Last news in Fakti

12 Август, 2022 12:20 2 580 58

Русия обещава до 5500 долара на „доброволците“, необходими ѝ за войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • доброволци

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация

Русия обещава до 5500 долара на „доброволците“, необходими ѝ за войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Лишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха посещението на длъжностни лица, като си мислеха, че това ще бъде някаква инспекция. Вместо това пристигнаха мъже в униформи и им предложиха амнистия - ако се съгласят да се бият в редиците на руската армия в Украйна.

През следващите дни десетина души напуснали затвора, според жена, чийто приятел излежава присъда там. Говорейки при условие за анонимност, тъй като се страхува от репресии, тя казва, че приятелят ѝ не е бил сред доброволците, въпреки че с оставащите години до края на присъдата му, „не е имало как да не мисли за това“.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация - ход, който може да се окаже много непопулярен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към тайно набиране на войници, което включва използването на затворници, за да се компенсира недостигът на жива сила.

Това се случва и на фона на съобщенията, че стотици руски войници отказват да се бият и се опитват да напуснат армията.

"Наблюдаваме огромен отлив на хора, които искат да напуснат зоната на военните действия - такива, които служат от дълго време, и тези, които са подписали договор съвсем наскоро", казва Алексей Табалов, адвокат, който ръководи групата за правна помощ "Училище за новобранци".

Групата отчита наплив от молби от мъже, които искат да прекратят договорите си, и „аз лично оставам с впечатлението, че всеки, който може, е готов да избяга", каза Табалов в интервю за Асошиейтед прес. "А министерството на отбраната прави всичко по силите си, за да намери хора, които може да убеди да служат".

Въпреки че министерството на отбраната отрича провеждане на каквито и да било "мобилизационни дейности", изглежда, че властите правят всичко възможно, за да подкрепят записването в армията. Билбордове и реклами в обществения транспорт в различни региони обявяват: "Ето това е Работа", като призовават мъжете да се присъединят към професионалната армия. В някои градове властите са създали мобилни центрове за набиране на войници, включително един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

Регионалните администрации създават "доброволчески батальони", които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът "Комерсант" изброи поне 40 такива структури в 20 региона, като длъжностните лица обещават на доброволците месечни заплати, вариращи от равностойността на 2150 до почти 5500 долара, плюс бонуси.

АП видя, че в уебсайтовете за търсене на работа са публикувани хиляди свободни места за различни военни специалисти.

Британските военни съобщиха тази седмица, че Русия е създала нова голяма сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, от „доброволчески батальони“, които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват само средно образование, като предлагат „изгодни парични бонуси“, след като войниците бъдат изпратени в Украйна.

Но в медиите се появяват и оплаквания, че някои от тях не получават обещаните им плащания, въпреки че тези съобщения не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

В началото на август Табалов заяви, че е започнал да получава множество молби за правна помощ от резервисти, на които е било наредено да участват в двумесечно обучение в райони близо до границата с Украйна.

През последните седмици вербуването на затворници се извършва в цели седем региона, казва Владимир Осечкин, основател на групата за защита на правата на затворниците „Гулагу.нет“, позовавайки се на затворници и техни роднини, с които групата му се е свързала.

Това не е първият случай, в който властите използват подобна тактика - по време на Втората световна война Съветският съюз е използвал "затворнически батальони".

Самата Русия също не е и единствена в това отношение. В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски обеща амнистия на военните ветерани зад решетките, ако се включат като доброволци в бойните действия, въпреки че остава неясно дали от това е произлязло нещо.

При сегашните обстоятелства, казва Осечкин, не министерството на отбраната е това, което набира затворници – работата се върши от частната руска военна сила в сянка, Групата "Вагнер".

Евгений Пригожин, предприемач, известен като "готвача на Путин" заради договорите си за кетъринг с Кремъл, за когото се твърди, че финансира и ръководи "Вагнер", отхвърли съобщенията, че лично е посещавал затвори, за да набира осъдени, в писмено изявление, разпространено от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отрича да има каквито и да било връзки с "Вагнер", за която се твърди, че е изпращала военни наемници на места като Сирия и Субсахарска Африка.

Според Осечкин първоначално на затворници с опит в областта на военното дело или правоприлагането е било предложено да заминат за Украйна, но по-късно това е било разширено до затворници с различен опит. Той е изчислил, че в края на юли около 1500 души са кандидатствали, примамени от обещанията за големи заплати и евентуално помилване.

Сега, добави той, много от тези доброволци или техните семейства се свързват с него и искат да се измъкнат от ангажиментите си, като му казват: "Наистина не искам да отида".

Според жената, чийто приятел излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията за напускане на затвора са "искрица надежда" за свобода. Но тя казва, че приятелят ѝ ѝ е казал, че от 11 доброволци 8 са загинали в Украйна. Тя добавя, че един от доброволците е изразил съжаление за решението си и не вярва, че ще се върне жив.

Разказът ѝ не може да бъде проверен през независим източник, но съответства на многобройните съобщения на независими руски медии и групи за защита на човешките права.

Според тези групи и военни юристи някои войници и служители на правоохранителните органи са отказали да бъдат изпратени в Украйна или се опитват да се върнат у дома след няколко седмици или месеци на участие в бойните действия.

Съобщения в медиите за отказа на някои войници да се сражават в Украйна започнаха да се появяват през пролетта, но правозащитните групи и адвокатите започнаха да говорят за броя на отказите, достигащ стотици, през миналия месец.

В средата на юли фондация "Свободна Бурятия" съобщи, че около 150 мъже са успели да прекратят договорите си с министерството на отбраната и да се върнат от Украйна в Бурятия - регион в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

Някои от военнослужещите са изправени пред последици. Адвокатът Табалов заяви, че около 80 други военнослужещи, които са се опитали да анулират договорите си, са били задържани в контролирания от Русия град Брянка в Луганска област в Източна Украйна, според техни роднини. Миналата седмица Табалов заяви, че центърът за задържане в Брянка е бил затворен заради медийното внимание към него.

Но родител на един от военнослужещите, който е бил задържан, след като се е опитал да се освободи от договора си, заяви пред АП тази седмица, че някои от тях все още са задържани на други места в региона. Родителят е помолил да не бъде идентифициран от съображения за сигурност.

Табалов каза, че военнослужещ може да прекрати договора си по основателна причина, което обикновено не е трудно, въпреки че решението обикновено зависи от неговия командир. Но добави: ,,В условията на военни действия нито един командир не би признал подобно нещо, защото откъде ще намерят хора, които да се бият?".

Александра Гармажапова, ръководителка на фондация "Свободна Бурятия", заяви пред АП, че войниците и техните роднини се оплакват от командири, които късат заповедите за прекратяване на договора и заплашват „отказващите се“ със съдебно преследване. Фондацията съобщава, че от края на юли е получила стотици молби от войници, които искат да прекратят договорите си.

"Получавам съобщения всеки ден", каза Гармажапова.

Табалов каза, че някои войници се оплакват, че са били измамени за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, докато други са изтощени от боевете и не са в състояние да продължават.

Много рядко се оказва, че те са мотивирани от антивоенни убеждения, каза адвокатът.

Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми, свързани с войници, които отказват да се бият, каза военният анализатор Майкъл Кофман, но не бива да се подценява способността на Русия да „справя с бъркотия ... с половинчати мерки".

„Ще има много хора, които напускат или хора, които по принцип не искат да отиват в армията", каза Кофман, директор на базираната в американския щат Вирджиния Програма за изследване на Русия към Центъра за военноморски анализи, в неотдавнашен подкаст. "И прилагат много мерки, за да се опитат да държат хората под контрол. Но в крайна сметка те не могат да направят кой знае какво.“

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    37 20 Отговор
    Само 5500 долара да те убият? Какви са тези доброволци?

    Коментиран от #26, #57

  • 2 Софиянец

    41 35 Отговор
    Да се стягат родните путинофили и да заминават, рубльов да е начело ама не им стиска. Иначе пишат коментари Z, своих не бросаем и дотук.

    Коментиран от #9, #15, #27

  • 3 Хихи

    40 26 Отговор
    Новата тактика на Русия. Праща всички в затвора, за ходене по улицата и от там ги мобилизира за Украйна. Хихи.
  • 4 Минувач

    39 13 Отговор
    Е що па в долари?
    Нали уж там... нали.... рубли, а-у....?
  • 5 Възрожденец

    33 25 Отговор
    Всеобща мобилизация би ускорило процеса по разпадане на РФ и отхвърляне на колониалното робство от народите .
  • 6 Хаос

    22 15 Отговор
    5500 долара ,,, АМА НЕ ИМ СЕ МРЕ..
  • 7 Хахаха

    31 22 Отговор
    Разсмяхте ме:) Първо Зеленски беше този, който пусна всички затворници уж за да се бият, а те вместо това мародерстваха из градовете и второ защо Русия трябва да плаща на някой след като има над 200 000 сирийци и 100 000 иранци, които искат да се включат безплатно.

    Коментиран от #28

  • 8 Предпоследния Марсианец

    25 12 Отговор
    5 бона за торфен субстрат, много пара бе.
  • 9 Българин

    24 19 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    А ти кво дириш тука, що не си в Осрайна? Пълен памперс, що ли?
  • 10 БКП

    15 8 Отговор
    Ако доживеят да ги вземат
  • 11 СТРАХЛИВИ РУСФИЛТАЦИ

    24 22 Отговор
    Еми хубави пари дава късото джудже на Мордор,и въпреки това тукашните не умни и пропаднали русофилтаци пак не щат да се бият на страната на матушката си,квичат и циркат само в нета за дребни копейки или безплатно поради липса на сиво вещество,но ги е страх от битка мишочетата !!!
  • 12 Начо Крика

    8 2 Отговор
    Нали било зорлян от колониите, ко става ся?
  • 13 небрежнев

    18 19 Отговор
    Българските путинофили се ще се бият и за копейки, ама по интернет.
  • 14 дет мароз

    24 13 Отговор
    Защо долари,с рублата кво стана?
  • 15 Бравос

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Родния краварофил се престрашил да напише пост в сайта:))) Великата червена армия се справя отлично и без нас - справка републиките: Крим, ДНР, ЛНР и Херсон, въпроса е кога ти ще отидеш да помогнеш на зеления наркоман.

    Коментиран от #41

  • 16 Радио Ереван

    18 19 Отговор
    Какво ще се получи при кръстоска между крава и маймуна:
    Американец с маймунска шарка.

    Как се играе руска рулетка:
    Путин врътва леко крана на газа и ЕС умира.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мамул

    12 8 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Яко получаваш факсове! Подлепи прозорците със скоч да не влизат нано-роботи!
  • 19 Голем смех

    16 15 Отговор
    Веселите самоубийци. Къде остана патриотичния дух на руската армия? Сега се подвизават само някакви платени шубелии, които щом стане напечено, хвърлят пушкалата и търтят да си спасяват кожите. Пародия на армия...
  • 20 Гоооооооост

    13 5 Отговор
    В последно време
    всички
    анонимен информатор
    сигурен източник
    много е вероятно
    Пп
    Има една поговорка
    проблемите започнаха
    когато обущаря
    започна да прави банички
    ???
  • 21 ВСУ

    10 15 Отговор
    ВЕЛИКАТА и НЕПОБЕДИМА руска армия 🤣🤣🤣.Призовава нови попълнения от ПАНДИЗЧИИ и МАРОДЕРИ идеално пушечно месо без никакъв боен опит такава е реалноста господа русофил. Скоро време ще мобилизират и ветераните от ВСВ.А може и от предучилищна възраст.

    Коментиран от #30

  • 22 Рубладжийче

    13 11 Отговор
    Ние, българските русофили обичаме безплатно братска Русия! Безплатно ще и помогнем в борбата и за освобождаването на Украйна от жидо-масонските нацисти и бандеровци, които подкрепяни от коварният Запад искат да разчлинят Велика Русия и да унищожат вековните и православни ценности.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ако само

    17 6 Отговор
    50% от написаното е вярно то войната скоро ще свърши тъй като Русия ще остане без военнослужещи
  • 25 Само питам

    13 6 Отговор
    Нашите ватенки сигурно са вече в окопите и се готвят да превземат Киев, леговището на нацизма.
  • 26 Това са

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    самоубийци, които нямат куража да го направят. Ще чакат, тая работа да я свърши украинския куршум.

    Коментиран от #33

  • 27 ГАМА ВЪЛКЪТ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Няма нужда да ходя там за да се включа, те ще дойдат тук и тогава може да се включа.
  • 28 Пропуснал си

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    300 хиляди севернокорейци
  • 29 23456

    8 3 Отговор
    Тия за некакви нищожни пари да ходят да ги гръмнат
  • 30 Начо Крика

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "ВСУ":

    Да, велики мислителю. Ама ако тая новина е вярна, то оная за пандизчиите е фейк. Или мобилизираш зорлян, или събираш доброволци срещу възнаграждение. Аз мисля, че и двете са фейк. Пандизчии мобилизираше Украйна и гордо показваше това пред медиите. Айде викай "слава укрине" да те потушат нежно по главата

    Коментиран от #36

  • 31 седеф

    12 7 Отговор
    Те в територията русофилите и за без пари ще са доброволци. Само ги транспортирайте до там
  • 32 ЧЕбурек

    15 10 Отговор
    Хайде рубладжии ,родина мать завьот

    После украитците ще се погрижат за вас.
  • 33 Дългият

    10 9 Отговор

    До коментар #26 от "Това са":

    Зеленски и толкова не дава. Подбира всички момчета над 18г.. Ако се укрият се обявяват за дезертьори и по бързата процедура в затвора за 15 години. Така пдсигурява фронта с пушечно месо. Патриотизмът и народният подем са само в пропагандните клипове на неговите телевизий. Ето и награди получава.
  • 34 стоян георгиев

    11 19 Отговор
    Забелязва се, че всеки петък се пускат подобни анти-риски партенки, за да може под тях да се пеняват сороските тролове, хахаха! Жалки са питите им да променят общественото мнение чрез недодялани статии и прекопирани коментари! Но сред обществото всеки обвинява ес и нату, и плуе по окраинското наркоманче, за укро бежанците даже няма да споменавам, че ще стане грозно!

    Коментиран от #44, #46

  • 35 Вова! Костя Копейкин съм!

    9 7 Отговор
    Чудя се защо постоянно ми забавяш и намаляваш траншовете, а ти раздаваш долари на разни пандизчии. Да знаеш, подготвил съм ти подарък, дарагой Вова. 20 момчета от нашия централен затвор. Печени, та дрънкат! Айде, венсеремос!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 цвятко

    12 5 Отговор
    обещава, ама не изпълнява. После се започва: "Ама той е изчезнал, не знаем убит ли е, какво е" "Ама той не е бил доброволец" "Ама не е подписал тая бланка". Знаем ги тия номера. Никой не се връзва.
  • 38 Иванова

    9 5 Отговор
    Е, и аз като някой други да попитам - та що в долари им обещават, нали рублите са им валутата? Или им обещават и да си ги харчат там, където това е паричната единица?!
  • 39 Истината

    9 4 Отговор
    Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Елена Йончева и Велислава Дърева са се записали за санитарки санитарки в военно-полева болница. Костя Копейкин е на първа линия а Волен Сидеров, Румен Петков и Стефан Янев поради напреднала възраст са надзиратели в концлагерите!
  • 40 Гост

    10 4 Отговор
    Само да спомена, че тези 5000 долара са като новата лада и москвич.Ще ги гледате на картинка.
  • 41 Българин

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бравос":

    Преди 5 месеца великата червена армия беше в Киев.Сега е на 700км от него.Все така да ѝ върви!
  • 42 Терминатор 🇺🇦

    9 0 Отговор
    ХА ХА и тоя има една пасмина наречена армия на позора
  • 43 Пъци

    1 0 Отговор
    Такаааа,значи вече и от двете страни предлагат на лишените от свобода да се бият на живот и смърт за интереса на политиците в замяна на това,че може и да не се избият взаимно всички..Върхово постижение и на капиталистите,и на комунистите.Но пък спора кой бил по-справедлив е с цветни картинки за овцете в оборите.
  • 44 Пъци

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Всяка крива успоредна на...е права,нали?
  • 45 Винету

    9 2 Отговор
    Явно ман.галите, пандизчиите и наемниците на Путьото свършиха...
    Никой не иска да умира за кремълския откачен дядка!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 реру

    20 1 Отговор
    В много градове има масирани кампании за набиране на доброволци... Например във Воронеж така агитират патриотите...

    Коментиран от #53

  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 4 Отговор
    пут...кин обещава,а ротшилд дава невна надница от3000 до 5000$....Това е разликата.Накрая руснаците ще почнат да воюват срещу пу...тьо!!!
  • 49 Ха ха....Затворнически батальони

    9 7 Отговор
    С военната операция в Украйна комплексирания Путин здраво удари на камък и яко затъна в украинското тресавище без изход за спасение...!!!
    По време на 2СВ НЕ руснаците , а украинците се съпротивляваха и биеха най ожесточено срещу фашистките окупатори и изнесоха най тежките и решаващи битки за победата във войната !!! Във времената на СССР след 2СВ, украинските военни конструктори бяха най добрите новатори и оръжейници с опит в СССР !!!
    Сега разбрал фаталната си грешка срещу кого трябва да се бие, Путин няма време и бърза за да изпревари очакваната и подготвяна контраофанзива на Украйна, защото с всеки изминал ден украинската армия натрупва повече опит и се въоръжава все повече от западната антифашистка коалиция с по модерни оръжия, което променя съотношението на силите в полза на Украйна.
    След показния, предупредителен и прецизен удар на украинските военни в Крим, Русия вече не се чувства сигурна в "победата" на войната и че окупирания Крим може да остане руски , руските войници са демотивирани и не искат да отиват на сигурна смърт в Украйна и има огромен отлив на хора, които искат да напуснат зоната на военните действия и армията, затова Русия прибягва спешно до помоща и набирането на осъдени от Закона престъпници, които трябва да решат проблема с военната жива сила и които при първа възможност ще дезертират за да получат свобода си отново в Украйна или САЩ...!!!
  • 50 Амет

    1 4 Отговор
    Оля ти беше ли там откъде си сигурна че това е истината
  • 51 Пурко

    0 3 Отговор
    Русия копира тактиката на врагът . ШАНС - Затвор или в армията и на фронта
  • 52 Споко

    0 1 Отговор
    „Ще има много хора, които напускат или хора, които по принцип не искат да отиват в армията", каза Кофман, директор на базираната в американския щат Вирджиния

    Кофман да каже как попълват редиците в армията без командният състав.
  • 53 реру

    14 1 Отговор

    До коментар #47 от "реру":

    Една от привилегиите прави асоциации:

    "... внеконкурсное поступление в вузы..."

    Точно така през 1968 год. всички българи, които бяха изпратени в "помощ" на Чехословакия за да се справи с контрареволюционерите, след това имаха право да запишат без конкурсни изпити която си искат специалност, в който искат ВУЗ...

    Нищо ново под слънцето...
  • 54 Жоро

    8 2 Отговор
    Парите ще се плащат АКО СЕ ВЪРНЕШ жив и здрав. Иначе - здраве да е - маминка ще получи обещетение за нова ЛАДА!
  • 55 Фейк Големо Бонго

    2 6 Отговор
    За кво са и на Русия доброволци, като тя в момента воюва точно с 10 % от мирновременния състав на армията си.
    Аре аман от фейкове.
  • 56 Статистика брат ми

    1 12 Отговор

    До коментар #36 от "ТИ ГЛЕДАЙ":

    Скоро руските ми братя ще дойдат и да твоята глава фашенце. Затова квичите тъй отчаяно.
  • 57 мужиците

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    в гроба да си ги харчат...
  • 58 Мито

    2 0 Отговор
    Приблизително половин милион съветски войници и офицери са загубили крайниците си по бойните полета на Великата отечествена война (ВСВ) през 1941-1945 г. Те се завръщат в цивилния живот, където се оказват безполезни за никого и не могат да си намерят работа. Те се скитаха и просеха по улиците, театрите и пазарите, опитвайки се да свържат двата края.
    Йосиф Сталин заповядва тази дефектна аудитория да бъде премахната от погледа, за да спре да разваля гледките на съветските градове. От Ленинград и други големи градове осакатените ветерани са отвличани, хвърляни в камиони и откарвани до брега на Лаго Ладога, близо до границата с Финландия, а оттам с лодка до остров Валаам.
    През 1948 г. в сградата на бившия манастир е основан Домът на военноинвалидите и трудовите инвалиди. Безкраките ветерани живеели в тежки условия на изолация като най-тежките престъпници, защото били осакатени, а не убити в битка с врага.
    Тези, които са загубили всичките си крайници, са наричани цинично "самовари" (защото без крака и ръце човек прилича на руски самовар). Особено на самоварите им било трудно. Те непрекъснато били пелени като бебета (вж. снимката по-горе), уринирали и се изпражнявали под себе си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания