Last news in Fakti

8 Август, 2022 07:15 1 556 1

Куба получава помощ от Мексико и Венецуела в борбата с пожар в петролна база

  • куба-
  • пожар-
  • помощ-
  • хаван-
  • хранилище-
  • мексико-
  • венецуела

В петък мълния запали едно от осемте хранилища в пристанището за супертанкери "Матансас", на 130 км източно от столицата Хавана

Куба получава помощ от Мексико и Венецуела в борбата с пожар в петролна база - 1
Снимка: Shutterstock

Куба и днес се опитваше да постави под контрол пожара в главното си петролно хранилище, при който е загинал един пожарникар, като потърси помощ от Мексико и Венецуела за борба с бушуващите пламъци, съобщи Ройтерс.

В петък мълния запали едно от осемте хранилища в пристанището за супертанкери "Матансас", на 130 км източно от столицата Хавана. Втори резервоар се запали вчера, като свари неподготвени пожарникарите и другите на мястото на инцидента. Шестнадесет души се водят за изчезнали, посочва Ройтерс.

Втората експлозия рани повече от 100 души, 24 са в болница, като петима от тях са в критично състояние.

"Изправени сме пред пожар с такива мащаби, че е много трудно да бъде овладян в Куба, където няма всички средства, които са необходими", заяви кубинският президент Мигел Диас-Канел пред репортери.

Днес 82 мексикански и 35 венецуелски служители с опит в борбата с пожарите, свързани с горива, се присъединиха към усилията, пристигайки с голямо количество химикали за гасене на пожари.

"Помощта е важна, бих казал, че е жизненоважна и ще бъде решаваща", заяви Диас-Канел. Куба е използвала вода и хеликоптери, за да се бори с пламъците.

Всеки резервоар в базата може да съхранява 300 000 барела петрол и осигурява гориво за електрическите централи. Куба страда от ежедневни прекъсвания на електрозахранването и недостиг на гориво, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссссс

    1 0 Отговор
    Ало раша къде избяга когато всичко им беше добре бяхте зад тях а сега нищо не казвате.