4 Август, 2022 09:40 614 6

Пелоси разговаря с председателя на южнокорейския парламент след посещението си в Тайван

  • тайван-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • нанси пелоси

Усилията на двете правителства за денуклеаризация и мир чрез международно сътрудничество и дипломатически диалог ще се основават на силно и мащабно сдържане на Северна Корея

Пелоси разговаря с председателя на южнокорейския парламент след посещението си в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС

Председателката на Камарата на представителите на САЩ и председателят на южнокорейския парламент Ким Джин-пьо заявиха в съвместно изявление след срещата си, че са се споразумели да подкрепят усилията за денуклеаризация на Северна Корея и изразиха загриженост от нарастването на заплахата от стрна на Пхенян, съобщи агенция Киодо.

Усилията на двете правителства за денуклеаризация и мир чрез международно сътрудничество и дипломатически диалог ще се основават на силно и мащабно сдържане на Северна Корея, добавя се в изявлението. Пелоси и Ким са отбелязали разширяването на връзките между двете страни, като отбелязват как съюзът между Република Корея и САЩ се разширява, обхващайки зони като отбранителната сигурност, икономиката и технологията.

С цел по-добра подкрепа на тези връзки двамата са се споразумели да разгледат резолюция по повод 70-ата годишнина от началото на Корейската война.

Двамата са обсъдили и регионалната сигурност, икономическото сътрудничество и климатичните проблеми, съобщава Асошиейтед прес. Очаква се по-късно днес Пелоси да посети границата между Северна и Южна Корея и да разговаря по телефона с президента Юн Сук-йол.

Пелоси пристигна в Сеул снощи след посещение на Тайван, на което изрази непоклатимата решимост на САЩ да защитават демокрацията на острова, който Пекин смята за своя отцепническа провинция.

Китайските въоръжени сили започнаха днес, малко след 4 часа по Гринуич, военни учения с бойни снаряди в шест района в близост до острова, отбелязва Ройтерс. Тайвански представители заявиха, че ученията нарушават устава на ООН, навлизат в териториалните води на Тайван и са пряко предизвикателство към свободата на въздушния и морския транспорт.

Пекин провежда учения на най-натоварените морски и авиационни пътища, което е "безотговорно, незаконно поведение", подчерта управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия.

Говорител на тайванския кабинет добави, че сайтовете на министерството на отбраната, президентството и външното министерство са били подложени на кибератаки.

Китайският външен министър Ван И от своя страна определи посещението на Пелоси на Тайван като "маниакално, безотговорно и изключително нерационално" поведение от страна на САЩ. Пекин положи възможно най-големи дипломатически усилия за предотвратяване на кризата, но няма да позволи да се засягат жизнените му интереси, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БабишкерФалоси

    12 0 Отговор
    Бута света към ядрена зима.
  • 2 Н. Пелоси

    10 0 Отговор
    82 годишна, вместо да си гледа старините, тръгнала по географията да създава конфликти.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Благодарение на бабето в розово Мъск ще си прави колички без батерии 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 Полуоси

    3 0 Отговор
    ясна си ми, и от там ше бягате - държейки се за колесника с подвити опашки...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сноу

    1 0 Отговор
    Плю..плю ..в пазвата ,че и по надолу...тоя път аранжимента е постигнал значителни резултати ..То е било мацотене ,висулки, дрънкулки ,дизайнери ,моделиери ,че накрая и дигитална обработка почти до рисунка ,а растоянието до фокуса мерено с микрометър ,но резултата е най обикновен нагъл бабешкун