31 Юли, 2022 14:09 1 879 4

Когнитивната война на Китай срещу Тайван разширява своя обхват

  • тайван-
  • китай-
  • война-
  • когнитивна война-
  • манипулация-
  • пропаганда-
  • дезинформация-
  • ферми за съдържание

Китай залага на манипулация и дезинформация

Когнитивната война на Китай срещу Тайван разширява своя обхват, като включва и масивна онлайн пропаганда – това сочат данни от проучване на тайвански изследователи.

Проучването показва, че Китай разчита на манипулиране на общественото мнение и използването на психологически способи върху интернет потребителите.

Хунг Цу-уей, съавтор на изследването, озаглавено „How China's Cognitive Warfare Works: A Frontline Perspective of Taiwan's Anti-Disinformation Wars“, заяви, че Китай е създал нов тип ферми за съдържание, съдържащи полезни „лайфхакове“ и предварително филтрирано „енциклопедично“ знание.

Този вид съдържание се разпространява от уебсайтове като kknews и read01, чиято цел е да дезинформират или да популяризират материали с ниско качество, но изглеждащи „полезни“.

Одобрената от Китай информация, като например избрани "факти" за това как САЩ предава своите съюзници, са включени в съдържанието, което след това се превръща в ключов източник на информация за тайванските интернет потребители, които използват търсачка на китайски език. Така се създава благоприятно за Китай информационно пространство, което влияе на тайванските читатели, без последните да си дават сметка за това.

Хунг предупреди, че младите хора могат да бъдат уязвими към този вид манипулация, защото прекарват повече време в онлайн пространството и са изложени на по-голям риск.

На свой ред Китай стана още по-умел в своите похвати, като набляга на разпалването на негативни настроения сред тайванския народ срещу тяхното правителство, вместо просто да се стреми да „възпитава“ положителни нагласи към самия себе си, тъй като първото е далеч по-успешна стратегия за генериране на вътрешно напрежение.

В отговор на когнитивните операции на Китай, Хунг призова тайванското общество да бъде предпазливо, а правителството на Тайван да разработи повече мерки за справяне с дезинформацията и ефективно противостоене на китайските опити за манипулация.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    26 4 Отговор
    А хамериката не разчита на дезинформация? Голям смях!
  • 2 Въпрос

    26 4 Отговор
    А не е ли вярно, че САЩ предават съюзниците си?
    И още по-лошо те ги унищожават икономически, вкл. и България.
    Добив и износ на българското злато и др.ценни метали безплатно.
    Американските централи продават тока си два пъти по-скъпо от аналогичните български ТЕЦ.
    САЩ използват четири бази в България безплатно, а, например, на Турция плащат по 1 милиард долара годишно.
    Унищожиха 4 блока на АЕЦ Козлодуй и не ни разрешават на построим АЕЦ Белене.
    Унищожиха военната ни промишленост, за да не конкурираме тяхната.
    Подкрепят Македония против България.

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Изборът на площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, "нашите политици" разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 4 Няма страшно

    4 1 Отговор
    Баба Пелоси ще отиде там и ще унищожи всички фалшиви новини. Тя от фалшиви новини най-много разбира.