Last news in Fakti

24 Юли, 2022 04:09 2 183 14

24 юли 2007 г. Кадафи слага край на СПИН аферата с българските медици

  • кадафи-
  • либия-
  • медици

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел

24 юли 2007 г. Кадафи слага край на СПИН аферата с българските медици - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 юли 2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по обвинение за заразяването на стотици деца със СПИН.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

Към процеса бяха задочно привлечени и още двама български граждани - Емануела Колева и Смилян Тачев, обвинени заедно с основната група подсъдими в нарушение на моралните норми и валутните закони на Либия. През 2002 г. медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата, но междинна инстанция запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса. През 2005 г. Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. През 2006 г. присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. На 24 юли с.г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над осем години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    тъпирГРОЗЕН ти къде можеш да сравниш либия със велика русия и самия иператор путин , да му се слави името на императора?

    много куxа лейка си ей

    Коментиран от #6

  • 3 Няма такава държава

    18 2 Отговор
    Всичко беше цирк ... Костов развали отношенията с Либия... И да потулят случая на разврат в Либия инцинираха това с спина ... Много от децата са от различни райони и на големи разстояния ... В исляма не е на почит да се ходи по чужди но тяхните мъже точно това правеха в чужбина и като върнат ... Всичко беше цирк ...
  • 4 Гостъ

    30 7 Отговор
    Френската дипломация два пъти върши работата на Българската. Разрешиха Либийската и Македонската кризи и то без да искат нищо в замяна. Но въпреки това българина не зачита французите. Най трудно се спори и помага на прост човек, че и нашата работа.
  • 5 Вергина

    23 4 Отговор
    Ние почти ги бяхме отписали, Франция помогна.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кой е "император" този извън брачния ял бой като малък , насила накаран запише с дясната ръка . Диктатор който държи власта с измама на изборите от години . Ламтящ да завземе пак цялия бивш съюз на съветите . Бившия служител от Комитета за Държавна Сигурност . КГБ както го знаят на руски в цял свят.
  • 7 Сивата котка

    7 1 Отговор
    Някой трябваше да поеме вината за заразената кръв и търгуването й на черния пазар в Африка. Да са чак толкова невинни, с течени на времето, емоциите позатихнаха и все ми остава едно съмнение, че не са. Най-вече у червеноосата. най-малкото, че е крайно "неморално" и предизвикателно да си такъв цвят на косата у мюсюлманска страна. Ще да са наблюдавани от време и ... 1-2 може и по погрешна да са били арестувани, в суматохата. Какво си казаха Сесилия, тогава Саркози, и Кадафи...тя ги качи на самолета.

    Коментиран от #11

  • 8 Дипломат Чукча

    6 0 Отговор
    На 17 юли 2007 г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. На 24 юли с.г. и т.н.
    Питах се това - "24 юли с.г.", какво ще рече, същата година, след година, след Гомор.Такова съкращение в даскалото не съм учил.Как ги допускат да списуват тук.Венци простттттт
  • 9 цербер

    4 1 Отговор
    На 24-ти юли 2007-ма г. Либия екстрадира всичките шест българКи, задържани по обвинение за заразяването на стотици деца със СПИН.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дедо Герчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата котка":

    ДА,ТАКА Е.МНОГО СЕРИОЗНА ЛИЧНОСТ НАВРЕМЕТО,СПОДЕЛИ СЪЩОТО ПРЕД МЕН...
  • 12 Роза

    2 0 Отговор
    Може да са вършили много други незаконни неща в Либия,но за аферата със СПИН категорично не бяха виновни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    що ме триете бе?оставяте спама оставяте обидните коментари за българия и българите ,но триете мен човека дето казва истината по темата.българските медицински сестри са невинни.доказано невинни и ако искате да спазвате вашите критерии за липса на обиди ,изтриите тези дето обиждат невинните българки,а не мен.с тоя тип журналистика резултатите в обществото са видни.защитавате насилниците и лъжците и го правите от години!не ви ли е срам?