Last news in Fakti

27 Юли, 2022 14:27 785 0

След мощния трус във Филипините: Очакват силни вторични трусове

  • филипини-
  • земетресение-
  • трус-
  • мощен-
  • вторични

Четирима души загинаха, а 60 бяха ранени след силното земетресение

След мощния трус във Филипините: Очакват силни вторични трусове - 1
Източник: Shutterstock

Четирима души загинаха, а 60 бяха ранени след силното земетресение в северната част на Филипините, съобщи министърът на вътрешните работи и местното самоуправление Бенджамин Абалос. Две жертви има в провинция Бенгет, един в провинция Абра, и още един загинал в друга провинция, уточни той.

Силното земетресение с магнитуд 7,1 разтърси северния филипински остров Лусон, като причини щети по някои от сградите и бе усетено и в столицата Манила, предаде Ройтерс.

Епицентърът на земетресението е бил на около 11 километра югоизточно от град Долорес на дълбочина около 10 километра, сочат данните на Геоложкия институт на САЩ, предаде dariknews.bg.

"Въпреки тъжните новини за жетви и щети, причинени от земетресението, ние гарантираме бърза реакция за засегнатите от това бедствие", заяви във "Фейсбук" президентът Фердинанд Маркос-младши.

Ръководителят на държавната агенция по сеизмология Ренато Солидиум заяви пред местно радио, че се очакват силни вторични трусове. "Съсредоточили сме нашето внимание в Абра и в провинциите в близост. Това е голямо земетресение", допълни той.

Засегнатите сгради са 173. Трусът е предизвикал и 58 свлачища, заяви филипинският вътрешен министър. Той уточни, че 44 от 60-те ранени са в провинция Абра.
Заради земетресението, няколко сгради бяха евакуирани в Манила, а метрото там беше спряно в пиков час.

Филипините са предразположени към природни бедствия и са разположени върху сеизмично активния тихоокеански "Огнен пръстен" - ивица от вулкани и разломи, която се простира по границите на Тихия океан. Земетресенията са често срещани и всяка година има средно по 20 тайфуна, някои от които предизвикват смъртоносни свлачища.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА