Last news in Fakti

10 Август, 2022 07:00 1 630 4

Великобритания се готви за поредна гореща вълна

  • великобритания-
  • гореща вълна-
  • горещини-
  • жега

Милиони хора ще бъдат засегнати от забрана за поливане с маркучи

Великобритания се готви за поредна гореща вълна  - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания се подготвя за екстремни температури през поредната гореща вълна и през следващите седмици милиони хора ще бъдат засегнати от забрана за поливане с маркучи, предаде ДПА в партньорство с информационна агенция ПиЕй.

Британската метеорологична служба издаде четиридневно предупреждение за екстремни горещини в някои части на Англия и Уелс за периода от четвъртък до неделя, като се очаква на някои места температурите да достигнат до 35 или дори 36 градуса по Целзий.

Агенцията за здравна сигурност на Великобритания удължи срока на действие на третото ниво на предупреждение за горещини, обхващащо Южна и Централна Англия, от вчера по обяд до 23:00 часа в неделя, като експертите съветват хората да внимават за по-възрастните и хората със съществуващи заболявания, както и за малките деца.

На фона на тези предупреждения 10 пожарни коли и около 70 пожарникари се бориха с пожар в трева на кръстовище на магистрала М25 в Енфийлд, Северен Лондон. От лондонската пожарна служба съобщиха, че са запалени около пет хектара трева и храсти. Кадри, споделени в социалните мрежи, показват пламъци и гъст черен дим край магистралата, където две платна са затворени и се образуват задръствания, докато пожарникарите се борят с огъня. Друг огромен пожар избухна в Ръшмир Хийт, близо до Ипсуич.

Промените в климата правят горещите вълни по-интензивни, чести и вероятни, като рекордните температури от миналия месец са поне 10 пъти по-вероятни поради глобалното затопляне и "практически невъзможни" без него, показват изследвания. Учените също така предупреждават, че вероятността от суши става все по-голяма поради изменението на климата, предизвикано от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива и други човешки дейности.

Компанията "Темз уотър", която снабдява с вода 15 милиона потребители в Лондон и долината на Темза, стана поредната компания за водоснабдяване, която сигнализира, че ще въведе забрана за използване на маркучи за поливане в условията на горещото и сухо лято. От водната компания заявиха: "Предвид дългосрочната прогноза за сухо време и поредната прогноза за много високи температури, които предстоят тази седмица, планираме да обявим временна забрана за използване на маркучи през следващите седмици". Компанията призова клиентите да използват само толкова вода, колкото им е необходимо за основните им нужди.

"Саут ийст уотър" и "Съдърн уотър" вече обявиха забрани за използване на маркучи, след като тази година в Югоизточна Англия бяха отчетени 144 дни без дъжд или с малко дъжд, което е най-сухото първо полугодие от 1976 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Дън

    6 0 Отговор
    Бегайте в морето !
  • 2 Име

    2 0 Отговор
    Земни беди, които ще свършат след определено време и след това ще има радости, като преди(Тодорживково време). - Неизвестен източник
  • 3 някой

    11 0 Отговор
    Сега да видят какво е жега. Пак ще има разтопени писти, изкривени релси и т.н. Прословутите зелени и тучни поляни ще станат жълти и не толкова тучни...
    Така ще лъсне, че англеата не строят по-добре и по-здраво инфраструктурата си, а просто са подложени на климатични условия без крайности. Сега, обаче, при крайности (високи температури) се виждат невидими до преди това неща.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: