Last news in Fakti

2 Август, 2022 17:17 1 961 8

ЕС одобри германска схема за "зелено" отопление за 3 милиарда евро

  • зелена енергия-
  • енергетика-
  • климат-
  • германия-
  • европейска комисия

С тази мярка Берлин ще може да увеличи дела на възобновяемата енергия и "отпадъчната топлина" в сектора на отоплението и така да намали значително емисиите

ЕС одобри германска схема за "зелено" отопление за 3 милиарда евро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия съобщи днес, че е одобрила схема на германското правителство за отпускане на 3 милиарда евро за подкрепа на възобновяемата енергия и програми за отопление на райони с "отпадъчна топлина", предаде Ройтерс. Според Брюксел това ще помогне на Германия и ЕС да постигнат целите си за климатични промени.

Схемата за 2,98 милиарда евро популяризира зелената енергия, предлагайки държавни грантове до 2028 година за нови мрежи за отопление на райони с поне 75 на сто възобновяеми източници на енергия и "отпадъчна топлина" или за проекти за декарбонизация на съществуващите мрежи.

ЕК съобщи, че схемата съответства на правилата на ЕС, които изискват държавната помощ да е "необходима и уместна", тъй като ако такава помощ не бъде отпусната, то новите съоръжения за отопление вероятно ще се базират на замърсяващи околната среда изкопаеми горива или инвестиции може изобщо да не бъдат направени заради високите инвестиционни нужди и ниски приходи.

С тази мярка Германия ще може да увеличи дела на възобновяемата енергия и "отпадъчната топлина" в сектора на отоплението и така да намали значително емисиите, заяви в комюнике еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Очаква се германската схема да подкрепи инсталирането на 681 мегавата годишен капацитет за генериране на отопление от възобновяеми източници на енергия и да покрива до 40 на сто от допустимите инвестиционни разходи за проектите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трева

    36 2 Отговор
    Толкова зелени, че отварят въглищните централи.

    Коментиран от #3

  • 2 Сатана Z

    25 3 Отговор
    Русия е предложила на Немците да им направи дървопровод,за да не са вашата тази зима.От Сибир до Берлин.

    Z
  • 3 Пръц

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трева":

    Зелени,зелени,колко да са зелени ?Например, крокодилът е по-дълъг ,отколкото зелен.
  • 4 ха ха

    26 3 Отговор
    Немците пак усвояват пари на данъкоплатеца. Зелени и остъклени... Грозните язви от панелки по склоновете на планините се наричат борба за климатични промени... Веднъж ги излъгаха с руски газ, сега ги премятата със зелено отопление... и така докато посинеят от студ...
  • 5 Гост

    12 1 Отговор
    А в какво ще съхранява енергията от слънцето, че да я ползва нощем? В екологични зелени батерии ли?
  • 6 От страни

    10 0 Отговор
    Ей, тия зелени боклуци не се предават. Милиарди фърчат залудо.
  • 7 ГУМЕН КРАДЕВ

    7 0 Отговор
    То не беше птичи грип , шап , грип , ковид - 19 , маймунска шарка , крокодилски бяс ..... обаче от зелената чума по-страшна болест няма ( и нелечима ) !
  • 8 8888

    1 0 Отговор
    Зелено отопление.....ще горят долари...
Новини по държави: