Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2022 22:40 1 140 27

Гутериш настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Украйна

  • запорожката аец -
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • москва-
  • киев-
  • напрежение-
  • опасност-
  • генералният секретар на оон-
  • антониу гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  призова днес за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ

Гутериш настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Украйна  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти днес, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той призова Русия и Украйна да не вземат на прицел съоръжения в обекта или околния район.

Обектът не трябва да бъде използван като част от каквато и да било военна операция. Точно обратното, наложително е постигането на спешно споразумение на техническо равнище за създаването на безопасен демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района, каза още Гутериш.

САЩ подкрепят призивите за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие, каза днес говорител на Държавния департамент.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 6 Отговор
    Кажи го на укрите.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Предпоследния Марсиянец

    8 44 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Рашисткия терорист-окупатор вън от Украйна!

    Коментиран от #26

  • 4 българин

    6 40 Отговор
    Вън рашисткия окупатор от цяла Украйна и Крим!

    Коментиран от #21

  • 5 Рушляк

    4 38 Отговор
    А оръжията които са складирани в АЕЦ ът ,рашии къде ще го преместят. Нали ако го изкарат на показ ,ще стане като летище Саки с
    В Крим. Хаймарс дебне отвсякъде
  • 6 Пич

    21 0 Отговор
    Когато един слаб ум , не може да се противопостави на птевъзхождащ го такъв , търси спасение в триенето !
  • 7 Дявола

    8 8 Отговор
    Е коя империя би си помислила да направи демилитаризирана зона по време на анексия и заграбване на територии, това е все едно да помолиш Чингис Хан да не плъзва с ордите си по цял свят и той да те послуша, както ООН и Запада с войници направи демилитаризирана зона в Корея срещу Сталин и Китай така трябва да е и сега иначе няма как така да се съгласи Кремъл
  • 8 Хехе

    30 0 Отговор
    Евтини трикове. Руснаците ще се изнесат и нацитата ще се нанесат с цивилните заложници. Тоя филм сме го гледали. Няма да стане.
  • 9 Майна

    19 0 Отговор
    Този ,,говорител,, е без значение, вече..
    ,,Европа внезапно се превърна в великолепна бъркотия с правителства, падащи като патешки игли, индустрия затворена от липса на гориво и граждани, които се надигат срещу безумните диктати на Световния икономически форум (WEF) за драстично намаляване на добитъка и закриване на земеделието - на практика обявявайки производството на храни за неприемлива опасност за околната среда.

    Прерязване на гърлото ви
    Това, разбира се, след като правителствата на Евроландия прерязаха гърлата си, като се самосанкционираха от руския петрол и природен газ.,,
  • 10 Майна

    13 0 Отговор
    ,,Разбира се, правителствата на Меркел, а след това и на Олаф Шолц, се разкриха като най-чисти лицемерни идиоти.

    Насадените навсякъде глобалистки марионетки вероятно ще бъдат свалени. Мога да си представя сценарий, при който НАТО и Евросъюзът ще се разпаднат в безпомощно безчестие и различните участващи страни ще трябва да предоговорят съдбите си, отказвайки се от съветите и принудата на САЩ.

    Може дори да станат противници на САЩ, а не съюзници.,,
  • 11 Майна

    8 0 Отговор
    Съвсем скоро всяка държава ще бъде сама за себе си в това главно събитие от четвъртия завой (известен още като дългата извънредна ситуация). Глобалното единство е мираж, заедно с всички абсурдни разкази за световно правителство.

    И във всяка държава за себе си, това ще бъде всяка общност, всяко семейство, всеки човек за себе си, докато, внезапно и болезнено, ежедневният живот не бъде реорганизиран от самото начало.

    Хора, пригответе се.
  • 12 az #Контрапропаганда

    16 2 Отговор
    Държавният департамент на САЩ даде картбланш на Киев да атакува действащата запорожка АЕЦ /най-голямата в Европа/, с цел предизвикване на ядрена катастрофа!
  • 13 уaйтнoйз

    4 0 Отговор
    Настоявам и аз за питейна вода около Кара дере... Председателя да я носи в кофи. Оня почетнио
  • 14 уaйтнoйз

    2 0 Отговор
    Когато се срещнат човека с парите и човека с опита... Обикновенно се разделят след време в друга конфигурация. Човека с парите вече няма пари, но има опит.. а човека с опита има и пари.Така греблото може да се настъпва безкрайно и да се коментира от 2те гледни точки. Това не носи нищо на нашите герои
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пьешу

    9 0 Отговор
    направо е непостижимо за нормалния разум колко са нагли.
    да уточня - и укрите, и носителите на... таквоз. :D
  • 17 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Укрите ,повтарят ,ЗАЕЦ,е наша ,ще я вдигнем във въздуха..Както Припят 86 та. ..Сащ и Англия са съгласни с това .Вс е ок.
  • 18 Червенски

    2 11 Отговор
    "Гутериш настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Украйна"--- Правилно е настоял, защото ако руснаците извън централата и тези руснаци които са я превзели, продължат да се обстрелват едни други, може да стане голем сакатлък. Евала на Зеленски, че повдигна този въпрос и разобличи руснаците с грижа за света. Велик и отговорен мъж е Зеленски!

    Коментиран от #19

  • 19 разбира се

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Червенски":

    Путин така се е побъркал от герочните победи на Зеленски и контраофанзивите му, та обстрелва дори своите които са превзели централата от месеци. Добре че бе загрижения Зеленски да обясни случващото се на мъдрия Гутериш, за да вземе тези строги мерки
  • 20 Елементарни изтъркани номера

    5 1 Отговор
    Украинците казали че Русия сама обстрелвала района под техен контрол? На Зеленски просветата я знаем що за стока са, ама не се ли усещат поне малко че миришат?
  • 21 Марш да миеш посуда в Европата

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Крим е Руски а Украйна е измислена страна.
  • 22 Гутериш, Обадисе на Нациста Зеленски

    5 0 Отговор
    да спрят да обстрелват Зрожката АЕЦ какво се правиш на Умряла Лисица!! Обстрелват АЕЦ с " Демократични" оръжия Подарък от твойте спонсори!!
  • 23 Гутериш, Обадисе на Нациста Зеленски

    2 1 Отговор
    да спрят да обстрелват Зрожката АЕЦ какво се правиш на Умряла Лисица!! Обстрелват АЕЦ с " Демократични" оръжия Подарък от твойте спонсори!!
  • 24 Шантаж по англосаксонски.

    8 1 Отговор
    Не се заблуждавайте, това е коварната ,подла игра на англосаксоните..Всичко ,което върши Зеленски ,дори и обвинениятаму към Русия са нареждания на господарите му..Атакуването по централата също му е наредено ,с цел шантаж хаос, паника в Европа , засилване на недоволството , атаките с/у Русия.Номера е да бъде обвинена Русия . ..Майстори са на коварните сценарии ,известни с пословичнарта си коварност.
    Зелински не би посмял на своя глава да направи това ,ако не му е наредено, но той вече е принуден да действа както му наредат заради онова което получи и продължава да получава...Той вече е зависим и ще неще , ще прави това ,което му кажат.
  • 25 Информация за размисъл

    3 0 Отговор
    Вчера в словото си по повод годишнината от най-голямото в човешката история престъпление срещу човечеството - двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки - същият този най-високопоставен чиновник в света съвсем случайно е пропуснал да спомене ПО ЧИЯ ЗАПОВЕД И ОТ КОЯ ДЪРЖАВА са извършени тези бомбардировки. Впрочем - за престъпления срещу човечеството няма давност , но чакайте Международния съд на ООН да се самосезира по този повод... Забравил е човекът. Така че - вярвайте му колко е загрижен за ставащото в Украйна. И защо е толкова загрижен...
  • 26 НАТОвския наглец - вън от България.

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Предпоследния Марсиянец":

    ПРИСЪСТВИЕТО МУ В СВЕТА СЕ ВИЖДА - КОЛКО ПЪТИ СЕ Е ОТБРАНЯВАЛ И КОЛКО ПЪТИ Е ОСЪЩЕСТВЯВАЛ АГРЕСИЯ?
  • 27 Стрелата

    0 0 Отговор
    Чииии вее кой те смята пак щте поемеш някоя ракетка...
Новини по държави: