Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2022 14:45 1 087 16

Украйна получи двегодишен мораториум по външния си дълг

  • украйна-
  • меморандум-
  • дълг-
  • милиарди-
  • кредитори

Съобщи премиерът, Денис Шмигал

Украйна получи двегодишен мораториум по външния си дълг - 1
Източник: БГНЕС

Украйна получи от международните си кредитори двегодишен мораториум по външния си дълг, оценяван на 20 милиарда долара, съобщи премиерът, Денис Шмигал, цитиран от Франс прес.

"Инвеститорите във външен дълг на Украйна се съгласиха плащанията да се забавят до 2024 г. Това позволява на Украйна да поддържа макрофинансовата стабилност и да засили икономическата си жизнеспособност", посочи Шмигал в Туитър, предава БТА.

Министърът на финансите Сергей Марченко изрази признателност към инвеститорите за това, че са приели украинското предложение и изтъкна, че благодарение на солидарността с Украйна, проявена от частните инвеститори и официалния държавен сектор, страната ще бъде в състояние да отговори на нуждите на украинския народ.

Група западни кредитори, включваща Франция, САЩ, Япония и Великобритания, се съгласи на 20 юли да бъде отложено плащането на лихви по украинския дълг след молба на Киев, в която се призовават и другите притежатели на облигации да последват този пример.

Украинската икономика се срина от началото на руската инвазия на 24 февруари и последвалата война. Според последните прогнози на Световната банка от юни БВП на страната може да потъне с 45 процента тази година.

Отлагането на плащанията по падежите на украинските облигации може да позволи на Киев да спести най-малко 3 милиарда долара за две години, по изчисления на Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А русия получи

    5 14 Отговор
    Един 40 гoлeмu и с paзшupeнu вени, гpyпoвo в peктyмa.
  • 3 За Украйна фъндък

    6 13 Отговор
    За русия кьотек
  • 4 Жорето

    13 1 Отговор
    Ще връщат на дедо си цървулите.Изгоряха Каргил и Монсанто.Другите държави са за украса.
  • 5 Интересно как

    19 3 Отговор
    несъществуваща държава ще плаща дългове? САЩ и дружките им се набутаха.
  • 6 Гоуем демократ

    22 3 Отговор
    Мораториум! Не опрощаване! Ама тоя мораториум в следващите години ще им излезе не само през носа но и през всички други възможни дупки! Изобщо се чудя на укрите как търпят и се водят по акъла на шайката управлявщи начело със Зеленчо!!!
  • 7 Пешо

    5 0 Отговор
    Какво можеха да направят друго тези юнаци?И какво от това?Не се знае какъв завършек ще има в тази територия и дали ще получат въобще нещо.То е било закуски, обяди и страстни вечери с яко пре.ждане.Наздраве.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Запознат

    11 1 Отговор
    Украйна има над 200 милиарда външен дълг, а получиха гратисен период само за 20 милиарда. Айде малко по коректно!
  • 10 Финансист

    5 0 Отговор
    Окрайна тегли 20 милиарда само миналата година!
  • 11 Ми да

    0 5 Отговор
    Нали после руснаците ще го плащат!
  • 12 Сталин

    5 0 Отговор
    Евреите съсипаха Украйна,вкараха я във война и я фалираха с непосилни дългове и откраднаха 50 тона злато от Украйна
  • 13 Вълканов

    4 1 Отговор
    Насежса всяка оставете Западните банки ги чака фалити , , банкрути. Без газ и безпаричие банкрутите в най скоро време.
  • 14 Вълканов

    7 1 Отговор
    Надежда всяка оставете. Занадът освен липсата на газ го чакат банкови фалити и затваряне на предприятия.
    Русия постига своето със забавянегто на войната. Руската банка отчита ръст от над 6 милиарда евро.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 5 Отговор
    Аз смятам,че заложилият на Украйна ще спечели много пари!Заложилия на русия ще фалира.Просто имам такъв усет,а досега този усет ме е водил точно.

    Коментиран от #16

  • 16 Майстор на спорта

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ти познавам усета, обаче ти предлагам да попрочетеш някой друг икономически сайт (в тях поне няма политика). На 07.08.2022 няколко азиатски икономически сайта препечатаха интервю за китайска медия на Председателят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Какво казва тя: "Ускорено руските банки ще бъдат “очистени” от долари и евро. Централната банка на Русия обяви нови мерки за намаляване на банковите операции в долари и евро. Целта е да се намалят рисковете за гражданите и бизнеса, възникнали след блокирането на руски активи в чужбина и поради санкционните ограничения върху разплащанията. Спестявания, депозити ще бъдат „изчоплени“ за конвертиране в рубли и използване на финансови инструменти в рубли. Или в други валути - безопасни от гледна точка на рисковете от санкции. Например китайският юан, хонконгският долар, дирхамът на ОАЕ, турската лира, валутите на съседните страни."
Новини по държави: