Last news in Fakti

12 Август, 2022 14:45 1 600 3

Иран планира да се снабди с още три сателита "Хаям"

  • иран-
  • сателит-
  • русия-
  • орбита-
  • сателит хаям

Иран планира да се снабди с още три варианта на сателита "Хаям", изведен в орбита тази седмица от Русия

Иран планира да се снабди с още три сателита "Хаям" - 1
Снимка: БГНЕС

Иран планира да се снабди с още три варианта на сателита "Хаям", изведен в орбита тази седмица от Русия, съобщи говорител на иранското правителство, цитиран от Франс прес.

"Изграждането на още три спътника "Хаям" с участието на ирански учени е част от дневния ред на правителството", заяви в Туитър Али Бахадори-Джахроми.

Сателитът беше изстрелян във вторник от ракета Союз-2.1Б от контролирания от Москва космодрум Байконур в Казахстан.

На пресконференция в сряда директорът на иранската космическа агенция Хасан Салариех обясни, че сателитът е построен от Русия под надзора на Иран. Според САЩ сателитът е предназначен за "шпионски" цели. Вашингтон определя засилващото се сътрудничество между Техеран и Москва като "сериозна" заплаха.

В сряда Иран отхвърли тези твърдения, заявявайки, че устройството е създадено за нуждите на страната при "управлението на градски кризи" и "на природни ресурси", припомня АФП.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че според неназовани представители на западното разузнаване Русия "планира да използва сателита за няколко месеца или повече" във войната си в Украйна, преди да предаде контрола над него на Иран. Иранската космическа агенция заяви, че ще контролира сателита "от първия ден".

Сателитът "Хаям", наречен на персийския енциклопедист от 11-и век Омар Хаям, не е първият ирански сателит, изведен в орбита от Русия. През 2005 г. Сина-1 излетя от руския космодрум Плесецк.

Според Иран космическата му програма преследва само граждански и отбранителни цели и не нарушава ядрената сделка от 2015 г. или други международни договори.

Западните правителства се опасяват, че системите за изстрелване на сателити включват технологии, взаимозаменяеми с използваните в балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Иран неизменно е отричал да иска да изгради подобни системи.

Първият ирански военен сателит беше изведен в орбита през април 2020 г., като предизвика недоволството на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    8 17 Отговор
    Всяко въздържание на САЩ да исползват военния си арсенал заради световната опасност от ядрения шантаж и въоържение на терористични държави прави всяка следваща световна война по унищожителна и катастрофална от предходната видяхме го на два пъти с Германия сега с страните от БРИКС и ШОС е същото повече въоръжение и повече средства в бъдеще за унищожение на агресивни режими заплашващи свободния свят
  • 2 Амер

    6 2 Отговор
    Напълних памперса. Не можем да подклаждаме вече толкова войни едновременно-Украйна, Тайван, Иран, Сирия, къде ли не…

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.