27 Юли, 2022 15:45 961 1

Началници на отбраната от Индо-Тихоокеанския регион се събират в Сидни

  • австралия-
  • сидней-
  • индо-тихоокеанския регион-
  • конференция

Военни ръководители от двадесет и шест държави, повечето от които началници на отбраната, участват в конференцията в Сидни

Началници на отбраната от Индо-Тихоокеанския регион се събират в Сидни   - 1
Снимка: Shutterstock

Началници на генералните щабове на въоръжените сили на страни Индо-Тихоокеанския регион се събраха тази седмица в Сидни, за да обсъдят сътрудничеството помежду си на фона на продължаващата кампания на Китай за разширяване на своето влияние и военно присъствие в тази част на света, предаде Асошиейтед прес.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, заяви, че тридневната среща на военните ръководители в Сидни се фокусира върху "свободния и отворен Тихоокеански регион, както и върху общата ситуация с възхода на Китай". Той допълни, че срещата е всъщност "голяма конференция за координиране на общите интереси по въпросите на сигурността и обсъждане на предизвикателствата пред националната сигурност на всяка една от присъстващите страни".

Военни ръководители от двадесет и шест държави, повечето от които началници на отбраната, участват в конференцията. Китай също беше поканен да присъства, но отклони поканата.

По време на пресконференция днес генерал Мили каза също, че участниците в конференцията ще обсъдя как могат да си сътрудничат по-задълбочено и да постигнат по-сериозна оперативна съвместимост между своите армии, включително чрез напреднали технологии. Освен това, ще бъде обсъдени и провеждането на военни учения.

Китайското прехващане на съюзнически и партньорски полети в международното въздушно пространство на Тихоокеанския регион зачестни неколкократно през последните пет години, посочи генерал Мили, наричайки поведението на Пекин "много по-предизвикателно", в сравнение с периода преди това.

Попитани дали Съединените щати ще засилят военното си присъствие в Австралия или някоя от другите участващи страни, Мили и генерал Ангъс Кембъл, началник на силите на Австралия, обявиха че текат обсъждания, но такова решение засега не е взето. Към момента 2200 американски морски пехотинци се намират в пристанищния град Дарвин.

Провежданата конференция съвпада и с мащабни военноморски учения край бреговете на Хавай. Ученията "РИМПАК" са най-големите военноморски военни маневри в света и се организират от САЩ.

На фона на срещата в Сидни, президентът на САЩ Джо Байдън планира телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин утре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 събрали се

    5 2 Отговор
    тихоокеански дуържави ама кравар ги ръководи,тия що са слепи за 21 век бе,или са яко корумпирани от ционистите от цру
Новини по държави: