Last news in Fakti

14 Август, 2022 16:45 1 099 6

ЕС: Сърбия и Косово да спрат с взаимната враждебност

  • ес-
  • сърбия-
  • косово-
  • враждебност-
  • лидери-
  • среща-
  • жозеп борел

В четвъртък се планира сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти да се срещнат с Жозеп Борел

ЕС: Сърбия и Косово да спрат с взаимната враждебност - 1
Източник: БГНЕС

Европейският съюз призова днес за спокойствие преди срещата между лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел за преодоляване на напрежението в региона, предаде ДПА.

Високопоставените политици от Сърбия и Косово трябва да сложат край на "взаимната враждебност и опасните изявления и да действат отговорно", заяви говорителят на ЕС Набила Масрали.

В четвъртък се планира сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти да се срещнат с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел.

Борел свика срещата след решението на Косово да отложи въвеждането на спорни нови правила за граничния си пункт със Сърбия, което предизвика напрежение.

Сърби блокираха достъпа до два гранични пункта в Северно Косово, което е населено предимно със сърби. Косовската полиция съобщи, че неизвестни извършители са стреляли по косовски полицаи. Никой не е бил ранен.

Косовските власти планираха да спрат да признават сръбски документи за самоличност в началото на август - стъпка, която те разглеждат като реципрочно действие. Сръбските власти не признават косовските документи.

Косово обяви независимост през 2008 г. Сърбия не е признала независимостта на Косово и продължава да предявява претенции към територията. Повечето държави от ЕС признават Косово като отделна държава.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    14 1 Отговор
    ЕС да си оправят първо отношенията с Русия - нека не казват на Балканите да си сгънат леглото, като те самите не го правят.
  • 2 Еиии тоя ЕС

    19 1 Отговор
    Защо Каталуния не стана държава или други области в Испания, Белгия или Нидерландия, които са били държави в миналото, а Косово не е била държава, измислена от американците глупост. Никой не им е виновен на албанците, че се множат, като зайци и завладяват чужди земи и искат после да правят отделна държава.
  • 3 И те

    11 0 Отговор
    веднага ще спрат щом си казал ?!
  • 4 сирене

    7 0 Отговор
    или какво? ще ги нападнем с американска армия ли?? няма да ги обичаме, ще им спрем... не, само няма да ги обичаме. хахахаха
  • 5 жалки лицемери

    12 0 Отговор
    Вие създадохте това тумурно образувание Косово.
  • 6 Горно Уйно

    3 1 Отговор
    Типично празнословие на един европейски чиновник, който няма хабер от Балканите.
Новини по държави: