13 Август, 2022 12:15 879 6

Румънските военноморски сили празнуват Деня на ВМС

  • румъния-
  • военноморски сили-
  • деня на вмс -
  • букурещ-
  • констанца-
  • тулча-
  • мангалия-
  • браила-
  • галац -
  • биказ

Румънските военноморски сили (ВМС) празнуват Деня на ВМС - в Букурещ, Констанца, Тулча, Мангалия, Браила, Галац и Биказ

Румънските военноморски сили празнуват Деня на ВМС  - 1
Снимка: Аджерпрес

Румънските военноморски сили (ВМС) празнуват Деня на ВМС (15 август) в Букурещ, Констанца, Тулча, Мангалия, Браила, Галац и Биказ, съобщи агенция Аджерпрес, позовавайки се на информация на румънското Министерство на националната отбрана.

**В Букурещ румънските военноморски сили ще бъдат до понеделник, 15 август, в „АРКУБ“ (ARCUB) - Културния център на Букурещ, където публиката може да посети изложба с морска живопис от Александру Гиня, модели на кораби, военноморски униформи и юбилейни медали, а желаещите да се научат да правят моряшки възли може да се включат в интерактивна работилница.

Денят на румънския флот ще бъде отбелязан в столицата в понеделник с военна и религиозна церемония, която ще се проведе на Паметника на моряците-герои в парка „Крал Михай I“.

** Музикалните бендове на румънските военноморски сили и 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, настанени в 57-ма военновъздушна база „Михаил Когълничану“, ще имат поредица от концерти в югоизточна Констанца. В събота във военното пристанище Констанца публиката е поканена на Деня на отворените врати – може да бъдат посетени военни кораби, военноморски хеликоптер „Пума“ (Puma), изложби на техника и въоръжение, щандове с информация за образователните предложения на военните учебни заведения, а запалените по корабите могат да изпитат безплатно напрежението във виртуалните морски битки, в специално подредено пространство от екипа на „Уърлд ъв Уоршипс“ (World of Warships).

В неделя на Паметника на румънските моряци (Моряшкия кръст) в Констанца ще се състои военна и религиозна церемония, на която военните моряци ще отдадат почит на моряците, загинали в мисия. Вечерта те ще бъдат в пристанище Томис, с изложение на военна техника, с щандове с образователните предложения на военните учебни заведения и симулатори на морски битки.

Формацията от военни кораби, закотвена пред командването на флота, ще се отправи към югоизточна Мидия и ще се върне, за да посрещне туристите на брега. Парадът ще завърши с дефиле на туристически лодки.

** В събота в източна Тулча ще се проведе Ден на отворените врати на военното пристанище. В неделя ще бъде отдадена почит на моряците-герои чрез военна и религиозна церемония, организирана на гробището на героите, а в понеделник Денят на румънския флот ще бъде отбелязан на военното пристанище в тесни рамки поради рехабилитационни дейности на брега.

**В югоизточна Мангалия Военният кръг организира до неделя „Седмицата на морската духовност“ - събитие, което включва културни дейности, интерактивни изложби, работилници по мореплаване, морски игри и състезания, изпълнения на лека забавна и народна музика. В събота посетителите ще могат да се срещнат с екипажите на военните кораби. Денят на признателността ще бъде отбелязан в неделя с военна и религиозна церемония, по време на която ще бъде открит Паметникът на моряка и корабостроителя, разположен в туристическото пристанище Мангалия. В края на деня Военната музика на 2-ра пехотна дивизия „Гетика“ от Бузъу ще изнесе концерт в туристическото пристанище.

** В източната част на Браила празничните събития започнаха с изложба на модели на лодки и изделия за мореплаване, организирана до понеделник в търговски комплекс. Гражданите на Браила ще могат да посетят в събота речните военни кораби, които ще акостират в централната част на крайбрежната ивица, както и изложба на военна техника и въоръжение. В неделя сутринта войниците от Речната флотилия „Михаил Когълничану“ от Браила ще се поклонят пред героите моряци и ще пуснат котва с цветя във водите на Дунав по време на церемония на военното пристанище. В понеделник жителите на Браила са поканени на брега на река Дунав, за да отбележат заедно с военните моряци празника на румънския флот.

** В източен Галац военните моряци ще организират в неделя на брега на града Ден на отворените врати – ще може да се посетят акостиралите речни кораби, както и изложба на оръжие и военна техника. В същото време обществеността на Галац ще бъде поканена да се включи в морски игри и да присъства на демонстрационни учения. В понеделник на Дунавския бряг е предвиден военно-религиозен ритуал, по време на който ще бъде хвърлена котва с цветя във водите на река Дунав в памет на моряците-герои. След това военните кораби от Речна флотилия „Михаил Когълничану“ ще демонстрират учение, което ще завърши с парад на военни кораби и парад на граждански кораби.

** В източен Биказ, окръг Нямц, регион Молдова, единственият планински град в Румъния, където празникът по случай Деня на румънския флот е традиция от 60-те години на миналия век, военни моряци организират от събота до понеделник интерактивни щандове и изложби на технологии и оборудване. В понеделник по случай Деня на румънския флот бойните водолази ще проведат демонстрационно учение на езерото Изворул Мунтелуй - най-големият изкуствен воден басейн в страната.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уaйтнoйз

    2 1 Отговор
    Велика морска нация.. пехотната дивизия ще изнесе тупани и зурли.. ох жива да не бях
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Tърновец

    2 0 Отговор
    Власите купиха от Франция нови сорвети които Борисов отказа преди години, а ние се хвалим с надуваема лодка Херо Мустафа,най-силният ни боен кораб ние подарен през 1990 от тогавашния Руски черноморски флот като предварително е ремонтиран
  • 4 треску

    3 3 Отговор
    За пръв път в историята - цигани моряци

    Коментиран от #5

  • 5 уaйтнoйз

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "треску":

    Негри хокеисти падат на колене пред тази мощ!
  • 6 Вирус

    1 0 Отговор
    И каквл ни интересува нас това
Новини по държави: