Last news in Fakti

2 Август, 2022 07:05 2 553 0

Кипър разчита на международна цифрова магистрала, за да стане важен регионален център

  • кипър-
  • магистрала-
  • азия -
  • европа

Става дума за подводна магистрала, която ще свърже Азия и Европа и ще е за пренос на данни на стойност 850 млн. долара

Кипър разчита на международна цифрова магистрала, за да стане важен регионален център - 1
Снимка: Shutterstock

Кипър ще се включи в проект за цифрова магистрала под водата, съобщиха местни медии, цитирайки министърът на финансите Константинос Петридис.

Става дума за подводна магистрала, която ще свърже Азия и Европа и ще е за пренос на данни на стойност 850 млн. долара.

Тя тръгва от Сингапур и прекосява Саудитска Арабия, Израел, Кипър и Гърция. Последните ѝ "спирки" са Франция и Италия.

По-конкретно в нея ще се включи кипърският държавен телеком СИТА, който ще подпише споразумение и ще участва чрез държавния телеком Cyta.

За държавния телеком на Кипър създаването на подобна международна цифрова магистрала е геостратегическо решение със съществен ефект върху глобланата икономика.

Официално се очаква коридорът да влезе в експлоатация през 2025 година. Централата му ще бъде в Кипър, което за финансовия министър е допълнителна възможност за увеличаване на дългосрочните икономически ползи за страната.

От СИТА подчертават, че с този проект Кипър ще се превърне във важен регионален център за цифрови услуги, като например съхранение, пренос и обмен на данни между Европа и Азия.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА