Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Август, 2022 09:00 1 905 28

Руската администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • запорожие-
  • запорожка аец-
  • ядрена централа

Ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали", заяви Владимир Рогов

Руската администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Появи се първият отговор от руска страна на призивите на световната общност и западните страни Русия да изтегли войските си от зоната около Запорожката атомна електроцентрала.

Отговорът идва от администрацията на Запорожка област в изявление, публикувано в агенция Новости. Руските медии представят тази администрация като нещо автономно и самостоятелно от Кремъл. Прави впечатление, че изявлението не е публикувано в ТАСС и Интерфакс, поне към 8 часа българско време.

"Ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали", цитира РИА Новости думите на Владимир Рогов от Главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област.

"Мисля, че това ще отрезви главите на украинските националисти, които шантажират и излагат целия свят на риск от ядрена катастрофа с обстрела си", казва още Рогов.

Новости припомня думите на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката атомна електроцентрала, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, който обясни, че руските войски "охраняват" централата включително от терористи.

АЕЦ е разположена на левия бряг на река Днепър, близо до Енергодар. Тя е най-голямата по брой енергоблокове (шест) и най-мощната атомна електроцентрала в Европа.

Руските войски влязоха в централата още в първите десет дни след навлизането на руската армия в Украйна.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    43 8 Отговор
    Целта на Козяк е освен Русия , и Европа ! Едната им е военна конкуренция , другата икономическа ! Това беше започнато с ковида , но понеже не беше достатъчно унищожителен , го продължиха с войната !!! И ако руснаците се усетиха , то европейците доброволно , и с радост , сами си връзват въжето на врата !!! Клети глупаци !!!

    Коментиран от #17

  • 2 Анти-юаймуна

    4 35 Отговор
    Хаймарса унищожи система С400 за 1 млрд долара, която трябваше да пази околностите около себе си. Украли все... Путин е извикал шефа на Антей Алмаз и му готвят криминални обвинения, че е украл милиарди и е създал нефункционираща противовъздушна отбрана. Милиционерите са в паник режим
  • 3 СЪМНЕНИЯ

    35 7 Отговор
    Проруските настроения започнаха да се разпространяват сред американските военни, които участват във военните действия на страната на режима в Киев - след като се сблъскаха с реалността, някои от тях вече не вярваха на западните медии.

    Това каза бивш американски полицай, морски пехотинец, а сега журналист Джон Марк Дуган , който замина за ДНР.

    Той каза, че сред бившите му колеги от морската пехота има хора, които се съмняват в правилността на политиката на САЩ спрямо Украйна и смятат действията на Вашингтон за престъпни.

    Коментиран от #9

  • 4 шогун

    10 29 Отговор
    Едно сложно изречение повторено три пъти ,не прави написаното по-стойностно. Надявам се, че не се налага да обяснявам каво е просто изречение и какво сложно , поне на журналист . Колкото до руската охрана , то не е ясно как терористи пазят централата от такива .
  • 5 Войната свършва

    12 36 Отговор
    Милиционерите нямат оръжие, с което да свалят ракети Хаймарс. Останаха без линии за снабдяване и без складове за оръжия. Нискочелият руски милиционер се наигра.
  • 6 Дългият

    12 40 Отговор
    Руските терористи охранявали Централата от...терористи...Смях...Кажете, Вие какво правите там...какъв го дирите...рано или късно,ще го намерите....
  • 7 Сделано

    13 39 Отговор
    Путин спокойно може да кандидатства за най-прост жител на Слънчевата система.

    Коментиран от #18

  • 8 Руски световен ред?

    12 34 Отговор
    Ротшилдите - интелект 169, Путин - 69. Кой ще победи според вас?
  • 9 СЪМНЕНИЯ

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "СЪМНЕНИЯ":

    „Всички чуха, че морската пехота на САЩ се бие на страната на Украйна. Чух за един човек, който вече е бил пленен. Той направи грешка. И живеейки тук, мисля, че много от морските пехотинци, които са се върнали у дома, ни разбират. С мен се свързаха няколко бивши колеги от корпуса, които подкрепят руската страна и не вярват на западните лъжи. Така че не мога да говоря от името на другите, но в Америка има доста проруски последователи, не всеки осъзнава това“, Дуган каза.
    Той добави, че сред колегите му има много хора, които не вярват на западните медии, но имат проруски настроения.

    „Много момчета в морската пехота, които всъщност са проруски настроени. Не вярват на тези западни медии. И дори сега съм постоянно във връзка с морските пехотинци, които казват, че са проруски настроени, а това, което правят Съединените щати, е основно престъпно“, – констатира журналистът.

    Коментиран от #14

  • 10 Ихтамнет

    7 23 Отговор
    Утре руската администрация ще каже да започваме да месим питки и да слагаме наколенките че били пред р.Дунав
    Русофилите в България ще изкупят брашното за часове
  • 11 Скоро

    9 14 Отговор
    в шенген зоната и почти цяла европа се отменят туристическите визи за руските граждани.
  • 12 Биволъ

    8 25 Отговор
    Чий го търси там руския солдат. Марш зад Урал.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БПФ

    18 6 Отговор
    Тоест т.нар. "международна общност" (тоест САЩ и техните пoдлоги) искат РУСКИТЕ войски да се изтеглят от АЕЗ-ът - защото УКPOПИТЕЦИТЕ го обстрелват ???? И после отврaтителният пaляк обвинява РУСИЯ в "ядрен шантаж"? Ето кой шантажира - самият той и кукловодите му !!! А каква е гаранцията, че ако руснаците се изтеглят, укpoпите няма да ударят централата, за да обвинят Русия? Или че няма да използват отработеното гориво, складирано там, за да направят мрсна Бомба, както заплаши мрсният пaляк още преди началото на военната операция? Според мен целите му са именно такива !!!
  • 16 БПФ

    20 4 Отговор
    Очевидно всякакви пътища за разумно и дипломатическо решаване на конфликта са отрязани. Безумието сред западните политици достигна крайната си фаза. Те не само, че не смеят да озяптят марионетката си, но дори я насъскват за още по-безумни действия - включително политици от източна Европа, чиито държави са пряко застрашени при една ядрена катастрофа в Запорожие. Оттук нататък Русия няма друг изход, освен да играе твърдо и безкомпромисно. Първата мярка трябва да бъде ултиматум към клoунът лично и към приближените му - че при предизвикване на ядрена катастрофа в Запорожие, това ще му бъде смъpтната присъда !!! Няма къде да се скрие мерзaвецът - един Искандер и отива при дявола !!! Втората превантивна мярка трябва да бъде пълното унищожeние на артилерийската част, обстрелваща АЕЦ-ът. Та тръгват тежките бомбардировачи, ако трябва с ракети да ги бият - ама районът, откъдето стрелят тия, трябва да бъде превърнат в огнен ад - и хлебaрка дори да не оцелее. Това ще е предупреждение и към всички други, които се осмелят да стрелят по АЕЦ - нека знаят, че си подписват смъpтната присъда !!!

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не кандидатства

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сделано":

    Защото знае , че винаги ще губи от тебе !
  • 19 Рошко

    11 3 Отговор
    За да го казват и искат руснаците е истина, укрите да видим сега дали ше стрелят и как ще лъжат пак и краварите какво ше измислят. Кой луд ше седи върху бомба и ще си стреля около нея

    Коментиран от #24

  • 20 може би краварите

    8 4 Отговор
    сащ организира целия свят срещу русия и още са до под крушата
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тиган

    9 2 Отговор
    Когато Русия обгради от всички страни САЩ, включително и с военни бази, слабо грамотните могат да твърдят нещо си за руски световен ред, дотогава е просто глупав виц.
  • 24 Абе

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Рошко":

    Желязна логика,пич!Щом руснаците го казвали,значи е истина!Божее!Смей!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ядрен самовар

    2 1 Отговор
    Не разбирам, къде е проблемът, че се обстрелва централата? Според българските ядрени лобисти, козлодуйската и бъдещата беленска централа са напълно безопасни, дори в случай на земетресение или война. Способни били да издържат, ако в тях се разбие самолет или дори ракета. Реакторите и защитните им обвивки в АЭС Запорожие са същия тип, както българските. А представяте ли си какво щеше вече да се е случило при тези летящи във всички посоки снаряди, ако реакторните помещения там бяха от голия тип, каквито бяха козлодуйските 1-4 (също напълно изправни безопасни според ронещите сълзи по тях бг овчаровчета)?
  • 28 Шерлок Хомс

    8 2 Отговор
    Как се открива кой лъже?Отговор:когато непрекъснато сменя версиите.До вчера Зеленски сам казваше,че украинци обстрелват АЕЦ и да се махат от там руснаците,а сега обяснява как руснаците под чужд флаг сами по себе си стрелят.Трябва да е човек умствено увреден да повярва на Зеленски.
Новини по държави: