10 Август, 2022 14:33 1 304 4

Сирийските мигранти в Турция се връщат по родните си места

  • сирийски-
  • мигранти-
  • турция-
  • истанбул-
  • инфлация

Поради оскъпяването на живота в Турция

Сирийските мигранти в Турция се връщат по родните си места - 1
Източник: Shutterstock

"В Турция всичко стана много скъпо. Трудно ни е да живеем. Когато дойдохме, беше лесно. Но сега наемите се скочиха, горивата са скъпи. Не можем да се справяме при тези трудни икономически условия. Затова решихме да се върнем в Сирия”. Това казва сирийският гражданин, Инаят Али Хамко, 40-годишен мъж, баща на три деца, предаде БТА.

Семейството е сред 50-ината сирийски бежанци, които със съдействието на община Есенйурт в Истанбул се връщат в Сирия.

Кметът на община Есенйурт Кемал Дениз Бозкурт посочи, че районът е сред най-гъсто заселените със сирийски мигранти в мегаполиса.

“Миграцията е много сериозен проблем поради засиления поток и в нашата община приехме програма. Създаваме улеснения за сирийските бежанци, които по собствено желание искат да се завърнат по родните си места. Осигуряваме им автобуси, които да ги превозват до Сирия. Поради епидемията от Ковид-19 се наложи да прекъснем за известно време. Сега изпратихмe втората група от началото на тази година“, разказа той.

По думите му тяхната инициатива получила широк обществен отзвук. Бежанци от други райони също искали да им осигурят места в автобусите.

Ако има места, настаняваме и тях. Със съдействието на общината досега се върнаха над 3000 сирийски мигранти, които бяха регистрирани при нас. Нашите автобуси ги отвеждат до границата, а след това със съдействието на турски служители се отвеждат до безопасните райони на страната по маршрут, който е организиран от Червения полумесец,” допълни кметът.

Според турското законодателство върнал се от Турция мигрант в Сирия няма право да се връща обратно в срок от 5 години.

В община Есенйурт са регистрирани официално 175 000 мигранти, но неофициално се твърди, че са над 300 000.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Журнал

    9 3 Отговор
    Там има още милиони индианци от сирия и Афганистан
  • 2 Паркър

    7 0 Отговор
    Икономически мигранти,сър
  • 3 Теодор Рузвелт

    9 1 Отговор
    8 млн сирийци се завръщат в демократична Сирия, в Турция вече е скъпо и според статията излиза по евтино да наемеш една палатка за 12 членното сирийско семейство в центъра на пустинята, вода си внасят от демократичен Афганистан
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: