Last news in Fakti

5 Август, 2022 22:55 1 260 10

Human Rights Watch: ЕС да не пуска Хърватия в Шенген заради лошо отношение към мигранти

  • ес-
  • европейски съюз-
  • хърватия-
  • мигранти-
  • human rights watch-
  • шенген

Human Rights Watch (HRW) заяви, че Хърватия не трябва да става част от Шенгенското пространство без граници на Европейския съюз и призова ЕС да не допуска Хърватия в зоната без паспорти

Human Rights Watch: ЕС да не пуска Хърватия в Шенген заради лошо отношение към мигранти - 1
Снимка: Shutterstock

Human Rights Watch (HRW) заяви, че Хърватия не трябва да става част от Шенгенското пространство без граници на Европейския съюз, въпреки факта, че балканската страна е изпълнила всички изисквания за присъединяване към тази зона, съобщава "Шенген виза инфо". Организацията призова ЕС да не допуска Хърватия в зоната без паспорти.

Такова искане бе отправено във връзка с отношението на Хърватия към мигрантите. Освен това в доклад, публикуван на 8 ноември, неправителствената организация хвърли обвинения срещу Европейската комисия, че балканската страна е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.

"Незаконното и насилствено връщане на търсещи убежище и мигранти от Хърватия трябва да я дисквалифицира от присъединяване към Шенгенското пространство", изтъкна в тази връзка Лидия Гал, старши изследовател за Източна Европа и Балканите в HRW, добавяйки, че действията на Комисията "изпращат посланието, че сериозните нарушения на правата на човека не са пречка за присъединяването към Шенген", съобщава "Радио Свободна Европа".

Въпреки това подобни обвинения, свързани със злоупотреби, отправени от мигранти, както и от правозащитни групи, често се отричат ​​от властите в Хърватия.

Комисията на Европейския съюз преди това призова Европейския съвет да приеме решение, за да позволи на Хърватия, както и на Румъния и България да станат част от безпаспортната зона на Шенген.

Коментарите на Комисията идват чрез доклада за състоянието на Шенген от тази година. Освен това в изявлението се подчертава, че трите споменати страни са изпълнили всички изисквания, за да станат част от страните от Шенгенската зона.

В тази връзка комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон подчерта, че Шенгенската зона трябва да бъде завършена, като се позволи на България, Хърватия и Румъния да се присъединят към тази зона.

Йохансон подчерта, че "това лято ни вдъхновява да възстановим напълно свободата на движение и да направим Шенген готов за бъдещето, така че нашите деца да могат да работят, учат и пътуват в цяла Европа, по всяко време и където пожелаят", независимо от процеса все още не е финализиран.

Хърватия е обект на процедури за оценка на Шенген от няколко години, докато през последното тримесечие на 2019 г. Комисията заключи, че властите в Хърватия са предприели всички необходими мерки за прилагането на всички части от достиженията на правото от Шенген.

Наскоро бе съобщено, че Хърватия ще стане член на еврозоната от 1 януари следващата година, като по този начин ще стане 20-ата страна част от тази зона.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    17 3 Отговор
    Я камилата /ЕС/, а камиларят/Хърватия/, зимата студ ,глад и мизерия, което ще "сплоти" европейците!

    Коментиран от #3

  • 2 Адам Хилтън

    22 3 Отговор
    Ха - а Полша защо не получи забележка, миналата зима когато остави мигрантите на беларуската граница да умират от студ? Просто признайте че си търсите причина, да прецакате точно Хърватия ей така!
  • 3 Е да де,

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    на план Маршал да не беше по-топло?Европа си тръгна,основно Западна Германия с магистралите,а кат гледам по архивните филми Франция-градовете,в които влиза американската армия,все едно Варна и Букурещ 1992.Мизерия,евтиния и ай да не продължавам.Ши мине от ден до пладне.

    Коментиран от #5

  • 4 един от многото

    20 0 Отговор
    Нека някой от HRW го хванат в някоя арабска или африканска държава без документи и после искам да чуя коментарите му!
  • 5 Зззз

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Е да де,":

    Абе не ми говори за колониалистите от западна Европа. Нямат нищо и векове са грабили ,ще ми говориш за тези и сега целият източен блок го грабят ,та и Русия искат да да я колонизират ама ще си строшат зъбите. Ти пък какво видя хубаво за 33години ? Обезлюдените селца и градчета ,загубеното сел стопанство ,хранителната промишленост,образованието,медицината ,какво е хубавото? Ааа циганизацията !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Е как?

    3 2 Отговор
    Кат глеш кво стаа в Тимишоара,Арад и Варадин(така е българското наименование на Орадеа).Тъмни субекти се разхождат,необезпокоявани от властите,а от другия край на границата где кво стане му го изсипват на техния министър председател на гърба Здрава гърбина има тоя Орбан Виктор.А да си спомни някой как прайм министъра Иван Костов нареди на тогавашен Началник Атанас Атанасов(да,тоя дет е бил прокурор в село Преслав) да затвори границата 99-та година.Такъй ми ти работи.
  • 8 географ

    4 0 Отговор
    Защо в статия за Хърватия сте сложили снимка от БиХ?

    Коментиран от #9

  • 9 ДрБр

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "географ":

    Такава имали, такава сложили. То Мостар е близо до Хърватия.
  • 10 Римлянин

    0 0 Отговор
    Според Human Rights Watch те, мигрантите могат да се населват на наша територия но ние не можем да се защитим.
    Права имат и бандитите който ползват оръжие срещу мен, но ако аз имам и се пазя с него ще ме вкарат в затвора!
    Право на бандитите.
Новини по държави: