Тема: Украйна

12 Август, 2022 08:55 1 203 15

Няма непосредствена заплаха за Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • запорожка аец-
  • опасност-
  • електроцентрала-
  • атомна

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Няма непосредствена заплаха за Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси по време на сесията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. "Това обаче може да се промени във всеки един момент", предупреди той, предаде БТА.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. "Аз лично съм готов да ръководя такава мисия", каза той.

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и сред най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационен власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишел

    7 12 Отговор
    Съвсем очевидно ВСУ пристрелват цел в Запорожката АЕЦ - хранилищата на отработено гориво. Сега няма да нанесат удар на поражение, защото ветровете там са от източна посока и радиоактивното заразяване ще засегне Украйна и много вероятно Румъния, Унгария, Полша и други европейски държави.
    При смяна на преноса на въздушни маси от запад, удар на ВСУ върху хранилището ще причини заразяване основно в Донбас и в Русия. Така ще бъде спряна специалната операция, Украйна ще избегне загубата, Русия и Путин ще понесат критични загуби.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Българка

    3 23 Отговор
    Въпросът е защо на територията на АЕЦ има разположени руски войски, струпана техника и бовприпаси. И най-вече защо периметърът до АЕЦ се използва от руските агресори като военна база, от която те обстрелва, избиват украинци и изпепеляват градове и селища. Това е заплаха от ядрена катастрофа. И тази заплаха идва от руските действия

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Сандо

    14 1 Отговор
    Тоя нагъл слуга на сатанинските сили трябва да бъде вързан за едно дърво в централата и там,завързан и безпомощен,да преживява всеки обстрел.И после да споделя на кого се е молел за да го пощади.
  • 5 Мишел

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мишел":

    Допълнение: Следващите три дни ще се усилва източният пренос на въздуха над тази АЕЦ , така че ВСУ ще кротуват .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Надявах се ВЪПРОСЪТ ти да бъде , как така Русия Хенри разполага свои войски и техника там, хем сама обстрелва тязи АЕЦ ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #8

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ХЕМ
    / хенри е от авт.ред./
  • 9 Коки

    14 0 Отговор
    Каква окраинска АЕЦ е Запорожката, че тя отдавна е РУСКА!!!! Някой трябва свикват с мисълта, че окраината няма да я бъде.
  • 10 Мишел

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Въпросът ти, Слава, е основан само на неверните твърдения на украинската страна. От началото на спецоперацията украинската страна играе само мръсна игра.
    В централата няма складиране на боеприпаси и оръжия, но украинците разчитат, че когато причинят радиоактивно замърсяване, никой няма да проверява това.
  • 11 Сорос/ГейБил

    11 0 Отговор
    Дрън, дрън. Дори това да се роди в нечия мисъл, е опастност и престъпление, А онея бомбят. Това оон е НПО и ОПГ, на издръжка на "ЧЕСТНИТЕ, ФИЛАНТРОПИ", банкерчета.
  • 12 нормален

    3 0 Отговор
    Абсолютна лъжа е твърдението на зеления клоун че Русия обстрелва атомната официално се твърди че тази атомна е под контрола на Русия следователно за да я обстрелва Русия трябва да не е в ред извода какъв е този който не е в ред е Клоунът станал любимец на европейските и американски джендъри
  • 13 Олга

    2 0 Отговор
    До каква степен зависимост от куратора е голяма, че най-високия чиновник на МАГАТЕ говори несвързани дори взаимо противоречащи неща, че няма риск, но … "Това обаче може да се промени във всеки един момент".
    НЯМА РИСК ли когато става дума за реална ядрена катастрофа след като всеки ден се извършва ракетен обстрел на АЕЦ - най-голямата в Европа и катастрофата ще бъде по-страшна от Чернобилската?
    Критично важни обекти не са пострадали от ракети Хаймарс само защото руското ПВО го предотвратили.Бият по охладителен корпус, което е критично.
    Има ли е гаранция,че не бъде пропуснато друг път? Така ли се оценяват и предотвратяват престъпните, безумни действия на наркомана с променена психика и психопати около него.Разбирам САЩ, но Европа?

    Коментиран от #14

  • 14 323912

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Олга":

    Значи, няма никаква нужда тази зона да бъде демилитаризирана, както го искат англетата, нали така?
    А от МААЕ защо не отиват да инспекция, както ги канят многократно руснаците - да се убедят, че обстрелите идат от всу? Или точно за това не искат да идат, щото ще им лъснат задниците на укрите?

    Коментиран от #15

  • 15 Олга

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "323912":

    Не искат да инспектират защото руснаците открили интересни неща в Централата - украинските специалисти-нацисти тайно се опитвали да създадат там ”мръсна” радиоактивна бомба за да поставят Русия и Европа на колене.
Новини по държави: