилд

    2 1 Отговор
    Теглете хартийки от моите банки!
    Като не може да ги върнете, ще компенсирате с територия! Ще си направя държава на поне три континента!
  • 3 ЕС умира

    5 1 Отговор
    Половината еврозона е във фалит. Другата половина - в рецесия.
    Само България липсва вътре.

    Коментиран от #8

  • 4 смех

    7 0 Отговор
    Гасиме инфлация с още по голяма такава
  • 5 Адам Хилтън

    1 0 Отговор
    Това петата или шестата френска република подред е? Че им изгубих бройката, много често се разпадат.

    Коментиран от #7

  • 6 хах

    3 0 Отговор
    Както всеки икономист знае за да се преборим с инфлацията трябва да се напечатат още пари без покритие и да бъдат раздадени безвъзмездно на най-ниско продуктивната прослойка в обществото. Така хем ще се увеличи количеството пари (намалявайки цената им), хем ще се увеличи потреблението (вдигайки цените допълнително по принципа терсене-предлагане).
    Гении Макарон, възпитаник на Ротшиилдска банка и Икономическия форум...
  • 7 Виве ла Франс

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Адам Хилтън":

    Обикновено в един момент идва гилотината, и след това сменят цифричката. :D
  • 8 симо

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЕС умира":

    Щото любимата ти русия не е .. Там обикновеният руснак и една стотинка не е получил заради инфлацията а да не говорим ,че там е двойна .

    Коментиран от #9

  • 9 хах

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "симо":

    А ти колко огромна компенсация получи от Европейска България? На мен само ми вдигнаха осигуровките и ефективно ми понижиха заплата...

    Коментиран от #10

  • 10 Госта

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "хах":

    Еми в майка Русия не е по-добре,съгласен съм,че в Боколенд е тотал щета положението,но българите са много търпелив народ…Тулупът 12 години се попиля от кражби на пари от ЕС,сега очакваме да сме ок,еми няма как да стане
  • 11 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Да видим Кога почват лазията по бялата маса в Кремъл! Друго няма да има.
Новини по държави: