Last news in Fakti

14 Август, 2022 17:33 1 364 10

Швейцария вероятно ще се присъедини към плана на ЕС за енергоспестяване

  • швейцария-
  • ес-
  • енергоспестяване-
  • план-
  • ресурси

Страните от Европейския съюз официално приеха извънредния план на блока за ограничаване на използването на природен газ

Швейцария вероятно ще се присъедини към плана на ЕС за енергоспестяване - 1
Източник: БГНЕС

Швейцария би могла да предотврати недостиг на енергия тази зима, като се приведе в съответствие с плана на Европейския съюз за намаляване на използването на газ с 15%, заяви в неделя министърът на енергетиката Симонета Сомаруга пред изданието SonntagsBlick, предаде БНР.

Страните от Европейския съюз официално приеха извънредния план на блока за ограничаване на използването на природен газ в опит да спестят синьо гориво за зимата на фона на несигурните руски доставки, напомня Ройтерс.

"Ситуацията е сериозна", каза Сомаруга пред швейцарския вестник SonntagsBlick, добавяйки, че призивът на швейцарската енергийна комисия към домакинствата да се запасят със свещи в случай на спиране на тока през предстоящата зима беше "призив за събуждане към всички".

В края на юни швейцарското правителство очерта планове за справяне с възможния недостиг на природен газ тази зима и каза, че може да прибегне до режим на тока, ако други мерки се окажат недостатъчни.

Швейцария, която е без излаз на море, получава своя газ чрез търговски центрове в съседните страни от ЕС, като синьото гориво покрива около 15% от общото енергийно потребление на страната. Около 42% от газа се използва за отопление на домакинствата, а останалата част в промишлеността и в секторите на услугите и транспорта, според правителствени данни.

Запитан дали Швейцария трябва да се присъедини към споразумението на ЕС, изискващо от всички страни в блока доброволно да намалят използването на газ с 15% през тази зима, Сомаруга отговори:

"Това със сигурност би имало смисъл. Федералният съвет ще реши".

Тя също така каза, че правителството ще започне кампания в този смисъл през следващите седмици и че ще настоява за спиране на отоплението в обществените сгради.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    15 1 Отговор
    Тоест, че и те ще се топлят на български дърва ли?
  • 2 Пич

    27 1 Отговор
    Ето подходящ пример , че когато имаш пари , а нямаш ресурси , всъщност , нямаш нищо !!! Ако има война , винаги ще спечели този с ресурсите ! Не с шарените хартийки !!!
  • 3 Нинова

    16 0 Отговор
    Ще си мия джоджъна по рядко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путинофил

    6 5 Отговор
    Ама в Швейцария живеят 1 милион руски шпиона! Ко праим?
  • 6 Швейцарец

    11 0 Отговор
    Ураааа.Така и така ме мързи да се къпя.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дмитро

    12 0 Отговор
    Зеления 💤 ще Ви къпе !
  • 9 Мъж за реализации

    4 1 Отговор
    Швейцария е най богатата държава в Европа!
    Нацията на Швейцария е богата, там бедни хора няма !
    Общо взето там сиромаси няма , защото владетелят на Швейцария е нормален и добър човек , освен това е и националист!
    А хора, които смятат кой до кога да живее, значи неосъзнато или осъзнато се мислят за БОГ, а всъщност не са БОГ, създателите на човечеството трябва да решат кой до кога да живее, а не хора, които са влиятелни и се мислят за БОГ!
  • 10 4872176345209412

    7 0 Отговор
    Откъде ги изкопават тези мумии с изсъхнали мозъци? Ама техните пари ще стигнат за топла вода, народът да му мисли...
Новини по държави: