Last news in Fakti

4 Август, 2022 11:13 1 763 11

Швейцария: Неутралитетът ни не е под въпрос

  • швейцария-
  • неутралитет-
  • русия-
  • санкции-
  • президент

Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си влизане в Съвета за сигурност на ООН Швейцария "е все така неутрална"

Швейцария: Неутралитетът ни не е под въпрос - 1
Източник: БГНЕС

Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си влизане в Съвета за сигурност на ООН Швейцария "е все така неутрална", увери вчера президентът Игнацио Касис, разграничавайки военния "неутралитет" от осъдителната реакция срещу нарушение на международното право, предаде Франс прес.

"Естествено в Европа има усещане за по-силно единство срещу тази агресия (на Русия срещу Украйна, бел. АФП), изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната ситуация, на която се радвахме вече 70 години", заяви президентът на федерацията пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк.

Но "Швейцария е все така неутрална, неутралитетът на Швейцария не е под въпрос", увери той, отхвърляйки по-специално идеята за сближаване с НАТО. "Сближаване в смисъл на междинна стъпка с оглед молба за членство един ден - не, за момента в Швейцария няма такава политическа дискусия", каза Касис.

"Неутралитетът е доста просто нещо: не участваме във войни, не изпращаме оръжия или войски на война и не предоставяме територията си за оръжия или войски на воюващи страни, нито участваме във военни съюзи като НАТО", посочи той.

Но "около този неутралитет има външна политика и политика за сигурност", а "да се осъди нарушението на международното право, каквото е руската военна агресия, представлява конституционно задължение, което не накърнява по никакъв начин неутралитета", настоя държавникът.

Швейцария се присъедини към санкциите срещу руски представители, наложени от ЕС след инвазията в Украйна.

Според някои наблюдатели това кара Москва вече да не смята Швейцария за неутрална и това е причина за принудителната пауза в сирийските преговори, чийто нов кръг трябваше да се състои в края на юли в Женева.

"Очаквано беше руснаците да не ни бъдат благодарни за санкциите, това е съвсем предсказуема реакция, но тя изобщо не променя позицията на Швейцария", коментира Игнацио Касис.

За пръв път откакто стана преди 20 години членка на ООН, през юни Швейцария бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност, където ще заседава от януари.

Настоявайки за подсилване на договора за неразпространение на ядрените оръжия, чиито страни участнички са се събрали в ООН от понеделник, швейцарският президент отбеляза, че в Съвета за сигурност страната му ще се опита "да хвърли мост" между ядрените и неядрените сили, ползвайки се с доверие като неутрална страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    25 2 Отговор
    Тея отдавна спряха с неутралитета, още като се включиха в ковид цирка със сертификатите.
  • 2 Хахаха,

    22 0 Отговор
    Лицемер до лицемера в таз Европа. Поне да си траят, че дразнят много, когато гордо размахват знамето на двойния стандарт.
  • 3 Адам Хилтън

    20 1 Отговор
    Хаха - тя и Австрия каза същото, въпреки че миналата година размятаха израелски знамена когато Израел бомбеше Палестина. Лицемерието не е "неутралитет", ще извинявате!

    Коментиран от #11

  • 4 Да, да...

    20 1 Отговор
    Бяхте по време на дребния с мистачките неутрални. Днес сте 100% в калта на западналите.
    И швейцарския франк е чиста хартийка, както евро, долари, йени и подобните ..
    Днес се брои само това, което ГО ИМА. Стоки, нефт, газ, уран, бензин, самолети, коли...
    А вие прекалихте със спекулациите. И скоро ще изтечете в канализацията, заедно с ЕССР...
    Баба ви Урсула ви поздравява :)!
  • 5 Корги

    21 1 Отговор
    Мирна ситуация? 70 години? За Югославия да е чувал нещо този или йок?
  • 6 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Кое? Нали бичите Санкциите и вие против Русия. Хаххаха Аре са зимен Фалит, като сте яко тарикати.
  • 7 Сандо

    17 1 Отговор
    Големи шмекери се навъдиха на Запад.И дори не се изчервяват като лъжат.
  • 8 майер

    13 1 Отговор
    Тези са най-испечените мошеници в европа
  • 9 Митю

    10 0 Отговор
    Невинният се оправдава,...
  • 10 Златар знахар

    2 3 Отговор
    Скоро швейцарския франк ще махне златното покритие и Чао капиталовложители от изтока!
    Без руско злато монетния им двор ще спре сеченето на златни монети!
  • 11 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Вземам повод от: ,,...когато Израел бомбеше Палестина...!" Австрия е суверенна държава с традиционно изключително добро Управление, а австрийския народ затова е християнски мъдър, защото заема най-хубавата европейска земя - истински Земен Рай, Дар от Бога! И това, че знае, че Израел е ИЗБРАНИЯТ БОЖИЙ НАРОД! Това повествование на Господа, като Червена Нишка преминава през Стария Завет и продължава до последната книга на Новия Завет - Откровение (Апокалипсис)! Какво прави джихадистка Палестина? Постоянно изстрелва ракети-самоделки към израелската древна Земя, която Лично Бог показа на Мойсей на планината Синай, казвайки: ,,Ето, давам ти тази Свята Земя за Вечни Времена, да я ПАЗИШ и обработваш...!" И си спомняме, когато Евреите изопачиха Божиите Заповеди, всички описани подробно в Стария Завет, Господ, Израйлевият Бог, ги наказа, както ги беше предупредил много строго! Но им обеща, че пак ще ги върне от четирите Ветрища на Земята в Мястото, което им беше дал! Бог не е човек, та да лъже! ТОЙ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО СИ! И на 14 май 1948 г. Давид Бен Гурион обяви създаването на Новия Израел! Още на другия ден Египет, Йордания и Сирия нападнаха Израел, но Израел ги победи! ДАВИД ПОБЕДИ ГОЛИАТ! След това имаше Войни през 1956, 1967, 1973, 1980 година! Израелската армия винаги излизаше ПОБЕДИТЕЛ! Който не е посещавал Израел, нека го направи, за да отиде на Божи Гроб и да види Една Процъфтяваща Израелска Държава! БОГ Я ПАЗИ, КАКТО Е ОБЕЩАЛ! АМИН!
Новини по държави: